Ako prekonať strach z hadov počas dovolenky?
Bojím sa hadov mám tzv. ofídiofóbiu ale už mám kúpený zájazd na malajské ostrovy s rodinou a nie je cesty späť. Keď som pritakala, nedošlo mi, že tam sú zemné hady, stromové, či dokonca kobry. Nejaké rady? Mala som napísaný dlhší podrobný text, ale celý sa mi zmazal keď sa mi vybil mobil. Máte to tu teda iba skrátené.
@ehja129 jeeeemine....my hadov plna zahrada,tiez sa ich bojim.....nechci vediet ako kvoli nim zo zahrady nic nemam. No...jedine nemysliet,byt o ozretny....aaaa,ja si vzdy dodavam odvahu slovami,ze predsa ja som vacsia ako had-jasne,u nas len uzovky....
@terezka1947 ale co povies tym 6metrovym kobram? Tym vodnym potvoram? Tym plaziacim sa po stromoch nad tvojou hlavou?
@ehja129 ved pisem...ze my mame uzovky.
Tak tam nechod,ked sa bojis.
Resp.budes na miestach,kde je vacsi pohyb ludi,civilizacia,nebudes badat a obdivovat nedotknute zakutia....cize...minimalizuj sancu na stretnutie.
@terezka1947 o bože to normalne funguješ ked mate toľko hadou,ja by som sa zblaznila
@ehja129 tak myslim si, ze na toto nie su ziadne rady :D len sa prekonat a ked mas stres, tak asi byt len v rezorte a tak aspon minimalizovat stretnutie. Inak je dost pravdepodobne, ze nejakeho plaza stretnes :D chodime s muzom casto po takychto destinaciach, preto viem, ze tym, ze nebudes chodit popod stromy sa im veru nevyhnes.
@ehja129 podla mna zas 6 m kobru nestretnes na svojom kroku. Take kusky zas asi az take bezne nie su. Ale samozrejme musis ratat s tym, ze nejakeho hada stretnes...
@alexandra2468 no ale ked nebude chodit popod stromy, vyhne sa tomu, ze na nu nejaky had skoci z koruny 😃 ja hovorim za seba, lebo ja mam zas arachnofobiu, tak aspon ja by som skor prezila, keby mi pavuk prebene popod nohy, nez aby sa na mna spustil zo stromu
Aj ja sa bojim hadov a pavukov.Asi by som na takuto dovolenku nešla.My sme tak mali vybratu dovolenku v Egypte,super cena,krasny hotel až kym som si neprečitala jednu jedinu recenziu,že videli morskeho hada ( neviem čo to je,ani som to radšej nehladala 😂)a hned som hladala iny rezort.Ale,niekde som citala,ze hady su citlive na otrasy a ked zacitia otras,tak utecu.
@alexandra2468 len zo zvedavosti, koľko hadov sa dá cca stretnúť vrámci jednej obyčajnej dovolenky? či to nie je momentálne veľmi otázka na mieste? 😀
@ehja129 ak to máš aj diagnostikovane ako reálnu fobiu, tak nič moc nespravíš.. Budeš sa báť, no.... Pri fobii si nepomozes bez odbornej pomoci, sama sa jej nezbavis. Je to v tebe a je to panicky strach. Aby si nemala pocit, že si nejaká mega divná - ľudia majú fóbie z úplne iných veci ako z hadov, ktoré predstavujú aj pre človeka reálne nebezpečenstvo.
To len biologické okienko pre tých, ktorí by chceli autorku vysmiať kvôli strachu z hadov - takmer každý jeden had ma jed v zuboch. Aj tá najneskodnejsia uzovka. Len niektoré ho majú taký slabý, že to na organizmus človeka nemá vplyv (ako tie uzovky), rovnako ako každý jeden pavúk je jedovatý, ale platí to isté, ich jedy platia len na určitý druh koristi. Co sa týka hadov - každý had, ktorý je dlhší ako 2 metre môže zožrať človeka. Tie, ktoré sú menšie nie, človek by sa nezmestil. Inak hady nie sú priebercive. To, prečo hady bežne ľudí nezeru je, že nemajú dostatočne silný jed na to, aby to človeka usmrtilo. Tie veľké tropické aj hej. A ďalšia kategória sú skrtice - tie jed nemajú vôbec, nepotrebujú ho. Takže v človeku ako aj v iných zvieratách je strach pred hadmi biologicky daný. Ďalšia vec je - každé zviera vie vycítiť strach a ak je to dravec, tak to dokáže využiť vo svoj prospech. Ak sa človek zvieraťa nebojí, nestavia sa do úlohy koristi a zviera samo od seba nikdy neutoci. Ani had.
