Ako sa vysporiadať s neustálymi správami od cudzinca?
Caute, chcem sa len spytat na Vas nazor na tuto vec. Predvcerom mi jeden pan reagoval cez email na inzerat.. mam v “podpise” emailu svoju webstranku kde ponukam graficke sluzby.. zacal mi pisat ze sa mu paci moja tvorba, ze ci fotim profesionalne ( reagoval na inzerat na fotak ) .. tak sme prehodili par mailov, vobec nic som za tym nehladala ved mi nepisal na zoznamke.. az kym to nezacal prehanat s frekvenciou mailov… v ten isty den ako to zacalo som sa teda rozlucila s tym ze dakujem za konverzaciu a prajem vsetko dobre v Novom roku .. a on zacal, ze nerad by to ukoncil, ze som zaujimava osobnost.. ze rad by bol v kontakte.. je udajne z Bratislavy, ze ak by som tam bola pozve ma na kavu… tam som mu uz povedala ze mam manzela, a urcite by sa mi nepacilo ak by chodil na kavy s neznamymi zenami takze nemienim nic take robit, a to sa tyka aj pisania… on stale tvrdil ze to je cisto kamaratske. Mna miatlo to ze ako som spominala… on ma nevidel,nevie ci mam 150kg alebo obriu bradavicu na tvari … tak stale som si myslela ze to mysli proste naozaj kamaratsky, lebo sme vedeli pokecat o foteni, o starych motorkach zalubach atd. lenze na druhu stranu ma obtazovalo to pisanie a ten pocit co by si o tom myslel moj manzel ze pisem s cudzim muzom… dost som aj mojho muza spominala aby chapal ze ja nikoho nehladam.. ale zaroven som uz nechcela byt neslusna ze zrazu prestanem pisat .. proste fakt to neviem vysvetlit… ale ja ked som prestala pisat tak mi napisal 3 dalsie maily ze aky ma este retro fotak atd. ale povedala som si ze stacilo zablokujem ho … teraz mi jeho maily chodia do spamu.. a tam ze ci malujem obrazy, ze sa mu pacia… potom ze ci som sa neurazila a bla bla bla … a teraz k veci… ked som to povedala muzovi, tak ma zdzubal ze ci mi sibe, ze co sa citim blbo mu neodpisovat ked je to cudzi chlap ktoreho nepoznam a proste neodpisat a koniec… a vlastne ma pravdu, teraz sa citim omnoho lepsie… na druhu stranu ma znepokojuje to ako to ten chlap robil … mal doma dieta a “ partnerku” suhlasil so mnou ze partnerke by sa to nepacilo … a takto vypisuje uplne neznamym osobam dokonca cez bazos?? proste ja to nedokazem pochopit po prve co ho k tomu vedie… co nejde na badoo ked chce balit zeny, ved aspon by videl ako vyzeraju… a po druhe, ja som ho nechcela odmietnut zo slusnosti lebo som fakt myslela ze to mysli vazne a hlavne s cistym umyslom ze je zaujimave poznat niekoho ako som ja… lebo fakt som zanietena v mnohych veciach a myslim si ze mam ako clovek co ponuknut… ale prepana nie na celodenne vypisovacky ked obaja mame svoje rodiny, a pre mna je moje manzelstvo posvatne… a nenecham si ho strbit niekym takym . Zaroven sa hnevam sama na seba ze som sa nechala 2 dni varit ako zaba kym som pochopila ze to nie je OK. Mate niekto podobnu skusenost?
@moonlight1210 no presne si to popisala .. presne som sa podla mna bala to useknut pre ten posledny mail ktory tiez ocakavam ze pride… ale zaroven, ved je to len mail. Vymazem to a dovi. Len som sklamana zo seba ze som si nedokazala ustrazit tu hranicu a nechala sa takto zmanipulovat. Uz sa mi to totiz raz davno stalo nazivo.. bola som tocit obecny ples, a zamestnanec obce bol mojho spoluziaka ujko. cize poznala som ho - jeho rodinu atd. A on sa mi tam zacal zdoverovat, ze ma druzku - chce sa vydavat, on ma strach a bla, bla.. ale potom sa zacal vypytovat na mna a mojho muza - vtedy este len priatela - pomaly na nas sexualny zivot atd. a mne to bolo neprijemne, ale nedokazala som sa vyhranit tak nazivo … ze nechcem to riesit - mozno aj z toho pocitu autority voci nemu - ale na druhy den si pamatam ze som sa citila akoby ma niekto zneuzil - sice nie fyzicky - ale proste ma nejakym sposobom prinutil k niecomu co som nechcela … a mam dve dcery, nechcem aby sa takto nechali zahnat do kuta !
Je to druh manipulacie (aj nevedomej).
Ked sa ti totiz niekto zdoveri s realnymi, ci prifarbenymi, ci vymyslenymi osobnymi informaciami, az intimnostami, zvycajne vytvori take doverne prostredie a pocit zavazku. Ze ked ti povedal take veci o sebe a postupne otoci rozhovor na teba, citis sa hlupo zrazu zavalit, ze ale ty nemienis o sebe nic rozoberat.
Zo slusnosti sa snazis najprv podat len take vseobecne odpovede, ale zacne ta tlacit k stene coraz osobnejsimi otazkami. Ktore nie su dotierave, ale zaroven su velmi osobne.
