Ako zvládnuť autoškolu, keď som nedoslýchavý?
Ahojte, robím vodičák a chcel by som sa opýtať, či niekto z vás má skúsenosti, alebo je niekto podobný ako ja – som nedoslýchavý.
Som prvý taký v mojej autoškole a trochu sa obávam, že počas skúšky nebudem úplne rozumieť komisárovi.
Ak má niekto skúsenosti alebo rady, veľmi mi to pomôže.
Mam kolegynu, ktora ma implantat a v pohode spravila skusky aj soferuje.
Ahoj, najprv si zvykneš na pokyny inštruktora (prevodové stupne ukáže na prstoch, smer naznačí rukou...) a skúšobný komisár, po dohode s inštruktorom, bude dávať pokyny. Niekedy sa dohodnete, že ak sa dotkne tvojho pravého pleca, máš ísť doprava, ak ľavého doľava, ak nevydá žiadny pokyn, pokračuješ ďalej po hlavnej ceste. Neboj sa, bude prihliadať na tvoje znevýhodnenie, nebude Ťa neviem ako preháňať ulicami. Zvládneš, držím prsty.
A keď počuješ, ak bude hovoriť nahlas, bude hovoriť pomaly a zrozumiteľne. Jasne, že s ním môžeš komunikovať a opýtať sa, ak si nerozumel.
Treba všetko vysvetliť komisárovi aby vedel čo ako,neboj aj nepočujúci robia vodičák a zvladnu
Ahoj, mne prekladal inštruktor komisárove pokyny - po dohode samozrejme (alebo ukázal rukou). Nemal s tým nikto problém.
@pooomooc my sme to mali tak že komisár povedal pokyn o mnoho skôr a ten čo šoféroval ho zopakoval či dobre počul. A tak to išlo, úplne v pohode s tým boli všetci
Hlavne im to povedz ze si nedoslychavy.
ja som informovala instruktora hned na zaciatku, mam velku stratu a ak na cloveka nevidim tak tazsie rozumiem a v pohode sme sa dohodli, drzim palce
Samozrejme, ze dokazes spravit skusky aj s takymto hendikepom. Len musia byt vsetci o tom vopred oboznameni. Po dohode sa da vsetko, vsetko je to len o komunikacii. Ale urcite budu ochotni vyjst ti v ustrety. 🙂
Inštruktor bude informovať komisára. U nás bolo tak, že komisár sedel vzadu, vôbec sa ani nemiešal inštruktorovi, kadiaľ pôjdeme. Po celý čas som ho ani nepočula.

@pooomooc strojček nenosíš? máš ho?