Aký je rozdiel medzi odídencom a utečencom?
Prosim, kto vie, aky je v tom rozdiel?
A preco sa zacalo pouzivat viacej slovo odidenec, ked niekto utiekol pred vojnou?
@kacena4 odidenec je docasny?
A utecenec je trvaly?
@nelca0510 hmm, mne je divne, ze preco utecenci z Ukrajiny sa zrazu nazyvaju odidenci…… asi nove slovo.
Ako ked vzdy bola v hokeji presilovka a po novom existuje uz aj oslabovka.
@kacena4 utecenec sa tam uz nevrati nikdy a odidenec sa tam vrati?
Aj utecenec sa môže vrátiť. Jeho status u nás nemá časové obmedzenie, dokedy bude využívať tento status je na jeho rozhodnuti. Odídenci majú status dočasného útočiska s obmedzenou platnostou. Po uplynutí času, na ktorý dostali tento status musia požiadať o jeho predĺženie alebo sa vrátia, prejdú do inej krajiny
@viestta aha. Tak je to. Uz to chapem. Dakujem ti.
Utečenec len odišiel zo svojej krajiny, odídenec oficiálne požiadal o pobyt v inej krajine(a nemusí to byť natrvalo, kedykoľvek sa môžu obaja vrátiť).....utečenec je tu tolerovaný ale do určitého obdobia musí opustiť krajinu, odídenec tu má oficiálny pobyt a aj môže čerpať výhody...
@mogaa ak je utecenec uznany, ma zakaz vstupu do vlastnej krajiny, pokial tento statuts vyuziva.🙈tolko k tomu, ze sa moze vratit....no nemoze.
Pre autorku: utecenci a odidenci su rozne finanancne podporovani a maju rozdielne prava a vyhody. Utecenec, ak je uznany, je pod ochranou charty osn, dostavaju sa na neho peniaze hlavne z osn. Moze kdekolvek cestovat okrem krajiny, z ktorej utiekol. Ak sa vrati, statut utecenca (a vsetky vyhody z toho plynuce mu budu odobrane).
Odidenec je novy termin a peniaze na neho vyclenila eu. Ma oficialny pobyt, nemoze sa pohybovat, kde chce a moze cestovat medzi domovinou a pobytovou krajinou kolko chce. Takisto ma priznane vyhody, nie vsak totozne ako utecenci...ako laik, co ma s takymi vecami ako tretia strana, poviem, ze maju zjednodusene konanie povolenia na pobyt, pracovneho povolenia a narok na viac pomoci. Pri utecencoch len procedura uznania statutu utecenca trva niekedy aj 2 roky+, tak asi preto tento novy vyraz a statut...
@mogaa ano, lebo ukrajina ma napriklad s sk este stale platny bezvizovy styk. Ma ho myslim aj polsko. Ine krajiny netusim, preto sa tak premavaju. Ale keby bola vojna napriklad v turecku, tak by sa takto hore-dole nepremavali. Ako utecenec, odovzdavas vlastny pas a dostanes modry utecenecky pas. Ako odidenec dostanes "iba" nalepku do svojho origo pasu.

zakon hovori takto: (stacilo si to nastudovat) utečencom cudzinec, ktorému Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo") prizná postavenie utečenca,
odídencom cudzinec, ktorému sa poskytlo dočasné útočisko na území Slovenskej republiky na účely ochrany pred vojnovým konfliktom v krajine jeho pôvodu alebo v krajine jeho posledného trvalého pobytu,