icon

Ako účinne odstrániť škrabance z auta?

16. mar 2025

Ahojte, mám auto asi dva mesiace. Parkujem pred bytovkou a dnes som si všimla jeden obrovský škrabanec na kapote autá a další na dverách. Nechápem odkiaľ to tam je. Je to zvláštne, parkujem odruky kde ani auta niesu. Iba ak mi tam spadlo niečo keď bola búrka alebo nejaké zviera neviem … každopádne máte nejakérady na odstránenie? Muž hovorí zevraj je to len v tom “vosku” ale mna to neskutočne štve, že to tam je. Zase do servisu s každý škrabancom chodit nechcem. Prosím odporučte mi niečo s čím ste boli spokojný. Ďakujem

nicoletta98
16. mar 2025

gel lak vo farbe auta a zasvietiť uv lampou 🤣

aalt
16. mar 2025

Jo pamatam ako som riesil kazdy skrabanec, ked bolo auto nove. Aj som si kupil sadu na opravu. Aj cca do pol roka mi niekto riadne oskrel predny blatnik ... ale casom som si nejak zvykol a uz som to neriesil. Je to len vec.

autor
16. mar 2025

@aalt Ďakujem za radu ako to odstrániť 👍🏻

madeincssr
16. mar 2025

Skrabanec sa velmi odstranit neda (ak je to poskodenie jednej ci viacerych vrstiev laku do hlbky), len zaretusovat opravnym lakom (tzv. Lackstift - da sa kupit napr. v znackovom servise podla kodu vasej farby alebo VIN) a naozaj je to jeden (obycajny lak), alebo dva (priplatkove laky, metalizy, perletove...) take "laky na nechty" so stetcekom vo vicku. V jednom je farba (matna) a v druhom vrchny leskly transparentny lak. Dobre odmastnit, okraje PRECIZNE detailne pozaliepat idealne autolakyrnickou (tenka plastova) maskovacou paskou a opatrne zatriet najprv tou matnou farbou (idealne 2x s odstupom) a po hodinke tym transparentnym lakom. Ale bude to vidno.
Profesionalna oprava je mozna: a) prelakovanim celeho karosarskeho dielu (drahe), b) lakovanim len poskodenej oblasti, tzv "do pristreku" a rozlestenim okrajov. Ale na to sa uz maloktory autolakyrnik da (pracne a maly zarobok).
A potom uz len nejake tie docasne voskove tuzky a zalestit (ale po case sa vosk vyplavi).
Ak to poskodenie je len plytke (nevidno biely plnic alebo kov), mozno by sa to dalo odlestit jemne brusnou lestiacou pastou. Ale to by musela byt poskodena ozaj len najvrchnejsia vrstva laku.