Ako vás oslovovali učitelia na vysokej škole?
Ahojte, ako vás oslovovali na vysokej škole učitelia ?
Pani M....ová, resp. pani kolegyňa
@tri ach myslela som študentov 🙂😉
či meno alebo priezvisko
@mesiacikluna ona tiez myslela studentov 🙂 tiez nas oslovovali kolegovia, priezviskom alebo krstnym menom a vykali - kazdy to mal nejako 🙂
@petamich aha dakujem

však áno, študentov, oslovovali nás vážené kolegyne, vážený kolegovia, v prváku priezviskom, neskôr menom, podľa toho ako často sme boli v kontakte s prednášajúcim
@mesiacikluna zapisom na vysoku skolu sa stavas studentom a clenom akademickej obce a teda si pre vyucujucich kolegom. preto to oslovenie.
🙈
aj nás profesori na výške oslovovali bud Pani a priezvisko, alebo pani a meno ale aj milá kolegyňa, pani kolegyňa.
@btus 😀
Tiež najčastejšie kolegyňa... ale aj len priezviskom alebo len menom.. záležalo od vyučujúceho 🙂
Tiež kolega, kolegyňa. Menom alebo priezviskom len pri skúškach a aj to nie každý.
@mesiacikluna Nás väčšinou krsným menom, keď sme mali nejaké predmety s rovnakým učiteľom viacej rokov, tak už nás poznali po mene. A keď sme mali iného učiteľa, tak meno s priezviskom.
Mňa môj vedúci diplomovky vždy, keď som prišla na konzultácie: "H...ová! (moje priezvisko) Čo zase neviete?!" 😃 Zlatý človek to bol, mala som ho veľmi rada. 😊
Kolegyna plus priezvisko
na prednaske kolegovia, ale ked sme niekedy chodili v uzkom kruhu na kruzky ze nas lepsie poznal ten vyucujuci, tak dovolil si aj krstnym menom, ak to bolo take prirodzene, ze sa vytvoril taky vztah, ale myslim ze vykali vsetkym. ucta tam bola, to je jedno ako nas oslovil, lebo sme vedeli ze bude aj na statniciach vyucujuci tak taky odstup a respekt tam bol, aj keby nam neviem ako hovoril.
Krstne meno, tak ako mam v občianskom, základný tvar.
kolegyna, kolega, plus priezvisko... a mali sme zlateho stareho profesora, ktory nas volal damy a slusne sa vzdy pytal, ci si moze odlozit sako 🙂 je to taky prijemny pocit ten prechod zo strednej na vysku 🙂
Bud priezviskom alebo častejšie kolegyňa, kolega, samozrejme vykali nám vždy
@mesiacikluna Sranda, ja uz dlho ucim na VS, predtym som robila doktorat na inej VS a predtym som samozrejme studovala, a kolega/kolegyna som nikdy nepocula a ani nepouzila. Studentom vykam a oslovujem ich krstnym menom. Aj kolegovia na katedre, o ktorych viem, ako oslovuju, tak oslovuju takto.
Nas jedna vyucujuca na seminaroch volala mladenci, boli sme tam 2 baby a ostatni chalani a vsetci sme boli mladenci 😀 inak nas volali krstnym menom
Ako kedy a ako kto, niekto len pani kolegyňa + priezvisko, niekto priezviskom len a niekto normálne menom 😀 ale menom málokedy najčastejšie kolegyňa + priezvisko
Pani kolegyna resp. pani kolegyna + priezvisko alebo na individualnej skuske (ked sme isli kazdy samostatne do triedy/pracovne tak krstnym menom + vykanie (ale nie kazdy). Skolitelka ma oslovovala menom + vykanie.
Ja mam titul ale nikdy ho nerespektovali tak som ich tiez netitulovala. Niektory pochopili niektory nie ale ked uz raz titul mam tak ho nemaju prehliadat
@modrykolibrik s titulom sa nerobia “hrubky” v množnom čísle prídavného mena. Možno to im vadilo 😉

páni kolegovia....