Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?
Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.
Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.
Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?
Hm my sme asi moc slusni, lebo nam ked povedia, ze triedit, tak triedime a priebezne vynasam… ludia su fakt divni.
Triedime, vynášame.
Pri odchode stiahnem obliečky 😄
Ja som tiež ubytovateľ a veru že si hostia smeti ani nevynášajú a ani netriedia.
@viktoriaandrascik ale v jednom priestor, varím spím a smeti cucham. Strašne.
Hm my sme asi moc slusni, lebo nam ked povedia, ze triedit, tak triedime a priebezne vynasam… ludia su fakt divni.
@simsalabim čože upozornia ta na to. Asi budem musieť i ja hovoriť.
@zalka sudis podla seba, co by si ty robila. Ale vela ludi triedit netriedi, lebo nemaju/nie su zvyknuti triedit. Ja triedim podla toho, ci na triedenie kose su alebo nie. Napriklad v grecku na jednom mieste chcel majitel triedenie a vyhadzovalo sa to vsetko do jednej konvy🙄🙄tak som sa na to zvysoka. Ak niekto triedene kose ma, nevidim problem sa prisposobit. A teda vynasame kose kazdy den- si neviem predstavit v lete tyzden kos mat🤢🤢🤢
@simsalabim čože upozornia ta na to. Asi budem musieť i ja hovoriť.
@zalka ano, povedia, ako to chcu... V Irsku nam napr povedali, ze netriedit a pritom v kuchyni mega kos s priecinkami na sklo, plast, papier, bio a klasiku.
@zalka úprimne, vždy ma šokuje keď som na návšteve u nejakej kamošky či rodiny a hádžu všetko na jedno miesto. Väčšinou sú to ľudia žijúci v bytoch. Pritom vychádzujú odpad ktorý sa dá recykloovať a ešte sa aj obhajujú
@katica06 len v bytoch casto byva minimum priestoru na triedenie, asi preto sa im nechce….
Triedime, vynášame.
Pri odchode stiahnem obliečky 😄
@maca1984 zo stiahnutých obliecok napr ja radosť nemám, ak sú na posteli a vidím krv tak viem vyčistiť pred praním. Ak je to stiahnuté tak škvrny od krvi po prípadných zraneniach nevidím a zaperu sa.
A tiež periem na rube, zehlim na rube a hostia ak stiahnu tak ostáva neotočené, čiže i tak musím otáčať. Preto keď sa opýtaju poviem, že netreba zobliecť. 😁
@zalka úprimne, vždy ma šokuje keď som na návšteve u nejakej kamošky či rodiny a hádžu všetko na jedno miesto. Väčšinou sú to ľudia žijúci v bytoch. Pritom vychádzujú odpad ktorý sa dá recykloovať a ešte sa aj obhajujú
@katica06 áno toto som si i ja všimla, bytovkovy ľudia ne triedia. Ti co bývajú v rodinnom dome tak sú naučený triediť.
Všetko čo očakávaš treba povedať. My smeti vynášame na konci pobytu, načo každý deň.
@viktoriaandrascik ale v jednom priestor, varím spím a smeti cucham. Strašne.
@zalka najväčšia "lahôdka" je keď mamičky nechajú použité plienky v koši po takom týždnovom pobyte 😖
@zalka som ubytovatel a hostí vždy slušne poprosím, aby odpad triedili a ukážem im, kam to majú dávať. Tiež to mám napísané v informačnom letáku. Príde mi to úplne samozrejmé, pretože obzvlášť cudzinci netušia, ako to u nás chodí s odpadom a aj Slováci sú zvyknutí každý inak, lebo však každé mesto to má po svojom. Môžem povedať, že na 90% to hostia spravia, zvyšných 10% sa na to vykasle, ale to už s tým ja nič neurobím, to je ich vizitka. Obzvlášť ľudia na východ a juhovýchod od nás nie sú vôbec zvyknutí triediť a teda je to až neskutočné, že koľko odpadu vyprodukujú za tri dni pobytu. To my ani za mesiac toľko v kúpe nemáme 😅
@zalka ja teda osobne nemám ani v 3 izbovom byte kôš smetny. Z kuchyne mám balkón a kôš na triedený odpad mám tam. Väčšinou aj bio odpad po varení mám v mise a po dovarení to idem vyniesť. Mne by sa hnusilo mať kôš pod drezom, ako to majú skoro všetci. Veď to smrdí a je to nehygienické. Nie som nejaký Monk v upratovaní ani poriadku, ale toto nie.
