Ako správne umyť auto v samoobslužnej autoumývarke?
Ahojte.
Táto otázka bude smerovaná prevažne mužom (viem, že aj tí sú aktívni užívatelia MK). Som žena a chcem si umyť auto na samoobslužnej autoumývarke, len neviem ako na to. Majú dostupné nasledujúce programy:
Hmyz
Disky
Šampón
Aktívna pena
Oplach
Vosk
Osmóza
Vedeli by ste mi poradiť v akom poradí (a či vobec všetky programy) mám vybrať? Umýva sa auto zhora nadol, či? Chcela by som umyť aj podvozok. Ktorý program mám vybrať?
V mojom okolí sa veľmi nemám koho opýtať a ide o umývarku, ktorá je otvorená nonstop, čize tam nie je obsluha.
Ďakujem Vám vopred za odpovede
1) Hmyz je koncentrovany cistiaci prostriedok (nastriekas) najma na prednu cast auta, reflektory, kapotu, celne sklo a vonkajsie spatne zrkadla, ktore byvaju v lete posiate ususenym zrazenym hmyzom (ma posobit dlhsie, aby to zmaklo a islo zmyt).
2) Disky je koncentrovany cistiaci prostriedok na cierny prischnuty prach z oderu brzd na diskoch kolies. Opat dobre nastriekat na vsetky 4 kolesa (disky) a nechat posobit dlhsie.
3) Sampon (postupne systematicky umyvat cele auto od strechy cez skla, kapoty, boky, cela, az po najnizsie casti auta). Uvolni bezne znecistenie lakovanych casti a skiel auta). Je to hlavne (pred)umyvanie auta - wapkovanie s praskovou umyvacou prisadou (aby to nahradilo rucne umyvanie ploch spongiou).
4) Aktivna pena - nastriekat od strechy na cele auto a nechat trochu posobit - ma uvolnit tvrdohlavejsie lokalne znecistenia - zaverecne doumytie.
5) Oplach - oplachnutie aktivnej peny s uvolnenymi necistotami cistou vodou (wapkovanie).
6) Vosk - oplach celeho auta vodou s prisadou tekuteho vosku - nakonzervovanie laku "mastnym" voskom, aby bol odolnejsi (hladsi, vodoodpudivy) voci opatovnemu znecisteniu.
7) Osmoza - oplach auta upravenou (zmakcenou) vodou, aby po jej vysuseni nezostali na aute "mapy" po vodnom kameni.
Uprimne, na tvojom mieste by som zasiel na umyvaciu linku, alebo lepsie na niekym znalym doporucenu autoumyvarku, kde rucne ukony (hmyz, kolesa, predumytie WAPkou, podbehy...) vykona chlapik pred konecnym spustenim programu na umyvacej linke a nakoniec (ako-tak) poutiera skla a spatne zrkadla do sucha.
Niektore linky (resp. lepsie autoumyvarky) umyvaju aj podvozok, ale to by som robil az po uplnom skonceni zimy (ked uz sa isto nebude solit).

tak ako sú napísané, tak ideš zaradom keď chceš plné umytie. syn ale nepoužíva šampón iba aktívnu penu. podvozok umyješ v programe oplach. máš ísť podľa poradia ako je to tam napísané. vraj to nie je nič komplikované ☺️ a áno, zhora dole…