Aký je rozdiel medzi šťastím a spokojnosťou?
Na túto otázku som natrafila v jednej knihe a odvtedy mi nejde z hlavy. Čo na ňu hovoríte?
Spokojnosť sa viaže na výkon, alebo životné okolnosti. By šťastný je postoj, vnútorné nastavenie duše.
Myslím, že spokojnosť je taký dlhodobejší stav. Keď niečo napr. dlhšie mám, po čase usudím, že som spokojná. Takisto sa vyjadrím o nejakom vzťahu po dlhšom čase, že som spokojná....lebo to mám odskúšané, preverené.
Pocit šťastia môže prísť nečakane alebo chvíľkovo, ale môžem sa v nejakej situácii aj dlhšie cítiť šťastná.
@tanasova stastie je chvilkova zaplava pocitov... spokojnost je stav mysle a ducha , nastavenie..dlhodobo mozes byt spokojna,aj ked nezazivas permanentne zachvaty stastnych pocitov a nieco prave nevychadza....ale stastna bez spokojnosti v podstate takmer nebudes.
Spokojnost vychadza zvnutra , podla mna prameni aj z duchovnej vyspelosti a akejsi vdacnosti za to,ze aj ked nie je vsetko dokonale, sme vdacni za to, co mame...
Ak nie si spokojna, treba nieco zmenit. Bud veci, alebo vnutorne nastavenie.
A stastie je chvilkovy pocit, cize..pride ,odide
Podľa mňa šťastie je prchavé a chvíľkové. Spokojnosť je stav mysle a ducha. Tak ako to vyjadrila katrin.
Jedna múdra zena mi raz povedala: Po 3 ročnom vztahu v 23 rokoch si spokojná?? To keď to poviem ja 42 po 20 rokoch manželstva- to je v poriadku!
Oni mali fakt pohodove manželstvo.
Asi tak a trafila sa paradne. Šťastie je pre mňa moment taky kratkodobejsi. Napriklad zena po dlhšej dobe otehotnie - je šťastná. Po rokoch je spokojná 🙂 To nie je jedno horsie alebo lepšie, je to o nastavení. Byť 24/7 šťastný neexistuje a jecto ôk 🙂.
@tanasova byt stastny to su okamihy v zivote kedy sa tak citis, pridu raz za cas. A byt spokojny je vnutorna vyrovnanost, spokojnost so sebou, so svojim zivotom, so svojim partnerom, manzelstvom ako takym atd.

@tanasova Pre mna je byt stastny skor taky kratkodobejsi stav, ked realne citim prival radosti. Dlhodobo sa takto nikdy necitim. Ked mam dlhodobejsie pocit, ze vsetko funguje a ide dobrym smerom, tak vtedy som spokojna.