Aj na dovolenke vymazané kôš vždy po dovarení,aby nám to nesmrdelo
@zalka sudis podla seba, co by si ty robila. Ale vela ludi triedit netriedi, lebo nemaju/nie su zvyknuti triedit. Ja triedim podla toho, ci na triedenie kose su alebo nie. Napriklad v grecku na jednom mieste chcel majitel triedenie a vyhadzovalo sa to vsetko do jednej konvy🙄🙄tak som sa na to zvysoka. Ak niekto triedene kose ma, nevidim problem sa prisposobit. A teda vynasame kose kazdy den- si neviem predstavit v lete tyzden kos mat🤢🤢🤢
@vevesh áno mam 2 koše, na komunál a plasty, poblíž na ulici je konva na sklo a kompost. Nečakám, že budú odnášat sklo môžu nechať pri vchode, my vynesieme ale týždeň skladovať smeti v lete tam kde spávam, no toto mi hlava neberie.
V BG keď som tak tam sa netriedi, normálne ma ide z toho slahnúť, že všetko sa hádže do komunálu.
@zalka ano, povedia, ako to chcu... V Irsku nam napr povedali, ze netriedit a pritom v kuchyni mega kos s priecinkami na sklo, plast, papier, bio a klasiku.
@simsalabim ďakujem, asi budem musieť.
odkial si? len tak mimo temu, kde sa pouziva slovo "konva" ?
V zahranici nam prislo zvycajne aj pisomne vyjadrenie od hostitela, ked sme byvali takto v sukromi. Od Ameriky, cez Nemecko, Malajziu, Thajsko, po Holandsko, ci Cesko.
Kedze se sa vzdy snazili dodrzat vsetky pravidla a zanechat poriadok, tak pozitivne ohodnotenie a ze sme znova vitani.
Navyse bol vzdy jasny rozpis niekde viditelne umiesteneny, ake pravidla ziadaju dodrzat.
Byt ubytovatelom a chcem, aby boli dodrzane moje pravidla, tak by som jednak zavesila na dvere zaliatu A4 s pravidlami, ake chcem, aby dodrziavali (vacsina Slovakov na to kasle aj tak, ale su tam, tak nemozu povedat, ze nevedeli/netusili. Ustna dohoda je na SVK ako pozicanie penazi na dobre slovo. Uz zajtra to neplati.).
Dalej napisala by som im "cukor a bic": teda podakovanie za pobyt, vyjadrenie dufania, ze sa dobre citili a pridu znova. A zaroven drobne pripomenutie, ze sme od upratovacej sluzby obdrzali upozornenie, ze smeti neboli vynesene a poprosime, aby sa smeti vynasali do nadob na to urcenych vo dvore podla rozpisu pravidiel v ubytovacom zariadeni, ktore je umiestnene na vchodovych dverach apartmanu.
Ak sa oduju, no nic.
A este by som ich mala sukromne v poznamkach medzi hostami, ktorych chcem do buducna zvazit, ak sa ozvu, ci bude ubytovanie "volne".
Všetko čo očakávaš treba povedať. My smeti vynášame na konci pobytu, načo každý deň.
@januska12323 aj v lete, aj keď varis a spavaš v tom istom priestore?
@katica06 bývam v byte a triedim odpad tak ako tisíce iných. Pred panelákom máme smetné koše na klasicky odpad, sklo, plasty, papier, olej a bio odpad
@zalka najväčšia "lahôdka" je keď mamičky nechajú použité plienky v koši po takom týždnovom pobyte 😖
@viktoriaandrascik nestras, ale po poľskej rodinke pred troma rokmi sme vynášali 4 mechy smeti, a vetrali tri dni... Bolo to strašné.
Celý život bývam na východe v bytovke, mám úzku kuchynku, kde sa sotva vojdú dvaja, no pod pracovnou doskou mám 4 koše plus vrecko na bioodpad. Každý večer vynesiem, na dovolenke to isté. Dokonca aj v práci. Máme veľké separačné podzemné koše na čipy a sú takmer vždy plné, či plasty, či papier, či sklo. Bývam na prízemí a vidím, že susedia separujú, dokonca aj dôchodcovia.
Ja len.. nemám rada také zovšeobecňovania. Všetko je o ľuďoch, o ich nastavení a vnímaní života. Je jedno kde a ako bývajú.
Nam sa casto stalo na SLovensku, ze smetne nadoby vonku boli plne, kopec vriec smeti okolo toho a posobilo to hrozne . Sice prenajimame si cele objekty ale aspon by tie smeti mal dat vyniest, teda neviem ci v dedine sa nevyvaza pravidelne alebo setri a dava to len raz za cas vyniest...
