icon

Ako urobiť pekné fotky novorodenca doma?

20. máj 2025

vie niekto poradiť ako zhotoviť doma pekne fotky novorodenca (čisto na súkromne/osobne účely)? viem že ideálne oproti oknu, mám nikon d3000 a základný objektív, len už neviem čo s ním .. za každú radu ďakujem

stellarstar
20. máj 2025

Tak prv skus fotky vonku vnútri aby si prišla na to ako sa s tým pracuje

lindous
20. máj 2025

Neviem čo myslíš tým “ako”… ak sa pýtaš na foťák a nastavenia, tak to je veľmi ťažko takto v jednom komente vysvetliť ako čo funguje, to chce niečo naštudovať a trénovať + mať na to oko, ale ak budeš mať dobré svetlo, tak aj na automatike budeš mať tie fotky na osobné účely fajn… a čo sa týka nejakých aranžmánov, tak možno skús popozerať fotografov napr. na IG na inšpiráciu

michaella24
20. máj 2025

Pozri si Pinterest. Ideálne neutrálne pozadie a oblečenie, fotenie v posteli medzi perinami. Holé nôžky. V košíku v peknom oblečení (mám prútený kôš na prádlo alebo mojžišov kôš). Jemné farby. Jednofarebné veci alebo jemné vzory. Veci bez nápisov, nič čierne. Prírodné, zemité až biele farby. Treba nájsť správne uhly. Dobré svetlo, nie ostré. My máme najkrajšie fotky z prvého kŕmenia, ležal medzi nami v posteli, kŕmili sme fľaškou, ja som nemala mlieko. Vznikli úplne prirodzene. Často tie nestrojené momenty sú najkrajšie.

fotoarch
20. máj 2025

Fotak je nepodstatny, dnes postaci aj mobil ...Dolezite je svetlo, vela svetla a aby si nemala tiene na tvari a potom photoshop, kde graficky foto upravis.

autor
20. máj 2025
@lindous

Neviem čo myslíš tým “ako”… ak sa pýtaš na foťák a nastavenia, tak to je veľmi ťažko takto v jednom komente vysvetliť ako čo funguje, to chce niečo naštudovať a trénovať + mať na to oko, ale ak budeš mať dobré svetlo, tak aj na automatike budeš mať tie fotky na osobné účely fajn… a čo sa týka nejakých aranžmánov, tak možno skús popozerať fotografov napr. na IG na inšpiráciu

na pintereste som si našla foto na inšpiráciu.. nič zložité. skôr BW fotky, úplne jednoduché, použila by som bielu plachtu alebo deku.. fotila som na programe čo je na deti, oproti svetlu ale teda fotka nepekná, neostra, nedobre farby.. jasne že sa za 1 deň nenaučím fotiť ani používať fotak ale dieťa vyrastie kým sa tak stane, ja len nejaké základne nastavenie na pekne ostré foto..
a na automatike budú tie farby ok? premýšľam či nie je slabé to svetlo z okna, to sa dá nejak doma poriešiť? alebo som zle nastavila iso ..
ja chcem čisto iba na naho alebo v plienke bielej.. úplne také minimalistické fotky..
domáce prostredie mi príde hrozne nefotogenicke ale inak by sa mi to páčilo lebo by to boli pekne autentické fotky ale nie u nás 😂
v ps sa upravuje iba kontrast, farby, retuš či aj ostrosť?
@fotoarch
@michaella24
@lindous

chrobak7
20. máj 2025

Tak, že si zavoláš fotografa. Alebo tu chceš rýchlokurz fotenia v interiéri?

michaella24
20. máj 2025

Nefotí sa "oproti svetlu". Samozrejme, že potom fotky nie sú pekné, objekt je v protisvetle tmavý. Upravujem v Lightroome.

siegi
20. máj 2025

Staci ti denne svetlo od okna napr ak chces mat jemne pekne tiene a nie “plochu” tvar. Ale nie svetlo typu ze mi slnko svieti rovno do okna a do toho ostreho svetla dam dieta. Tiene su potom ostre a to nevyzera pekne. Pozri si ako mas nastavene ostrenie resp do ktoreho bodu ti ostri. Lebo ak mas ostriaci bod napr dole v rohu vlavo a dieta ma tvaricku na protilahlaj strane jasne ze ostre nebude. Dolezity je aj cas uzavierky, ak mas dlhy cas staci ze sa babatko kusok pohne alebo ty mas nestabilnu ruku a uz je fotka ostra. Ak neovladas nastavovanie spravneho pomeru cas uzavierky clona ISO asi bude najlepsie pre zaciatok automaticky rezim. Nevyberaj z tych modov ze dieta a tak… alebo skus poloautomaticke rezimy… treba sa s tym pohrat… ale pozri si aspon ako nastavit tie zakladne veci aby si im rozumela a potom to uz pojde aspon kusok jednoduchsie… cim viacej budes skusat hym lepsie ti to pojde

autor
23. máj 2025
@siegi

Staci ti denne svetlo od okna napr ak chces mat jemne pekne tiene a nie “plochu” tvar. Ale nie svetlo typu ze mi slnko svieti rovno do okna a do toho ostreho svetla dam dieta. Tiene su potom ostre a to nevyzera pekne. Pozri si ako mas nastavene ostrenie resp do ktoreho bodu ti ostri. Lebo ak mas ostriaci bod napr dole v rohu vlavo a dieta ma tvaricku na protilahlaj strane jasne ze ostre nebude. Dolezity je aj cas uzavierky, ak mas dlhy cas staci ze sa babatko kusok pohne alebo ty mas nestabilnu ruku a uz je fotka ostra. Ak neovladas nastavovanie spravneho pomeru cas uzavierky clona ISO asi bude najlepsie pre zaciatok automaticky rezim. Nevyberaj z tych modov ze dieta a tak… alebo skus poloautomaticke rezimy… treba sa s tym pohrat… ale pozri si aspon ako nastavit tie zakladne veci aby si im rozumela a potom to uz pojde aspon kusok jednoduchsie… cim viacej budes skusat hym lepsie ti to pojde

@michaella24 dieťa je oproti oknu, nie fotiť oproti oknu asi som sa zle vyjadrila.. lightroom je ako ps?
@siegi ďakujem za relevatne rady ;)

michaella24
23. máj 2025

Áno, je. Dajú sa do neho dokúpiť presety, napríklad na Etsy. Je to niečo ako filtre. Urýchľuje to úpravu fotiek a zjednotí to tak výsledné fotky. Ja ich mám už doladené podľa svojho.