Ako prekonať trému z prezentácie?
Kocky( Introvertky🙂 ako prosim prekonavate tremu z verejnych vystupeni (zrychlene dychanie, roztraseny hlas, cervenanie)?
Naucili ste sa to nejak kontrolovat? Mate prosim nejake svoje osvedcene triky, barlicky ako to zvladnut? Dakujem krasne za akukolvek dobre mienenu radu 🙂
Ahoj, mám to rovnako plus k tomu sa ešte aj zajakávam keď hovorím pred ľuďmi 🫣 takže všetky prezentácie počas strednej a vysokej školy boli pre mňa mini dôvody prečo zo školy odísť. Nakoniec som to však dala. Niektorí radia aby si si predstavila, že sú ľudia v publiku nahí 😀 Mne pomáha si opakovať, že tak ako ja neriešim keď má niekto prejav, že ako rozpráva, vyzerá atď., tak ani mňa nikto tak nerieši. V škole som si hovorila, že som len ďalšia na rade s prezentáciou, nič výnimočné prečo by mali byť všetky oči na mne a posudzovať ma 🙂
Ja som skusala tiez vzdy to s tou nahotou a mne velmi pomahala myslienka na niekoho kto tam vobec nie je v tej chvili. Ze napriklad moja mama je teraz v praci a vobec nevie co sa na mojej prezentacii deje a rozmyslam ze je urcite vela ovela horsie pripravenych napriklad studentov a ja o nich ani neviem lebo som ich prezentaciu nikdy nevidela. Neviem ci jw to zrozumitelne 😄😄
mne hlavne na vyske pomahalo sustredit sa medzi vsetkymi tymi ludmi len na jedneho cloveka, proste tu prezentaciu akoby som robila len pre najlepsiu kamosku v hladisku 🙂 ostatnych som “vypla”, nevnimala, nerozptylovala sa
1. Veľmi dobre poznať tému
2. Prvé 2-3 vety sa nauč úplne naspamäť. Potom sa rozbehnes
3. Čím viac budeš prezentovať tým to bude lepšie a bude sa posúvať hranica (veľkosť skupiny), kedy sa budeš cítiť komfortne.
Držím palce
Každý sa sústredí hlavne sám na seba a je zaujatý sebou podobne ako ty. Ver že 3/4 tvojej prezentácie nebude nikto počúvať. Nie je to lichotivé, ale pomáha to uvedomiť si že nemá zmysel brať veci príliš vážne.
Joj, toto ja nemusím, mala som školenie boli sme v skupinách a jasné že hodili na mňa odprezentovať čo sme vymysleli a ešte v angličtine, skoro som zamdlela, ale po prvej vete to zo mňa opadlo, ale boli sme tam len kolegovia, neviem ako by som to dala pred cudzími 😂
Diky Kocky, ste hrozne zlate, dakujem za vsetky rady a dobre padne pocut ze nie som sama jedina co to takto ma 🙂

@nanan11 ahoj,mám 30+ a dodnes sa červenam,ale že extra.len má niekto osloví, upriamena pozornosť na mňa, neviem to ovládať
Som na nervy.aj v škole som to mala