Ako riešiť problém s autoservisom v rezidenčnej oblasti?
Dobry den,
rada by som sa poradila aka zacat riesit problem s autoservisom v rezidencnej oblasti, ktory sa nachadza priamo pred nasou bytovkou, ulica je dost uzka, cize to moze byt tak 3-4 metre oproti mojmu bytu.
Ked som byt kupovala v priestoroch uz bol autoservis ale ked som sa vracala z prace tam uz neboli a cez vikendy nikdy nepracovali, takze ma to neobtazovalo. Avsak situacia sa zmenila, ked prisli novi majitelia. My sme sa na zaciatku spolu so susedmi z nasej bytovky snazili s nimi stretnut a priatelsky sa porozpravat ale pocas vsetkych troch pokusov uz neboli v priestoroch,ked sme prisli, co mi tiez prislo zvlastne, lebo sme sa dohadovali na casy, kedy sa tam vzdy zdrziavali, takze som mala pocit, ze niekto informoval vopred, ale to je iny pribeh.
Cize autoservis je v rezidencnej zone, ale nikde nemaju uvedene otvaracie hodiny, ani nazov firmy, iba sa tam zdrziavaju a pracuju od rana do zvycajne neskorych hodin alebo aj cez vikendy. Pravidelne maju branu otvorenu a tym padom vsetok ten hluk, ktory sa ozyva v hale pocujem priamo aj cez zatvorene okna, nehovoriac o smrade. Oni tak okolo 6tej vecer aspon zvyknu branu stiahnut a uz pracuju vnutri, ale bezne maju auta alebo motorky zaparkovanej aj na ulici a pracuju na nich, alebo len tak vonku fajcia a rozpravaju sa so zakaznikmi co sa takisto ozyva, pricom by to mohli robit v ich kancelarii.
Vedeli by ste prosim poradit ako zacat uradne riesit tento problem? Neverim, ze toto spravanie je v poriadku aj ked viem, ze sa tam zdrziavaju majitelia.
Dakujem za akekolvek relevantne rady.
@zufalka2025 kúpila si byt v blízkosti autoservisu. Vedela si do čoho ideš. Snáď si si naivne nemyslela, že nikdy nezmení majiteľa. Autoservis tam už povolenie má, tak nechápem čo chceš riešiť.
@sasa1310 ak by mal servis povolenie, musí mať zverejnené otváracie hodiny a iné náležitosti. A to, že si dotyčná kúpila byt v blízkosti servisu - určite nemá servis v obytnej zóne povolenie fungovať večer a cez víkendy.
@zufalka2025 ako prvé by som začala inštitúciami, od ktorých tzv. prevádzkareň, čo servis je, musí mať povolenie. Tými základnými sú mestský/obecný úrad a živnostenský úrad. Pošli na nich dotaz (postačí na úvod mail), že prevádzka nemá označenie v zmysle živnostenského zákona a že ťa teda zaujíma, či ide o schválenú prevádzku. Pre info, prevádzka musí mať označenie, ktoré musí obsahovať nasledovné - názov resp. obchodné meno, miesto podnikania (pri szčo je to zvyčajne trvalé bydlisko podnikateľa alebo adresa s.r.o.), meno zodpovednej osoby, otváracie hodiny. Otváracie hodiny musia byť oznámené a schválené na mestskom úrade. Toto je povinné zo zákona mať na viditeľnom mieste zvonka prevádzky. Je za to pokuta až do výšky 1600 eur. Taktiež sa môžeš dotazovať, že pokiaľ prevádzka povolenie má, tak ťa zaujíma, v akých časoch, nakoľko je otvorená a pracuje sa v nej aj vo večerných hodinách a počas víkendov.
Ak prevádzka povolenie má, tak v rámci schválených otváracích hodín to žiaľ strpieť musíte.
V prvom rade si overiť na miestnom úrade či je tam ten autoservis schválený, (overiť si to vieš aj na zrsr alebo orsr podľa adresy prevádzky) ak je schválený, mali by sa riadiť otváracími hodinami ktoré im určil mestský úrad. Ak ich porušujú, mozes Volat max mestskú políciu. Ak ju schválenú nemajú, vieš im urobiť väčší problém.
V prvom rade si overiť na miestnom úrade či je tam ten autoservis schválený, (overiť si to vieš aj na zrsr alebo orsr podľa adresy prevádzky) ak je schválený, mali by sa riadiť otváracími hodinami ktoré im určil mestský úrad. Ak ich porušujú, mozes Volat max mestskú políciu. Ak ju schválenú nemajú, vieš im urobiť väčší problém.
@maddie1711 to, že je niekto v OR alebo ŽR ešte neznamená, že má schválenú prevádzku. Ty sa zapíšeš do registra a až následne žiadaš o povolenia. Čiže môžeš mať aj 10 prevádzok v registri a nemať povolenie ani na jednu.
podaj podnet na miestne príslušný RÚVZ v súvislosti s obťažovaním hlukom z prevádzky, oni všetky súvislosti preveria
@zufalka2025 kúpila si byt v blízkosti autoservisu. Vedela si do čoho ideš. Snáď si si naivne nemyslela, že nikdy nezmení majiteľa. Autoservis tam už povolenie má, tak nechápem čo chceš riešiť.
@sasa1310 odkiaľ vieš, že má povolenie? Poznám jedného pánka čo má ,,len " sklad. Reálne tam robí, píli, vŕta....
@zufalka2025 ahoj, urcite ruvz ako sa pise v reakcii vyssie
Podnikatel sice moze zriadit prevadzku, co oznami na zivnostenskom urade, ale musi mat povolenie z ruvz
Obycajne sa uz taketo prevadzky zriadit nedaju v mieste, kde mozu obtazovat obyvatelov,cize v obytnej zone.mozu obtazovat hlukom ale aj znecistenim ovzdusia.musia mat vyrieseny odpad ci napriklad likvidaciu roznych olejov atd
@sasa1310 Nerozumiem naco mate potrebu reagovat, ked nemate ziadne relevantnu radu.
Pokiaľ autoservis má v poriadku povolenia, tak musí mať povolenie aj z RUVZ.
Živnostenský list sám o sebe, nie je povolenie na prevádzku autoservisu, keďže živnostenský úrad neskúma, kde budú priestory autoservisu a či sú vyhovujúce.
Ten hluk je dosť zložité, keďže musi byť vyhodnotený ako intenzívny, sústavný.
Autá - pokiaľ stoja na verejnom priestranstve, môže pomôcť mesto - mestská polícia, pokiaľ ich má na vlastnom pozemku, tak žiaľ.
Ak odtekajú kvapaliny z áut, tak potom sa dá podať podnet na odbor životného prostredia, oni posúdia mieru znečistenia.