icon

Ako vieme, ktoré informácie z médií sú skutočne pravdivé?

30. aug 2022

Nie je to diskusia na rozpútanie vášni ani nič podobné.

Len mi to teraz tak napadlo, že ako sú môžem byť istá, že to čo čítam na sme.sk alebo v podcaste nejakých noviniek denníka N je skutočne pravda a nie je to len niečo, čo je podávané ako fakt, ale v skutočnosti je to vymyslené.

solange7
30. aug 2022

Zaklad novinarciny je vychadzanie zo zdrojov a overovanie si faktov. Ved si porovnaj co pisu pochybne konspiracne media a co pisu obycajne bezne media. V tych pochybnych su take bludy, az sa cloveku rozum zastavuje.

solange7
30. aug 2022

A okrem ineho, bezne media nic az tak prevratneho nepisu. Nemam dovod si mysliet, ze tema o nejakej ciernej stavbe je vymyslena. Alebo zeby bol investogativny clanok plny zdrojov blud. To sa vylucuje.
Naopak na divnych weboch su same agresivne sokujuce clanky, a mne osobne pridu aj celkom vtipne. 😀 Nechapem kto tomu veri.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
gabika128
30. aug 2022

Normálne média sú za tie informácie čo píšu aj zodpovedne, novinári musia mať info overené z viacerých zdrojov a keď napíšu nejaký blud, hocikto ich môže udať. Občas sa aj stane, že sa takéto noviny ospravedlnia, že vtedy a vtedy uviedli nesprávne informácie ( dokonca aj vo večerných novinách sa to občas deje). Iné to je v diskusných reláciách, tam záleží aj od moderátora, či nechá hosťa hovoriť hlúposti alebo mu oponuje.

viestta
30. aug 2022

Jedine co pomôže, mat veľa zdrojov informácií a porovnávať a overovať zdroje. Pretože aj ta istá vec sa dá reportovať rôznymi sposobmi. Niekde je z toho seriózne spravodajstvo, niekde z toho spravia senzačný vycuc, niekde úplne pretvoria podstatu aby sa im to hodilo do ich kapusty.

akbara77
30. aug 2022

Rozum a kritické myslenie.

liljana
30. aug 2022

Precitaj si info z viac zdrojov. Renomovany spravodajsky dennik si nedovoli prist o citatelov a meno a skrachovat, aby pisal na nieciu objednavku. Vsetky no name portaly ako infovojna su platene z ruskych penazi a iba kopiruji cez translator ruske clanky.
Dobry priklad je dennik Republika vydavany Meciarom. Ked Meciar padol, tak zmizli aj noviny, lebo s tym co pisali o HZDS, by sa na volnom trhu neuzivili. Nikto by ho nekupil, ani v nom neinzeroval.

katkine_terapie
30. aug 2022

Autorka: Okrem zdrojovania clankov si treba všímať npr. kolko redaktorov z konspi webov vycestovalo realne na Ukrajinu alebo na rozne celosvetove/europske konferencie a sumity, s kym robia rozhovory (jedna skupina ci davaju priestor aj druhej strane?) atd. Aky je prejav moderatorov? Neutralny alebo skryto agresivny? Treba pouzivat kriticke myslenie ked nieco citam, vidim, pocujem.

autor
30. aug 2022

@katkine_terapie je pravda že na konšpiračné weby nechodím ani ich nesledujem na FB ani vlastne by som nevedela žiadne vymenovať 😂😂

autor
30. aug 2022

Ale asi to tak bude že informácie z "bežných" väčších médií sú rovnaké takže asi sa tomu naozaj bude dať veriť. Ako ste hovorili, nemohli by si dovoliť napísať úplnú hovadinu 🙂 ďakujem

rencina_4
30. aug 2022

no tak ja uz napriklad selektujem, co citata a co nie. som toho nazoru, ze vazne netreba verit vsetkemu a hlavne nie neoverenym zdrojom.

janetinka27
30. aug 2022

zistis to tazko. najma co sa tyka "dejovych" sprav, teda stalo sa toto a stalo sa to takto. pokial clovek nie je na mieste a nepocuje skutocne slova vyslovene v konkretnom kontexte, tak si to nema ako overit. jedine ak pocujes verejne vyjadrenia oboch stran, ktore si to navzajom potvrdia

missdiva
30. aug 2022

Nevieme. Hlavne treba citat viac medii a to aj zahranicnych. Inak ma tu zozeru ale nie je tajomstvo, ze nas dennik SME kupil Soros. 😅

bloger
30. aug 2022

Ja skôr verím Aktualitám. Snažia sa overovať si veci. Dobrú prácu tam odvádzal aj Janko Kuciak. Tak mám väčšiu dôveru k ním. Denníku SME moc neverím. Ale asi najlepšie je čítať z viacerých zdrojov. A potom si to nejako poskladať.

nika501
30. aug 2022

Najlepšie nepozerať/ nečítať žiadne 🤔🤷🤣🤣 ja odkedy nepozerám Markízu, ani nečítam žiadne správy, tak som omnoho spokojnejšia a vyrovnanejšia...nemusím sa tým trápiť, riešiť a neviem čo všetko 😊

autor
30. aug 2022

@nika501 no ale podľa mňa niektoré veci asi treba sledovať.. Aspoň trošku.. že čo sa deje a prečo sa deje.. nehovorím o politickej scéne, to ani ja nesledujem ale to čo nás možno čaká s energiami a cenou potravín, infláciou považujem za dôležité vedieť a možno robiť nejaké kroky...

denkatn
1. sep 2022

Ja si vzdy ked ma nieco zaujima hladam tu informaciu z viacerych zdtojov. Nastasie viem cufzie jazyky, tak pripadne pozrem aj v zahranici..

savmebej
1. sep 2022

v prvom rade prestat citat dennik n, sme a zrat markizu a jojku... potom tie tupe ovce veria tomu ze drahe energie platime lebo vojna....pricom zdrazeli este predtym a je za tym psychopatia usa
a bruselskych politikov a ich greendeal

autor
1. sep 2022

@savmebej aké média čítaš ty? niečo mi hovorí že "alternatívne"

zoro9836
Odpoveď bola odstránená