Ako vybrať strednú pre ôsmačku?
Ahojte. Moja dcéra ide do 8 ročníka a pomaly začíname rozmýšľať kam na SŠ. Keď ona vôbec nevie, čo by si mala vybrať. Ako ste to riešili vy? Vaše deti vedeli, kam chcú ísť? V učení je priemerná a zatiaľ nevie povedať, čo by ju bavilo.
@kakika007 k tomu kariernemu testu - mojmu mm vyslo ze by mal byt lesnik alebo elektrikar, dodnes sa na tom smeje aj jeho mama a vsetci co ho poznaju lebo v lese by sa sam zblaznil... mne vyslo ze mam okrem ineho nadanie na matematiku, pritom som ju neznasala a odporucili ma na gymnazium kde by som trpela lebo predmety ako chemia, fyzika, dejepis som sice zvladala na 1 ale nenavidela
Gympel
@ankare ked je v uceni priemerna? Mozno uz dnes (zial) ano, v mojich casoch to bolo nemyslitelne...
Ked som bola v takom obdobi velmi som chcela byt policajtkou,tak som zasla za tou vychovnou poradkynou ta mi poradila skolu najblizsie k tomuto povolaniu.a tak som sla na odbor cestnej dopravy.Niektorym spoluziakom sa to podarilo a robia toto povolanie no mne veru nie a robim inu pracu.
@kasokri ked nic dceru nebavi a je v uceni priemerna, tak by som vybrala skoly vo vasom okoli a pocas sk. roka si nasla terminy dni otvorenych dveri a sla sa nezavazne pozriet na jednotlive skoly. V skole nasich deti to v pohode umoznili uz v 8. rocniku. Deti ziskaju nejaku predstavu a sirsi obzor. V konecnom dosledku si moje deti vybrali nakoniec skoly same, ked sme pochodili dod. V deviatom rocniku uz deti na DOD chodili same so spoluziakmi.
@stormie mne vyšlo, že by som mala byt chemicka, bože by som sa asi zbláznila 😁
@kasokri Moj syn ide teraz na strednu,uci sa vyborne,od 6 triedy vedel,na aku skolu chce ist.Jeho kamosky z triedy-viacere,nevedeli,kam ist,vacsinou idu na hotelovu akademiu,ale odbor ekonomika,cestovny ruch,alebo na obchodnu akademiu.Gympel by som nevybrala,ak nema predpoklady ist na vysku,i ked u nas tam pobrali aj trojkarov.Sama mam gympel aj vysku,a z mojej triedy dost ludi na VS neslo a mali problem sa zamestnat,lebo nevedeli nic,len vseobecne vzdelanie.Urcite by som hladala skolu s nejakym zameranim.Muzova neter miluje kone,myslela som,ze pojde na chovatelstvo,ale je to neperspektivne dost,tak ide na zdravotku,tusim odbor maser.Byvame v Lipt.Mik.,u nas je cestovny ruch velky,tak ma sancu sa uplatnit.
Nech si vyberie niečo také co ju bude naozaj baviť a nech z tej školy nie je sklamaná... Ja som chcela prestúpiť no nedovolili mi... A som očakávala veľa od tej mojej školy no bohužiaľ ešte ma aj o klamala, že maturitu mat budem.... A tak som pre trpela 6 rokov na strednej 🤦♀️ kvôli maturite.. A po pravde v dnešnej do re to ani potrebné nie je
Ja som chcela byť krajčírka, módna návrhárka a naši má nedali, že sa dobre učím pôjdem na dievčenskú so zameraním na účtovníctvo, z účtovníctva si pamätám len,, mám dal,, a jediné čo ma bavilo bol strojopis, čo využívam inde🤷, ale napríklad moja dcéra tá by chcela byť všeličím, syn má zas jasno...
