icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

Strana
z9
viktoriaandrascik
31. júl 2025

Ja som tiež ubytovateľ a veru že si hostia smeti ani nevynášajú a ani netriedia.

simsalabim
31. júl 2025

Hm my sme asi moc slusni, lebo nam ked povedia, ze triedit, tak triedime a priebezne vynasam… ludia su fakt divni.

maca1984
31. júl 2025

Triedime, vynášame.
Pri odchode stiahnem obliečky 😄

zalka
autor
31. júl 2025
@viktoriaandrascik

Ja som tiež ubytovateľ a veru že si hostia smeti ani nevynášajú a ani netriedia.

@viktoriaandrascik ale v jednom priestor, varím spím a smeti cucham. Strašne.

katica06
31. júl 2025

@zalka úprimne, vždy ma šokuje keď som na návšteve u nejakej kamošky či rodiny a hádžu všetko na jedno miesto. Väčšinou sú to ľudia žijúci v bytoch. Pritom vychádzujú odpad ktorý sa dá recykloovať a ešte sa aj obhajujú

zalka
autor
31. júl 2025
@simsalabim

Hm my sme asi moc slusni, lebo nam ked povedia, ze triedit, tak triedime a priebezne vynasam… ludia su fakt divni.

@simsalabim čože upozornia ta na to. Asi budem musieť i ja hovoriť.

vevesh
31. júl 2025

@zalka sudis podla seba, co by si ty robila. Ale vela ludi triedit netriedi, lebo nemaju/nie su zvyknuti triedit. Ja triedim podla toho, ci na triedenie kose su alebo nie. Napriklad v grecku na jednom mieste chcel majitel triedenie a vyhadzovalo sa to vsetko do jednej konvy🙄🙄tak som sa na to zvysoka. Ak niekto triedene kose ma, nevidim problem sa prisposobit. A teda vynasame kose kazdy den- si neviem predstavit v lete tyzden kos mat🤢🤢🤢

simsalabim
31. júl 2025
@zalka

@simsalabim čože upozornia ta na to. Asi budem musieť i ja hovoriť.

@zalka ano, povedia, ako to chcu... V Irsku nam napr povedali, ze netriedit a pritom v kuchyni mega kos s priecinkami na sklo, plast, papier, bio a klasiku.

simsalabim
31. júl 2025
@katica06

@zalka úprimne, vždy ma šokuje keď som na návšteve u nejakej kamošky či rodiny a hádžu všetko na jedno miesto. Väčšinou sú to ľudia žijúci v bytoch. Pritom vychádzujú odpad ktorý sa dá recykloovať a ešte sa aj obhajujú

@katica06 len v bytoch casto byva minimum priestoru na triedenie, asi preto sa im nechce….

zalka
autor
31. júl 2025
@maca1984

Triedime, vynášame.
Pri odchode stiahnem obliečky 😄

@maca1984 zo stiahnutých obliecok napr ja radosť nemám, ak sú na posteli a vidím krv tak viem vyčistiť pred praním. Ak je to stiahnuté tak škvrny od krvi po prípadných zraneniach nevidím a zaperu sa.
A tiež periem na rube, zehlim na rube a hostia ak stiahnu tak ostáva neotočené, čiže i tak musím otáčať. Preto keď sa opýtaju poviem, že netreba zobliecť. 😁

zalka
autor
31. júl 2025
@katica06

@katica06 áno toto som si i ja všimla, bytovkovy ľudia ne triedia. Ti co bývajú v rodinnom dome tak sú naučený triediť.

januska12323
31. júl 2025

Všetko čo očakávaš treba povedať. My smeti vynášame na konci pobytu, načo každý deň.

viktoriaandrascik
31. júl 2025
@zalka

@viktoriaandrascik ale v jednom priestor, varím spím a smeti cucham. Strašne.