@zalka som ubytovatel a hostí vždy slušne poprosím, aby odpad triedili a ukážem im, kam to majú dávať. Tiež to mám napísané v informačnom letáku. Príde mi to úplne samozrejmé, pretože obzvlášť cudzinci netušia, ako to u nás chodí s odpadom a aj Slováci sú zvyknutí každý inak, lebo však každé mesto to má po svojom. Môžem povedať, že na 90% to hostia spravia, zvyšných 10% sa na to vykasle, ale to už s tým ja nič neurobím, to je ich vizitka. Obzvlášť ľudia na východ a juhovýchod od nás nie sú vôbec zvyknutí triediť a teda je to až neskutočné, že koľko odpadu vyprodukujú za tri dni pobytu. To my ani za mesiac toľko v kúpe nemáme 😅
@akvi budem musieť i ja, povedať keď prídu aby triedili.
Ako nepoužívam sáčky do košov, mne je jednoduchšie ich vystriekať vodou. Prosím ta môžeš mi poslať napr. do správy ako vyzerá tvoj informačný letacik?
@zalka ja teda osobne nemám ani v 3 izbovom byte kôš smetny. Z kuchyne mám balkón a kôš na triedený odpad mám tam. Väčšinou aj bio odpad po varení mám v mise a po dovarení to idem vyniesť. Mne by sa hnusilo mať kôš pod drezom, ako to majú skoro všetci. Veď to smrdí a je to nehygienické. Nie som nejaký Monk v upratovaní ani poriadku, ale toto nie.
Aj na dovolenke vymazané kôš vždy po dovarení,aby nám to nesmrdelo
@avanka sama mam kos pod drezom a vynáša sa temer denne.
@vevesh áno mam 2 koše, na komunál a plasty, poblíž na ulici je konva na sklo a kompost. Nečakám, že budú odnášat sklo môžu nechať pri vchode, my vynesieme ale týždeň skladovať smeti v lete tam kde spávam, no toto mi hlava neberie.
V BG keď som tak tam sa netriedi, normálne ma ide z toho slahnúť, že všetko sa hádže do komunálu.
@zalka ak to takto chces, tak im nechaj upozornenie na to na stole, idealne cez grafikony, co ide kam. Lebo ja ako host na cudziom mieste nemam cas a volu zistovat, kde tie kose su (o par domov dalej napriklad). Zazili sme aj, ze majitel nechcel, aby sme kose vyniesli, ale skladovali na balkone..ako 🫣😵💫🤷♀️
V zahranici nam prislo zvycajne aj pisomne vyjadrenie od hostitela, ked sme byvali takto v sukromi. Od Ameriky, cez Nemecko, Malajziu, Thajsko, po Holandsko, ci Cesko.
Kedze se sa vzdy snazili dodrzat vsetky pravidla a zanechat poriadok, tak pozitivne ohodnotenie a ze sme znova vitani.
Navyse bol vzdy jasny rozpis niekde viditelne umiesteneny, ake pravidla ziadaju dodrzat.
Byt ubytovatelom a chcem, aby boli dodrzane moje pravidla, tak by som jednak zavesila na dvere zaliatu A4 s pravidlami, ake chcem, aby dodrziavali (vacsina Slovakov na to kasle aj tak, ale su tam, tak nemozu povedat, ze nevedeli/netusili. Ustna dohoda je na SVK ako pozicanie penazi na dobre slovo. Uz zajtra to neplati.).
Dalej napisala by som im "cukor a bic": teda podakovanie za pobyt, vyjadrenie dufania, ze sa dobre citili a pridu znova. A zaroven drobne pripomenutie, ze sme od upratovacej sluzby obdrzali upozornenie, ze smeti neboli vynesene a poprosime, aby sa smeti vynasali do nadob na to urcenych vo dvore podla rozpisu pravidiel v ubytovacom zariadeni, ktore je umiestnene na vchodovych dverach apartmanu.
Ak sa oduju, no nic.
A este by som ich mala sukromne v poznamkach medzi hostami, ktorych chcem do buducna zvazit, ak sa ozvu, ci bude ubytovanie "volne".
@moonlight1210 hm... Sú hostia a hostia, napr fajčiari sú komunikativnejsi... Vedia, že dnu sa nefajčí ale v altánku môžu tak chodia von a komunikujú. A sú taký, co zalezu dnu a vybavene.
Zo Slovákmi taky problém som zatiaľ nemala, Poliakov sme mali takých neporiadnejsich a teraz na prekvapenie moje Česi. No fakt sú ľudia a ľudia.
To ze nechajú smeti z posledného dňa nevadí, ale týždňové... No nič vyvetram a začnem upozorňovať.

Ja som tiež ubytovateľ a veru že si hostia smeti ani nevynášajú a ani netriedia.