icon

Ako prekonať trému z prezentácie?

nanan11
24. jan 2024

Kocky( Introvertky🙂 ako prosim prekonavate tremu z verejnych vystupeni (zrychlene dychanie, roztraseny hlas, cervenanie)?
Naucili ste sa to nejak kontrolovat? Mate prosim nejake svoje osvedcene triky, barlicky ako to zvladnut? Dakujem krasne za akukolvek dobre mienenu radu 🙂

pe_mi
24. jan 2024

@nanan11 ahoj,mám 30+ a dodnes sa červenam,ale že extra.len má niekto osloví, upriamena pozornosť na mňa, neviem to ovládať
Som na nervy.aj v škole som to mala

nanan11
autor
24. jan 2024

@pe_mi uplne chápem a sucitim.som na tom rovnako🙂

theanak
24. jan 2024

Ahoj, mám to rovnako plus k tomu sa ešte aj zajakávam keď hovorím pred ľuďmi 🫣 takže všetky prezentácie počas strednej a vysokej školy boli pre mňa mini dôvody prečo zo školy odísť. Nakoniec som to však dala. Niektorí radia aby si si predstavila, že sú ľudia v publiku nahí 😀 Mne pomáha si opakovať, že tak ako ja neriešim keď má niekto prejav, že ako rozpráva, vyzerá atď., tak ani mňa nikto tak nerieši. V škole som si hovorila, že som len ďalšia na rade s prezentáciou, nič výnimočné prečo by mali byť všetky oči na mne a posudzovať ma 🙂

tulik123
24. jan 2024

Ja som skusala tiez vzdy to s tou nahotou a mne velmi pomahala myslienka na niekoho kto tam vobec nie je v tej chvili. Ze napriklad moja mama je teraz v praci a vobec nevie co sa na mojej prezentacii deje a rozmyslam ze je urcite vela ovela horsie pripravenych napriklad studentov a ja o nich ani neviem lebo som ich prezentaciu nikdy nevidela. Neviem ci jw to zrozumitelne 😄😄

zuzuliennka1
24. jan 2024

mne hlavne na vyske pomahalo sustredit sa medzi vsetkymi tymi ludmi len na jedneho cloveka, proste tu prezentaciu akoby som robila len pre najlepsiu kamosku v hladisku 🙂 ostatnych som “vypla”, nevnimala, nerozptylovala sa

wade
24. jan 2024

1. Veľmi dobre poznať tému
2. Prvé 2-3 vety sa nauč úplne naspamäť. Potom sa rozbehnes
3. Čím viac budeš prezentovať tým to bude lepšie a bude sa posúvať hranica (veľkosť skupiny), kedy sa budeš cítiť komfortne.

Držím palce

mladena
25. jan 2024

Každý sa sústredí hlavne sám na seba a je zaujatý sebou podobne ako ty. Ver že 3/4 tvojej prezentácie nebude nikto počúvať. Nie je to lichotivé, ale pomáha to uvedomiť si že nemá zmysel brať veci príliš vážne.

limoncino
25. jan 2024

Joj, toto ja nemusím, mala som školenie boli sme v skupinách a jasné že hodili na mňa odprezentovať čo sme vymysleli a ešte v angličtine, skoro som zamdlela, ale po prvej vete to zo mňa opadlo, ale boli sme tam len kolegovia, neviem ako by som to dala pred cudzími 😂

nanan11
autor
25. jan 2024

Diky Kocky, ste hrozne zlate, dakujem za vsetky rady a dobre padne pocut ze nie som sama jedina co to takto ma 🙂