Proste taha z teba informacie a ty nevies, ako slusne povedat, ze stacilo.
Ked aj das najavo, ze sa o tom nechces bavit, tak spusti, ze dufa, ze ta neurazil a nehnevas sa, bla-bla-bla. Na co zvycajne chce byt clovek slusny, tak povie ze zase to nie, nehneva sa. A hoci dufa, ze tym to skoncilo, lebo dotycny pochopil, tak ten sa oklukou cez to vrati k vypocuvaniu.
Ked napr. vytvori cez tvoje odmietnutie odpovedat mu daky postulat (teda, ze ta chape, lebo je to tak a tak, a ze to sa bezne ludom stava a podobne), ktorym ta donuti sa snazit to vyvratit a uviest na spravnu mieru. Vyprovokuje v tebe potrebu nedopustit, aby sa sirila daka nespravna informacia. Cim vlastne odpovies na otazku, aj ked si nechcela.
Tych taktik na vypocuvanie je vela.
Na konci si nastvana. Lebo si urobila presne, co si urobit nechcela.
Da sa tomu odolavat tym, ze sa nastavis do polohy “pozorny posluchac”. Ako niekto, koho velmi zaujalo, co ten druhy hovori a chces vediet, co najviac. Teda, ked zacne postupne viest rozhovor na teba, o sebe prehodis vetu a kladies hned otazky (alebo sa snazis nepripustut sancu, aby sa zacalo o tebe). Neustale obracias rozhovor na toho cloveka. Vyjadrujes sa k jeho pripadu. Vyjadrujes mu povzbudenie, sucit, lutost, obdiv,…
Ludia sa zvycajne radi pocuvaju a radi hovoria o sebe. Takze ak je to úprimné, su nadseni, ako im davas k tomu prilezitost. (To je to, co manipulator presne vyuziva.)
Ak su manipulativni a chcu tahat info, snazia sa neustale vracat lopticku na tvoju stranu a pytat sa na teba. Ked pochopia, ze im ich techniku vracias, stratia zaujem a rozhovor ukoncia. Si totiz pre nich nepouzitelna.
Druha moznost je “drzat sa merita veci”. Ked zacnu o jednom a premostia na osobne veci. Teda neustale sa vracat k zakladnej teme a nedat druhemu priestor odbocit asociaciami k inym veciam (ktore ho v realite zaujimaju viac).
Toto dobre funguje aj v hadke. Nereagovat na odbocky (v podobe urazok, vysmechu, ponizeni, prekrutenych obvineni, a pod.). Drzat sa stale zakladnej temy hadky.
A ty sa potrebujes naucit pracovat s obavami a strachom z negativnych reakcii. Lebo teba zaskocia, vystresuju, daju ti pocit zahanbenia, ponizenia, nevies na ne dobre reagovat. Snazis sa im preto predist az zbytocne slusnym spravanim.
@moonlight1210 oh velmi Ti dakujem ze si mi odpisala prave Ty lebo vidim ze presne si to pochopila ako to bolo … presne aj on hovoril hluposti ze nechce ma nutit do niecoho co nechcem ( a teda byt v kontakte) a ja som mala potrebu byt stale slusna… a cakala som ze ma dobry umysel tym, ze prihliada na moje pocity … ako ono to inak clovek vidi ked je manipulovany a inak ak nato nazera ako niekto dalsi … nestranny.. proste mna nastvalo ze moj muz to nechape a staval ma do pozicie pomaly ze ma to bavilo s nim pisat, pritom ja som sa cely ten cas konverzacie citila nekonfortne a hladala som prilezitost to slusne ukoncit . Dakujem aj zato ze si mi poradila ako sa tomu v buducnosti vyhnut . Dakujem este raz 🙂
Aj ja mam jedneho takehoto velmi verneho fanusika, podchvilou mi napise, ze mam muza, mu nevadi, vraj sa mozeme stretnut aj "natajnasa". Moj muz o nom, samozrejme, vie, sam sa pyta, ci sa Marian uz ozval. Ignorujem ho, viem, ze je to len nejaky zufalec.
No podla mňa tento chlapík takýto rozhovor nerobil prvý krát. Už to má dobre nacvicene a takto namotava ženy. Hajzlik jeden...

Tak, su ludia, co sa vyslovene nudia, ak maju pozornost len jednej osoby, tej doma. Nie je to proste ono.
Kym o pozornost svojej polovicky bojovali, malo to stavu, iskru, bolo to zaujimave. Ked uz ju maju ziskanu, stratilo to lesk.
Tak hladaju zas inde. Mozno by sa casom sexu nebranili, ale spociatku chcu mat hlavne pocit, ze je to zas nepoznane, zaujimave, je co nove objavovat a hriat sa v prijemnych pocitoch, ze si niekoho zas ziskali, a ten sa zaujima o nich. Tuzi po ich pozornosti, pripadne ich obdivuje,… Ze su doleziti.
Neboj, ked pochopi, ze uz sa neozves, tak pojde hladat inde. Nejde o teba. Si prostriedok k pocitom, o ktore mu ide.
Este sa teoreticky moze stat, ze sa ozve jeho ego a posledny “rozluckovy” mail bude dost drsny.
Ak by sa tak nebodaj stalo, nereaguj. Nedaj sa vyprovokovat.