@kasokri odporucam testy v CPPPaP, uvidis co dcere vyjde a porovnas s tym co ju bavi (minimalne ma oblubene a neoblubene predmety). Ked som isla na strednu ja, tieto testy neboli, zato boli kadrove posudky 😀 Inak, ja si pamätam, ze som chcela ist v 14 r. za zlatnicku, lebo som si myslela, ze ked budem zlatnicka, budem bohata😂. No, myslenie umerne veku 😀 Chvalabohu, ze nasi rozhodli, ze sa dobre ucim, tak gympel. Ja si fakt neviem predstavit, ze by mi to dovolili, doteraz je drobna praca vratanie sitia pre mna nocna mora🙈 Dcera vobec v 14- tich nevedela co chce, ale isli jej dobre jazyky tak sme dali bilingvalne gymnazium. Syn je sice este len prvak, ale odkedy sa naucil hovorit tvrdi, ze bude detsky lekar 🙂
@kasokri jasné že dieťa na základnej škole netuší,čoby chcelo v budúcnosti robit! Aj tak veľa ľudí nerobi to čo vystudovali! Ja mám napr obchodnu,bavilo ma veeeelmi účtovníctvo ale keď som prišla do praxe,tak akože nula bodov! Skola je o niečom inom ako prax! Svagrinina dcéra krásne maľuje,chcela ísť na umelecku,svagrina ju nechcela pustiť na intrak a supla ju na gympel,dievcina teraz trpí a prechadza s trojkami stvorkami,svagrina je radšej ticho,lebo jej to sama nanutila
Brat mal rád chemiu, tak isiel do BB na farmaciu,na strednu,potom vysokú,teraz robi atestacie,proste ho to bavi a je do toho zazraty 😂
ahoj ja som netušila čo chcem robiť, ale vybrala som si kadernička, alebo kozmetička, obe mi zatrhli so slovami, sa chceš niekomu špárať v xichte, hrabať v mastných vlasoch? no a bolo... šla som na debilnú školu, nič neviem robiť, a keď vidím kaderníčky a kozmetičky, tie su v bielom ako dr v sterilnom prostredí, zabila by som tú múdru osobu, ktorá dávala mame rady, že ma tam nemá pustiť, ja osobne som za to, že remeslo má zlaté dno, moj syn pojde za remeselníka nejakého a nemusí sa dobre učiť, dnes je každý vyštudovaný a nikto nechce ručne makať, ale aj tých treba, zrobí živnosť a ide, tiež si myslím, že baby čo majú živnosť sa majú dobre, 🙂 a keď vidím ako sa vysokoškoláci nemôžu uplatniť, lebo ich je prebytok...ja mám jasno :D ja som nakoniec šla za komerčného pracovníka v cestnej a mestskej doprave, čo je ani neviem čo, ale nikde som svoju školu neuplatnila, je mi úplne na hovno, aj kuchárka, či čašníčka by bola lepšia voľba 🙂
@kasokri Ahoj. Naš syn ide tiež do 8.rocnika a ešte v siedmom my na rodicku triedna spomínala ze vých.poradkyna dáva odporúčanie na akú školu to vidia ucitelia/škola. Ja som napr. o tom ani nevedela ze to takto chodí. Syn o tom ešte tiež vôbec nerozmýšľa, skôr učiteľky sa vyjadrili že to vidia viac na gympel ako na priemyslovku.
kde sa robia tie testy ktoré napovedia načo by sa dieťa najlepšie hodilo?
Dcéra ide tiež do 8 tr. jej sa páči biling. gymn. len ja neviem....bojím sa že mleť celé dni po anglicky je dosť ťažké...aj keď angl. je asi jediný predmet kde má samé 1
ona krásne kreslí - chodí na umeleckú už 7 rokov, miluje zvieratá - vraj chce ísť do Afriky zachraňovať zvieratá....🙄😨
@deti95060810 tie testy chodia robit psychologovia priamo do skol, aspon v nasej zs to tak bolo. Na rodicku v septembri sa informuj, ci to tak funguje aj u vas...
@kasokri nech si vyberie sama to je najdôležitejšie... žiadne ovplyvňovanie a nútenie... ja som bola nútená do školy a chcela som uplne inú... je to jej slobodná voľba... na to treba pamätať... a aj na to že gymko je dobré len ak ide ďalej na vš.. a to sa nemusí stať... poraďte jej ale nenúťte ju do ničoho... to je dôležité...