@zalka najväčšia "lahôdka" je keď mamičky nechajú použité plienky v koši po takom týždnovom pobyte 😖

akvi
31. júl 2025

@zalka som ubytovatel a hostí vždy slušne poprosím, aby odpad triedili a ukážem im, kam to majú dávať. Tiež to mám napísané v informačnom letáku. Príde mi to úplne samozrejmé, pretože obzvlášť cudzinci netušia, ako to u nás chodí s odpadom a aj Slováci sú zvyknutí každý inak, lebo však každé mesto to má po svojom. Môžem povedať, že na 90% to hostia spravia, zvyšných 10% sa na to vykasle, ale to už s tým ja nič neurobím, to je ich vizitka. Obzvlášť ľudia na východ a juhovýchod od nás nie sú vôbec zvyknutí triediť a teda je to až neskutočné, že koľko odpadu vyprodukujú za tri dni pobytu. To my ani za mesiac toľko v kúpe nemáme 😅

avanka
31. júl 2025

@zalka ja teda osobne nemám ani v 3 izbovom byte kôš smetny. Z kuchyne mám balkón a kôš na triedený odpad mám tam. Väčšinou aj bio odpad po varení mám v mise a po dovarení to idem vyniesť. Mne by sa hnusilo mať kôš pod drezom, ako to majú skoro všetci. Veď to smrdí a je to nehygienické. Nie som nejaký Monk v upratovaní ani poriadku, ale toto nie.
Aj na dovolenke vymazané kôš vždy po dovarení,aby nám to nesmrdelo

zalka
autor
31. júl 2025
@vevesh

@zalka sudis podla seba, co by si ty robila. Ale vela ludi triedit netriedi, lebo nemaju/nie su zvyknuti triedit. Ja triedim podla toho, ci na triedenie kose su alebo nie. Napriklad v grecku na jednom mieste chcel majitel triedenie a vyhadzovalo sa to vsetko do jednej konvy🙄🙄tak som sa na to zvysoka. Ak niekto triedene kose ma, nevidim problem sa prisposobit. A teda vynasame kose kazdy den- si neviem predstavit v lete tyzden kos mat🤢🤢🤢

@vevesh áno mam 2 koše, na komunál a plasty, poblíž na ulici je konva na sklo a kompost. Nečakám, že budú odnášat sklo môžu nechať pri vchode, my vynesieme ale týždeň skladovať smeti v lete tam kde spávam, no toto mi hlava neberie.

V BG keď som tak tam sa netriedi, normálne ma ide z toho slahnúť, že všetko sa hádže do komunálu.

zalka
autor
31. júl 2025
@simsalabim

@zalka ano, povedia, ako to chcu... V Irsku nam napr povedali, ze netriedit a pritom v kuchyni mega kos s priecinkami na sklo, plast, papier, bio a klasiku.

@simsalabim ďakujem, asi budem musieť.

mirage
31. júl 2025

odkial si? len tak mimo temu, kde sa pouziva slovo "konva" ?

moonlight1210
31. júl 2025

V zahranici nam prislo zvycajne aj pisomne vyjadrenie od hostitela, ked sme byvali takto v sukromi. Od Ameriky, cez Nemecko, Malajziu, Thajsko, po Holandsko, ci Cesko.

Kedze se sa vzdy snazili dodrzat vsetky pravidla a zanechat poriadok, tak pozitivne ohodnotenie a ze sme znova vitani.

Navyse bol vzdy jasny rozpis niekde viditelne umiesteneny, ake pravidla ziadaju dodrzat.

Byt ubytovatelom a chcem, aby boli dodrzane moje pravidla, tak by som jednak zavesila na dvere zaliatu A4 s pravidlami, ake chcem, aby dodrziavali (vacsina Slovakov na to kasle aj tak, ale su tam, tak nemozu povedat, ze nevedeli/netusili. Ustna dohoda je na SVK ako pozicanie penazi na dobre slovo. Uz zajtra to neplati.).

