icon

Ako zvýšiť sebavedomie a prekonať pochybnosti?

14. apr 2024

Ahojte, v poslednej dobe zisťujem, že si vo veľa veciach neverím. Vždycky som si myslela,že mám celkom v pohode sebavedomie ale asi naozaj zisťujem,že ho mám nízke. Poslednú dobu mi chodia v hlave myšlienky,že som na nič, že čo ja chcem dosiahnuť, že ostatní sú lepší ako ja, že ako môžem aj ja niečo dokázať, že ja som aj tak nič oproti iným. Študujem a potom už aj v škole mám také myšlienky občas,že sa musím viac snažiť (pritom sa učím dobre) alebo že čo ak ja nikdy nebudem dobrá v mojom budúcom povolaní, čo ak na to nemám a pod. Dosť ma to demotivuje🙁 Lebo zatiaľ čo sa trápim takýmito vecami a neverím si, tak paradoxne veľa ľudí mi už povedalo,že veď som šikovná,že sa snažím, že mám napr. talent a pod. Občas aj ja viem samu seba pochváliť. Ale akoby ani tie komplimenty neviem od ostatných moc prijímať. Naozaj sú to hlúpe myšlienky. Aj ja mám nejaké “ambície” ktoré by som chcela v živote dosiahnuť…a potom sa bojím,že takto nič nedosiahnem. Akoby som si podvedome myslela,že načo niečo chcem, keď to aj tak nedosiahnem. Zároveň ale sa mi striedajú také dva postoje….že občas mám pocit,že všetko bude super a že všetko dokážem a cítim sa taká namotivovaná. A potom to druhé….že som zbytočná. Akoby nič medzi tým neexistovalo. Buď je to biele alebo čierne😕 a velmi rada by som to nejako napravila….neviem ako mám začať.

lara45
14. apr 2024

Možno ti neporadí ale aspoň ti poviem , že sa tak necitis sama.Momentalne mám rodinu a zažívam to čo zazivas momentalne ty.Ked som bola slobodna mala som ciele a splnila som si ich.Nikdy som o sebe nepochybovala.Spracovala som s mladymi ludmi a to ma naplnovala ze som na nieco potrebna a citila som sa v tedy dobre ze mozem pomahat a robit nieco pre inych.Momentalne som na materskej a tiez studujem.Ale teraz to vidim inak.Tiez o sebe pochybujem.A hlavne ked vidim ako sa dari ostatnym mojim kamaratkam neviem sa z toho tesit.Vzdy si poviem preco som toho nedokazala vtedy viac.Mohla som zit teraz inak.Mohla som toho vidiet viac.Som dobra matka? A dalsie otazky na ktore si nedokazem odpovedat a citim sa taka bezmocna aj ked tiez pocujem same komplimenty ako zvladla si skolu aj pracu pocas tehotenstva a pocas vychovy.
Moje asi take povzbudenie pre teba je .Hlavu hore chce to cas .Uzivaj si.Vyuzi kazdu chvilu pre seba aby si sa hlavne ty mala dobre.Nemysli si ze si zbytocna na tomto svete.Pan Boh vedel preco nas stvoril a preco sme prave tam kde sme aj ked to obcas nevidime alebo nechceme vidiet.Prajem ti aby si sa z tohto obdobia rychlo dostala.Aby si prisla na ine myslienky a aby si mala rada samu seba, pretoze Pan Boh ta miluje viac ako si dokazes predstavit.

ckocka
14. apr 2024

Myšlienky si často robia čo chcú. Zapoj do toho rozum, pozri sa aké máš výsledky v škole, ako ťa hodnotí okolie, čo si už dokázala - to je realita, tá zaváži viac než pochybnosti ktoré nevieš vyhnať z hlavy. A že sú ludia lepší ako ty? To určite sú, a čo? Buď taká dobrá ako dokážeš, a možeš kludne spávať.

patus_2
15. apr 2024

Skús si prečítať knihy o sebavedomí. Neporadim žiadnu konkrétnu, je ich veľmi veľa, každému sadne niečo iné. U mňa sa to zlepšuje vekom. Koľko máš rokov?
Ak s tým nevieš pohnúť sama a trápi ta to, nie je hanba ísť k odborníkovi, ktorí ti vie pomôcť.

monika185243
15. apr 2024

Ja by som možno navštívila psychológa, presne takto nejak to začínalo u mňa. Dlhé roky som odkladala vyšetrenie a nakoniec my zistili depresívno-úzkostnú poruchu. Ale nemusí to byť tvoj prípad, píšem iba vlastnú skúsenosť 🙂