Ale pre autorku : nebudem ti hovoriť, aby si sa nebála. To sa budeš určite. Ale tak skus sa vyhýbať miestam kde vieš, že by hady mohli byť. Nenut sa nasilu do výletov do prírody, ak by ti to malo spôsobiť paniku. Radšej zostaň v hotelovom bazéne a popíjaj mojito. Možno prežijes celú dovolenku ako na ihlach.. Ale tak do budúcna aspoň budeš vedieť, že skor, než si dovolenka zaplatíš, musíš si pozrieť aj takéto doplnkové info, hlavne, keď trpis fobiou a vyhýbať sa miestam ktoré by ti mohli spôsobovať úzkosť. Ved dovolenka je predsa o oddychu, nie o tom, aby si denne x krat pociťovala teror z toho, že od hocikadial môže vyliezť had... Moja mama sa napríklad hrozne boji lesnej zveri - takže do lesa nechodí.
Fobiu môžeš prekonať bud exponovanim sa objektu fóbie alebo sa ju prekonávať nesnažís a radšej sa vyhýbaš miestam, ktoré by ti úzkosť spôsobili.
Bola som mesiac na sever Thajska pri Chiang Mai, hada videli všetci ostatní z partie, ja nie. Pavúky, škorpión také veľké bežné. Všade boli jedovaté hady lebo tsm sme boli v dzunglovej oblasti. Len jeden jediný raz pár dní pred odchodom sme šli na prechádzku, kde ja tvrdím, že ma mňa skočil had z kknaru nado mnou. Kamoši vravia, že spadol nechtiac. Ľudia, ja vyskočila aj 100m nad zem rovno do stromu kričala som tak intenzívne, myslím, že to nebol krik ale ziapsne absolútne šialenej pok... Nej, možno poc...nej, minimálne som bola pred kolapsom. Ja mam sz hystericky panický strach z hadov. Ten had co na mňa skočil bol veľký, on sa zo mňa poser.. Kal a takou rýchlosťou sa odplazil, že možno doteraz ma traumu. Pri kúpaní v bazéne som neriešila nič iné len som sa obzerala co tam nie je had. Ležať pri bazéne, skoro mi krk odletel ako rýchlo som ho otacala panicky. Ale ozaj okrem toho 1 rázu som žiadneho hada nevidela. Ale nedokázala som si celý ten mesiac užiť práve zo strachu
@lintu tak zalezi, ci ide clovek na dovolenku do chorvatska, alebo do exotiky. A ako som napisala, tak ked je clovek len v rezorte niekde pri bazeniku a v hoteli, tak aj nula :D ale my napriklad s muzom vzdy chodim off the beaten track a ked prespavame na exotickych miestach v “polocivilizacii”, tak ked uz pocujem nepokoj zvierat (psov, maciek, sliepok,opic) tak uz rozmyslam, ci ich neprisla zozrat anakonda :D A teda na takych miestach to nie je nic raritne. A to su samozrejme malajske ostrovy
rodeina ťa isto podrží aj ochráni. neboj sa ty nič v resorte sa isto žiadne hady nachádzať nebudú. ako podľa mňa by bola škoda si nechať újsť takú parádnu dovolenku. možno by to chcelo si so sebou vziať aj nejaké tie tabletky na upokojenie
Neviem, kde konkretne idete, no my sme boli na Palau. Boli sme ubytovani v rezorte a aj sme boli na vylete v dzungli a ziadneho hada sme nevideli. Ani v mori ani na susi, za cely pobyt nic 🙂 Takze pokial budete len v rezorte, pripadne v meste, nicoho sa bat nemusis 🙂
@ehja129 hada pravdepodobne uvidis, a niekolko,mentalizuj sa ale tym, ze ten had sa ta boji viac ako ty jeho a bude sa snzit vyhnut stretnutiu s tebou.Ak pride k stretnutiu, zachovaj pokoj a snaz sa vzdialit. My sme mali uz vela stretnuti s hadmi(v Thajsku pri obede vonku sa zelena stromova vretenica zvesila mojim babam priamo na hlavy), ale nkdy sa nic nestalo
@elementissa pozvali nas rodicia.. aj mojich surodencov s rodinami.. tesila som sa, ze budeme zase na 2 tyzdne spolu.. doslo mi to az potom.. ale pre malu ktora sa nesmierne tesi by som spravila cokolvek ;)

@ehja129 zajazd mi podaruj, ja mam hady rada, kludne to za teba absolvujem 😀 ale nie, no jedine sa asi dobre obzerat a nechodit popod stromy