icon

Aký prírodný postrek na takéto listy u slivky?

14. máj 2022
Aký prírodný postrek na takéto listy u slivky?Aký prírodný postrek na takéto listy u slivky?
viestta
14. máj 2022

Teraz už veľa nazachranis. Listy sú poškodené bud voskami alebo roztočmi. Trochu ich eliminuje karanimba postrek, ale tým treba naozaj po umývať celú rastlinu. Postrek opakovať kazdych 7 až 10 dní až kým sa vosky nestratia. Zamedziť mravcom aby vynášali vosky do koruny pomôžu lepove pásy nalepené na kmen asi 20 cm nad zem.
Budúci rok skoro na jar treba aplikovať dravé rozroce, ktoré z likvidujú prezimovanu háveď. Keď začnú stromy pucat, treba nalepiť pásy proti mravom. A keďže ta i ka to bude mať tento rok veľmi ťažké, tak by som odporúčala dbať o jej co najlepsiu kondíciu. Pravidelne zalievať, občas jej dopriať listové hnojivo postrekom na listy, ale až keď budu vyriešené skodce

autor
14. máj 2022

@viestta ja tam nejakých veľa mravcov nedivím ale asi máš pravdu.
Ako zistím teda čím sú poškodené a akú techniku zvoliť? Karanimba postrek ?
Treba striekať všetky stromy v okolí?

autor
14. máj 2022

@viestta asi to budú roztoče, pozerala som Google a majú také tie červené bodky niekedy na listoch

autor
14. máj 2022

@viestta joj vôbec si ma nepotešila ☹ ☹

viestta
15. máj 2022

Karamimbou treba striekat všetko preventívne. Na roztoče moc nezaberá, ale aspoň na ostatnú háveď áno. My sme mi roztoče na jabloniach, striekali sme hore dole, nič nepomáhalo. Vlani v marci sme dali dravé roztoče, ani som tomu neverila, ale vlani konečne mali zdravé listy. Budúci rok dám znova na všetky stromy v záhrade. Ma sa aplikacia opakovať každý druhý rok. Zdá sa, že tie vlaňajšie ešte fungujú, ale určite im na jar dokupim posily

autor
15. máj 2022

@viestta čo v prípade malých detí v domácnosti? Nevadí ?
To sa omota okolo stromu a ako to ďalej prebieha?

viestta
15. máj 2022

Prídu ti také handry, tie treba držať v originálnom obale v chladnicke a co najskôr použiť. Tu habdru priviazes na kmen spagatom a o zvyšok sa potvorky postarajú. Hneď ako im bude dosť teplo vylezu z handry a idú zháňať niečo pod zub. Posielajú vo štvrtok, v piatok to dovezie kuriér a môžu sa hneď aplikovat. Je to neškodné čomukoľvek okrem chamrade co sa kŕmi na našich stromoch, plne eko bio natur.

simsalabim
15. máj 2022

@viestta to je zaujimave. Nemas link?

viestta
15. máj 2022

@simsalabim na ekoclovek.sk nájdeš. Ale predávajú to len v čase keď prežijú prepravu bez uhony, skorá jar