Ako správne zaokrúhliť na dve desatinné miesta?
Ahojte vyšlo mi číslo 55,5944. Viete mi poradiť aké bude číslo na 2 desatinné miesta? Potrebujem to vyplniť do vyhlásenia. Bude to 55,59€ alebo 55,60€? Nechcem to vypísať zle.
Ďakujem
Matematika zakladnej skoly 😔
@vanilkovazmrzka možno ale zaokrúhľovaniu sa vo voľnom čase nevenujem a ani matematike. Viem rátať dobre. Zaokrúhľovanie mi v bežnom živote netreba vôbec. Len 1x ročne pri darovaní 2%. Kde treba všetko vypísať bez omylu.
@vanilkovazmrzka ale ďakujem za neodpoveď
@deedol ďakujem veľmi pekne
Nikdy nič neplatíš v hotovosti? Zaokrúhľovanie je už takmer 3 roky súčasťou každodenného života
Keby si aj chcela vedieť, ako je to v legislatíve.... zákon o dani z príjmov č. 595/2003:
§ 47 Zaokrúhľovanie
Všetky prepočty podľa tohto zákona sa vykonajú s presnosťou na dve desatinné miesta, pričom druhá číslica za desatinnou čiarkou sa upraví podľa číslic, ktoré nasledujú po nej, tak, že
a) zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica menšia ako päť, zostáva bez zmeny,
b) zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica päť alebo číslica väčšia ako päť, sa zväčšuje o jednu.
@chrobak7 ach, keby si si tak radšej prečítal celú odpoveď a nie len vytrhával z kontextu.
Reagovala som na to, že "zaokrúhľovanie v bežnom živote nepotrebuje." a áno, potrebuje, ako som ti v názornom príklade uviedla.
A pokiaľ viem tak zaokrúhľovanie je stále rovnaké či sa týka 2% alebo iných príkladov.
Ak máš pocit, že sa zaokrúhľuje aj inak tak by som chcela vedieť kde.
@janai1 uz to sice neplati, ale nedavno sa este v danovom systeme zaokruhlovalo inak, tam boli ine pravidla. Napr. sa zaokruhlovalo v prospech danovnika smerom nadol, nie matematicky.
Ja som zo zaciatku myslela, ze sa autorka pyta kvoli tomu. Ale potom - suhlasim s tebou, matematika prveho stupna ZS. A ze nepotrebuje? Tak niekto ma super zivot.
@moony99 To nie je pravda, pri 2 % sa takto nezaokrúhľuje, nezavádzaj.
Správna suma je uvedená hneď v prvom príspevku.
@moony99 55,5944 chces zaokruhlit na 55,60? Vazne? A na zaklade coho? 55,5944 je 55,59! Ak by to bolo 55,5954 tak by to bolo 55,60.
@katarinaba no, evidentne tá matematika prvého stupňa ZŠ robí viac ľuďom problém 🥴
@janai1 Zbytočne sa teraz vyhováraš, svojím príspevkom si to prepískla. Stačilo napísať, že sa to zaokrúhli na 55,59 € a nie zbytočne mudrovať. Ale aby si nepovedala - prečítal som si celý tvoj príspevok.
"Nikdy nič neplatíš v hotovosti?" - úplne zbytočne položená otázka. Jasné, že každý niekedy platí v hotovosti. A čo to má spoločné so zaokrúhľovaním?
"Zaokrúhľovanie je už takmer 3 roky súčasťou každodenného života" - tiež zbytočné a chybné konštatovanie. Zaokrúhľovanie je súčasťou života už tisícky rokov. Ale človek nepotrebuje znalosti o zaokrúhľovaní každý deň. Pokladňa v obchode ti nákup v hotovosti zaokrúhli automaticky, nemusíš ty zaokrúhľovať. Alebo pri platení v hotovosti si ty vypočítaš a zaokrúhliš konečnú sumu a tú platíš? Bežne človek pri nákupoch nepotrebuje mať znalosti o zaokrúhľovaní.
Evidentne si vo svojom príspevku mala na mysli zaokrúhľovanie platieb v hotovosti, ktoré môže byť v platnosti 3 roky, neoveroval som to. Takže si odkázala na niečo úplne irelevantné, než čo sa zadávateľka pýtala a teraz sa snažíš z toho nejako vyhovoriť.
"A pokiaľ viem tak zaokrúhľovanie je stále rovnaké či sa týka 2% alebo iných príkladov.
Ak máš pocit, že sa zaokrúhľuje aj inak tak by som chcela vedieť kde."
A predstav si, že existujú príklady, kedy sa zaokrúhľuje inak. Samotná matematika pozná rôzne spôsoby zaokrúhľovania, napr.:
- základné zaokrúhľovanie
- zaokrúhľovanie na najbližšiu hodnotu nahor
- zaokrúhľovanie na najbližšiu hodnotu nadol
- zaokrúhľovanie na celé číslo
atď.
Aj v praxi sa vyskytujú prípady, kedy sa nezaokrúhľuje podľa matematicky základného pravidla. Treba vždy pozrieť v legislatíve, ako je to zadefinované. Napr. cestovné náhrady sa nezaokrúhľujú tak, ako tie 2%. Stačí si pozrieť Zákon o cestovných náhradách č. 283/2002 § 5 ods. 10,. kde je uvedené:
(10) Suma stravného určená podľa odsekov 6 a 7 sa zaokrúhli na najbližší eurocent nahor.
Takže ja na tom, že sa niekto opýta, že ako sa niečo zaokrúhli, nevidím nič zlého. Nebudem pýtajúceho sa ponižovať poznámkami, či nepozná matematiku, alebo či nakupuje v hotovosti. Lebo nie všetko je jasné a nie každý vie všetko. Ak nechceš odpovedať slušne a vecne, tak neodpovedaj. A platí to pre všetkých, čo si rypli do zadávateľky, že @vanilkovazmrzka...
@natalka13 Poradil jej deedol hneď v prvom príspevku, ja som doplnil len legislatívu, podľa ktorej sa to riadi. A to, že dospelá žena niečo nevie ... za to netreba človeka hneď haniť.
A som si na 100% istý, že je kopec vecí, ktoré ani ty nevieš. Vedela by si povedať všetky 3 Newtonove zákony? Veď tiež ich denne používaš.
Alebo vedela si, že do r. 2019 sa tie 2% zaokrúhľovali inak, ako je to teraz??? Vtedy sa to zaokrúhľovalo na celé eurocenty nadol. Tu je znenie § 47 ods. 1) platné do 31.12.2019:
§ 47 Zaokrúhľovanie
(1)
Základ dane, suma zodpovedajúca 2 % zaplatenej dane (§ 50), nepeňažný príjem [§ 5 ods. 3 písm. a) a d)], preddavky na daň (§ 34, 35, 42 a 44), zdaniteľná mzda (§ 35) a daň (§ 15, § 31 ods. 3 a § 43) sa zaokrúhľujú na eurocenty nadol. Nezdaniteľné časti základu dane (§ 11), daňový bonus (§ 33) a daňový bonus na zaplatené úroky (§ 33a) sa zaokrúhľujú na eurocenty nahor.
Takže darmo tu vyskakujete, že nevie zaokrúhľovať. Kým si nepozriete v zákone presné znenie paragrafu, tak vám je matematika nafigu. Už vyššie som uviedol príklad, kde sa zaokrúhľuje inak, než štandardným spôsobom, ktorý pozná väčšina ľudí.

55,59