Dalej napisala by som im "cukor a bic": teda podakovanie za pobyt, vyjadrenie dufania, ze sa dobre citili a pridu znova. A zaroven drobne pripomenutie, ze sme od upratovacej sluzby obdrzali upozornenie, ze smeti neboli vynesene a poprosime, aby sa smeti vynasali do nadob na to urcenych vo dvore podla rozpisu pravidiel v ubytovacom zariadeni, ktore je umiestnene na vchodovych dverach apartmanu.

Ak sa oduju, no nic.

A este by som ich mala sukromne v poznamkach medzi hostami, ktorych chcem do buducna zvazit, ak sa ozvu, ci bude ubytovanie "volne".

zalka
autor
31. júl 2025
@januska12323

Všetko čo očakávaš treba povedať. My smeti vynášame na konci pobytu, načo každý deň.

@januska12323 aj v lete, aj keď varis a spavaš v tom istom priestore?

pribinak
31. júl 2025
@katica06

@katica06 bývam v byte a triedim odpad tak ako tisíce iných. Pred panelákom máme smetné koše na klasicky odpad, sklo, plasty, papier, olej a bio odpad

zalka
autor
31. júl 2025
@viktoriaandrascik

@zalka najväčšia "lahôdka" je keď mamičky nechajú použité plienky v koši po takom týždnovom pobyte 😖

@viktoriaandrascik nestras, ale po poľskej rodinke pred troma rokmi sme vynášali 4 mechy smeti, a vetrali tri dni... Bolo to strašné.

nikaeli
31. júl 2025

Celý život bývam na východe v bytovke, mám úzku kuchynku, kde sa sotva vojdú dvaja, no pod pracovnou doskou mám 4 koše plus vrecko na bioodpad. Každý večer vynesiem, na dovolenke to isté. Dokonca aj v práci. Máme veľké separačné podzemné koše na čipy a sú takmer vždy plné, či plasty, či papier, či sklo. Bývam na prízemí a vidím, že susedia separujú, dokonca aj dôchodcovia.

Ja len.. nemám rada také zovšeobecňovania. Všetko je o ľuďoch, o ich nastavení a vnímaní života. Je jedno kde a ako bývajú.

klementinka58
31. júl 2025

Nam sa casto stalo na SLovensku, ze smetne nadoby vonku boli plne, kopec vriec smeti okolo toho a posobilo to hrozne . Sice prenajimame si cele objekty ale aspon by tie smeti mal dat vyniest, teda neviem ci v dedine sa nevyvaza pravidelne alebo setri a dava to len raz za cas vyniest...

zalka
autor
31. júl 2025
@akvi

@zalka som ubytovatel a hostí vždy slušne poprosím, aby odpad triedili a ukážem im, kam to majú dávať. Tiež to mám napísané v informačnom letáku. Príde mi to úplne samozrejmé, pretože obzvlášť cudzinci netušia, ako to u nás chodí s odpadom a aj Slováci sú zvyknutí každý inak, lebo však každé mesto to má po svojom. Môžem povedať, že na 90% to hostia spravia, zvyšných 10% sa na to vykasle, ale to už s tým ja nič neurobím, to je ich vizitka. Obzvlášť ľudia na východ a juhovýchod od nás nie sú vôbec zvyknutí triediť a teda je to až neskutočné, že koľko odpadu vyprodukujú za tri dni pobytu. To my ani za mesiac toľko v kúpe nemáme 😅

@akvi budem musieť i ja, povedať keď prídu aby triedili.
Ako nepoužívam sáčky do košov, mne je jednoduchšie ich vystriekať vodou. Prosím ta môžeš mi poslať napr. do správy ako vyzerá tvoj informačný letacik?

zalka
autor
31. júl 2025
@avanka

@zalka ja teda osobne nemám ani v 3 izbovom byte kôš smetny. Z kuchyne mám balkón a kôš na triedený odpad mám tam. Väčšinou aj bio odpad po varení mám v mise a po dovarení to idem vyniesť. Mne by sa hnusilo mať kôš pod drezom, ako to majú skoro všetci. Veď to smrdí a je to nehygienické. Nie som nejaký Monk v upratovaní ani poriadku, ale toto nie.
Aj na dovolenke vymazané kôš vždy po dovarení,aby nám to nesmrdelo

@avanka sama mam kos pod drezom a vynáša sa temer denne.

zalka
autor
31. júl 2025
@mirage

odkial si? len tak mimo temu, kde sa pouziva slovo "konva" ?

