Ako začať s turistikou a čo potrebujete?
Ahojte, možno pre niektorých blbá otázka, no chcela by som s kamoskou začať chodievať pravidelne na výšlapy. No chcela by som sa poradiť od skúsenejších, akú obuv zvoliť, čo so sebou do batoha a vôbec ako začať, ako si plánovať trasu. Ďakujem
Turisticku obuv, dostatok tekutin a hlavne zacat s niecim jednoduchym.
Dobre turisticke topanky su zaklad. Na mensie a menej narocne kopce stacia tenisky. Do batozka si naloz… no vodu, jedlo /ak cestou nie je ziadna chata ci bufet/ dezinfekciu, vreckovky, nozik, repelent, spf. Vsak to casom sama uvidis, co sa ti zide mat so sebou. Urcite nezacnete s 10 hodinovymi turami, na 2-3 hodinky ti zas nic extra netreba.
Najdite si v okoli klub turistov a pridajte sa k nim
Neviem odkial si, ale na zaciatok podla mna uplne super malokarpatske sedemstovky 🙂 /po jednom, nie vsetky naraz/
Ja by som poradil tu obuv - nedat na maximalisticke rady - celokozene vysoke turisticke s hrubou gumenou podrazkou (Vibram a pod.), predok z jedneho dielu koze, bez zosivanych spojov atd. Mne sa to ako amaterskemu obcasnemu turistovi neosvedcilo. Su velmi tazke a stratim v nich cit, ktory mi chyba najma na kamenistych (napr. tatranskych) chodnikoch, kam ich doporucuju ako nevyhnutnost. Viem, ze velki turisti ma ukamenuju, ale tiez sa mi pre amatera zdaju lepsie kvalitnejsie (take turistickejsie, trekingove) tenisky s dobrou protismykovou podrazkou, ale LEN AK SU LAHKE. Pre damy dostat aj velmi lahke vysoke (clenkove) turisticke topanky (synteticke materialy), ale trvaj na extremnej lahkosti. Nekup prve, porovnavaj ich vahu. A v podstate aj maly batozok (vetrovka s kapucou, velka voda, repelent, papierove vreckovky, male vlhke utierky, pero a blocek papierikov, power-banka, nahradne ponozky a funkcne tricko...) sa mi osvedcil minimalisticky, co najlahsi.
Este pridam z mojho zoznamu: celovku, ibuprofen, hroznovy cukor, zapalovac, WC papier, poistenie, extra ponozky, naplast, prsiplast, prikryvku hlavy, slnecne okuliare. 🙂 OK asi netreba vzdy vsetko, ale aspon tie spomenute mapy.cz a poistenie urcite.
Základom je dobrá obuv, kúp si ju ale aspoň mesiac pred prvou túrou a poriadne ich "rozchoď". Nie je nič horšie ako riešiť odreniny, pľuzgiere a otlaky niekde v lese.
Ďalej jedlo a voda, ťažko radiť, čo chutí tebe, ale mne vyhovuje ovocie, oriešky, sušené ovocie, na dlhšie túry klasické lepeňaky.
Základná lekárnička (náplasti, dezinfekcia, obväz, liek od bolesti, proti hnačke, pri postipani)
Začať fakt jednoduchými kopcami a neskôr sama zistia, načo si trufas a čo potrebuješ zbaliť do batohu.
Ja chodim na celodenne tury a aj hrebenovky.Moja zakladna vybava:Kvalitny lahky batoh s plastenkou proti dazdu,maly skladaci nozik,zapalky,minilekarnicka,celovka,nahradne ponozky,leukoplast,nabity telefon,prsiplast-iba taky lahky-jednorazovy(pokial nehlasia vyslovene dazd),jedlo podla potreby,voda-prave tu som po dlhom case vcera podcenila,zabludili sme a nebolo jej dost...dalej hroznovy cukor, aplikacia v mobile mapy.cz,poistenie,zvoncek na medvede...na lahsie tury nosim trailove tenisky,na skanatejsi a vyskovo narocnejsi teren topanky nad clenky.Nepremokave a co najlahsie...a teda tento rok som si kupila turisticke palicky a je to neskutocna pomoc..z kopca,do kopca,cez potoky i sneh...a rady-nikdy neschadzat z turistickeho chodnika,pokial clovek vyborne nepozna teren,tury zacinat rano s dostatocnou casovou rezervou tak,aby ste neprichadzali do ciela za tmy,nerozdelovat sa,dat vediet niekomu,kam sa chystate,pozerat predpovede pocasia,radsej sa otocit ako riskovat-hory pockaju a posledna...nenosit zbytocne vela veci-nech je batoh co najlahsi...netreba extra drahu vybavu- Zajo,
,Decathlon,Progress,Tchibo...ine oblecenie ani nemam...topanky nekupovat cez net-tie treba vyskusat a mat nejaku rezervu-pri ceste dole kopcom a pri hrubsich teniskach to ocenite 🙂
Vyjadrím sa iba k obuvi. Obuh si to, v čom sa cítiš pohodlne. Ja som si podľa odporúčaní kúpila drahé turistické členkové topánky a neskutočne zle a nepohodlne sa mi v nich chodilo. Takže akúkoľvek turistiku chodím v obyčajných terrexoch a nohy ma nikdy nebolia ...
O topánkach každý hovorí to isté, vysoké, kožené, nepremokavé, ja neviem aké ešte, sama zbadáš aké sú pre teba vhodné, podľa mňa, nech už budú akékoľvek, hlavne aby mali nejaký ten dezén, čiže aby nebola hladká podrážka a dôležité je hlavne na skaly, aby bola mäkká. Ja uprednostňujem nízke topánky, je dobré ak majú membránu, nebudú sa ti tak potiť nohy. Mám aj vysoké za 2 stovky no nepoužívam ich, sú nepohodlné, podrážka je tvrdá ako štolverka a tak sa na skalách pekne šmýkaljú, horšie ako tenisky za 30. Ďalej nejaký batoh na fľašu, desiatu, suché tričko, pršiplášť, roľničku na medvede, nejaký menší nôž, nejaké tie papierové vreckovky a trebárs nejaký leukoplast či rýchloobväz. Zvyšok uvidíš podľa potreby. Kam sa chystáte ? Odkiaľ si ? Možno by som sa niekedy pridal, v poslednej dobe chodievam všade sám
...este pridam malickost: silny opalovaci krem (mozno prehodeny do niecoho mensieho, napr. z malej nivey) a magnezium proti krcom. A predpoved pocasia a dobru naladu a unikovy plan ze ak nebudem vladat, zdrham na pivo do tejto dediny. 🙂
Zacni kratkymi trasami v okoli, aby ta to neodradilo. Kondicka pride postupne. Do drahych topanok by som neinvestovala hned, na zaciatok na kratke trasy staci mat dobre botasky. Rady si dostala vyssie, ja pouzivam mapy.cz, sledujem predpoved pocasia a pouzivam palicky.
@milos81 Žijeme vo Švajčiarsku, tak to som ti moc asi nepomohla 😅
Ďakujem všetkým za odpovede, moc ste mi pomohli

Na plánovanie trasy https://sk.mapy.cz/?mobilepromo=1