@deti95060810 v CPPaP
Možno ti pomôže moja skúsenosť : s mojimi deťmi som sa o povolaniach rozprávala už na prvom stupni základnej školy. V siestom rocníku som si zobrala dcéru a syna k pc a pozreli sme si spolu vsetky odbory stredných skol ku ktorým som im rozprávala výhody a nevýhody z hľadiska trhu práce a ake vlastnosti a poziadavky musi clovek splnit, ak chce urcite povolanie vykonavat. Tak sa syn rozhodol pre odbor sietove a informacne technologie a dcera pre bilingvalne gymnazium a po nom medicina. Dcera ide do osmej triedy a syn do siedmej. Kedze si vybrali, zacali sa zaujimat o clanky z vybraneho odboru , vela citaju , pozeraju dokumenty o svojom buducom povolani a pod. Su sice sikovni, ale aj sa im nepodari splnit svoj vyber, hladali si na nete aj nahradnu alternativu. Dost im pomohlo, ze spolu o tom komunikujeme, aj vyber bol tym lahsi, lebo matka si pozna svoje deti a dokaze ich aj nasmerovat. aspon mam z toho taky pocit, uvidime vsak, kam ich zivot zaveje 🙂
@kasokri aj psychológ robí také testy, ak sa objednas a zaplatíš si ich aj sa s ňou porozpráva čo ju baví, motivuje....Ono najdôležitejšie nie su ani tak známky, ale povaha, či ma trpezlivosť, či je technický typ, výrečný, tvorivý,... zazrata do knižiek a hladna po nových vedomostiach, či pozerá dokumentárne filmy o čomkoľvek, introvert, extrovert....
@kasokri tak ako to ja som vytkla mame už mnoho krát... ako je fajn skola čo mám... ale chcela som priestor pre seba v tomto... môj názor bol zlý lebo to a hento a ekonomika sa mi zíde... nie... dieťa nech si vyberá samo... potom nemusí na nikoho hádzať vinu len na seba... "šak ty si mi poradila a bolo to zle"... bežne sa stáva...
Nie som si istá, či si 15-ročné dieťa vie samé vybrať svoju budúcnosť. Pokiaľ má nejaké špeciálne predpoklady (napr. umelecké, jazykové a pod.), snáď áno. Ale ak nemá žiadne extra záujmy... no neviem.. skôr si myslím, že bez asistencie rodičov je v tomto smere stratené. Kopec dospelých nemá šajnu, aké rôzne povolania vôbec existujú a čo obnášajú - nie to ešte15-ročné dieťa! A tiež veľa detí v tomto veku má veľmi skreslené predstavy o tej-ktorej profesii. Sledujú seriály filmy, a chcú byť lekárom, policajtom, učiteľom,.... Idú na dovolenku a chcú byť pilotom alebo záchranárom. Asi by si mal každý rodič natoľko poznať dieťa, aby vedel, aké má záujmy, či má na niečo talent, aké predmety ho v škole najviac bavia a ktoré mu naopak robia najväčšie problémy, a podľa toho mu aspoň pomôcť s výberom SŠ. Nie nútiť ho - to nie! Len mu skrátka priblížiť ten profesný smer aj z inej strany, než len z tej "seriálovej".
najlepšia škola je hotelova možeš pracovat všade aj po zahraniči ostatne nemaju vyznam a na vš možeš ist s každej to je jedno
Dobrý deň, poraďte som 7mačka a mám dosť zlé známky 3jky, 4rky, 2jky a aj 1notky a neviem čo chcem byť keď vyrastiem. Chcela som byť architektka ale matematiku neovládam a ani angličtinu tak čo mám byť?

@kasokri moja ide do 7.a tiež ešte ani netuší. V ôsmom ročníku majú žiaci možnosť robiť na CPPPaP taky kariérny test, kde po vyhodnotení im vyjde na aké smery sa dieťa najviac hodí. Neviem, či také niečo škola umožňuje, ale u nás tak veľa deťom pomohli. A v druhom rade na skole funguje výchovný poradca, on väčšinou pozná deti a mal by vedieť odporučiť, kam by bolo vhodné dieťa nasmerovať, na aký typ školy.