@mirage Spiš

vevesh
31. júl 2025
@zalka

@vevesh áno mam 2 koše, na komunál a plasty, poblíž na ulici je konva na sklo a kompost. Nečakám, že budú odnášat sklo môžu nechať pri vchode, my vynesieme ale týždeň skladovať smeti v lete tam kde spávam, no toto mi hlava neberie.

V BG keď som tak tam sa netriedi, normálne ma ide z toho slahnúť, že všetko sa hádže do komunálu.

@zalka ak to takto chces, tak im nechaj upozornenie na to na stole, idealne cez grafikony, co ide kam. Lebo ja ako host na cudziom mieste nemam cas a volu zistovat, kde tie kose su (o par domov dalej napriklad). Zazili sme aj, ze majitel nechcel, aby sme kose vyniesli, ale skladovali na balkone..ako 🫣😵‍💫🤷‍♀️

zalka
autor
31. júl 2025
@moonlight1210

V zahranici nam prislo zvycajne aj pisomne vyjadrenie od hostitela, ked sme byvali takto v sukromi. Od Ameriky, cez Nemecko, Malajziu, Thajsko, po Holandsko, ci Cesko.

Kedze se sa vzdy snazili dodrzat vsetky pravidla a zanechat poriadok, tak pozitivne ohodnotenie a ze sme znova vitani.

Navyse bol vzdy jasny rozpis niekde viditelne umiesteneny, ake pravidla ziadaju dodrzat.

Byt ubytovatelom a chcem, aby boli dodrzane moje pravidla, tak by som jednak zavesila na dvere zaliatu A4 s pravidlami, ake chcem, aby dodrziavali (vacsina Slovakov na to kasle aj tak, ale su tam, tak nemozu povedat, ze nevedeli/netusili. Ustna dohoda je na SVK ako pozicanie penazi na dobre slovo. Uz zajtra to neplati.).

Dalej napisala by som im "cukor a bic": teda podakovanie za pobyt, vyjadrenie dufania, ze sa dobre citili a pridu znova. A zaroven drobne pripomenutie, ze sme od upratovacej sluzby obdrzali upozornenie, ze smeti neboli vynesene a poprosime, aby sa smeti vynasali do nadob na to urcenych vo dvore podla rozpisu pravidiel v ubytovacom zariadeni, ktore je umiestnene na vchodovych dverach apartmanu.

Ak sa oduju, no nic.

A este by som ich mala sukromne v poznamkach medzi hostami, ktorych chcem do buducna zvazit, ak sa ozvu, ci bude ubytovanie "volne".

@moonlight1210 hm... Sú hostia a hostia, napr fajčiari sú komunikativnejsi... Vedia, že dnu sa nefajčí ale v altánku môžu tak chodia von a komunikujú. A sú taký, co zalezu dnu a vybavene.
Zo Slovákmi taky problém som zatiaľ nemala, Poliakov sme mali takých neporiadnejsich a teraz na prekvapenie moje Česi. No fakt sú ľudia a ľudia.
To ze nechajú smeti z posledného dňa nevadí, ale týždňové... No nič vyvetram a začnem upozorňovať.

avanka
31. júl 2025
@zalka

@avanka sama mam kos pod drezom a vynáša sa temer denne.

@zalka veď v poriadku..to si ty, ale ja mám v rodine ľudí, ktorí to nerobia a je to v byte citit. Predstav si také plienky v koši pod drezom..v kuchyni,kde sa varí.
Nesudim,ale robím to inak. Na dovolenke tak isto

Strana
z9