icon

Anulácia manželstva a následné prijímanie sviatostí

15. feb 2022

Prosím vás, chcem sa opýtať
Keď mi anulovali manželstvo, vyhlásili ho za neplatné čo teraz ? Mam zájsť za kňazom a povedať mu to alebo normálne môžem už prijímať sviatosti? A ako to je ak si nájdem priateľa už viac nebudem pristupovať k sviatosti am? Nerozumiem tomu, vie niekto ako to teraz je ale kde to nájdem opisanu túto tému?

gianna
15. feb 2022

Ak mas rozhodnutie o nulite tvojho manzelstva, znamena to, ze nikdy ani nevzniklo, teda zijes zivot ako slobodna 🙂 mozes teda pristupovat ku sviatostiam, aj ked si najdes priatela a nebudes zit v hriechu, mozes uzatvorit sviatostne manzelstvo v kostole...

tosomja
15. feb 2022

Mňa by zaujímalo ako dlho trval celý proces od napísanie žiadosti a co všetko str museli absolvovať?

autor
15. feb 2022

@tosomja 2 roky aj 4 mesiace trval celý proces

autor
15. feb 2022

@gianna takže to mam rozumieť tak ze aj keď si priateľa nájdem mo nesmiem s nim spať až po svadbe? 😶 (momentálne nemám nikoho ale zaujíma na to )

lucia147852
15. feb 2022

Manželstvo nikdy nevzniklo, takze si vlastne ako slobodná. Mozes uzavrieť nové cirkevné manželstvo, mozes mat priateľa. K sviatostiam mozes pristupovať ako všetci ostani katolíci pokial nie si v ťažkom hriechu. Sex pred svadbou je hriech proti 6.BP

yollanda
15. feb 2022

Za farárom? A čo ten s tym? Riad sa rozumom. Cirkev je len biznis.

gianna
15. feb 2022

Ano, presne tak 😉

maria1678
15. feb 2022

ak ti nie sú jasné tieto veci tak sa spýtaj priamo knaza, ten ti to vysvetlí, no prekvapuje ma to, lebo sa pýtaš na základné veci

autor
15. feb 2022

@maria1678 pýtam sa preto lebo nerozumiem tomu ako to je a či niekto ma aj osobne skúsenosti🙂 ved predca, človek ktorý určitým veciam nerozumie sa pýta ;)

maria1678
15. feb 2022

to síce ano, ale kedže si riešila cirkevnú anuláciu tak to navodzuje dojem, že vierou aj reálne žiješ, inak by ti bolo úplne jedno, či je tvoje manželstvo anulované alebo nie a stačil by ti bežný rozvod

nevenka
15. feb 2022

Si slobodna a aby si mohla chodit na svate prijimanie, tak samozrejme, nemozes zit s "priatelom", byvat s nim, sexovat s nim. Az ked uzavries platne manzelstvo. Tak takto to je.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
autor
15. feb 2022

@dreamss 😁 aspoň mi bude celú večnosť teplo 🤭🤣🤣🤣

xckaret
15. feb 2022

Si zabila.....🤣

konik1402
15. feb 2022

a co slub " v dobrom, aj zlom ?" yerajsi katolici si prekrucaju pravidla, ako sa im to hodi...

autor
16. feb 2022

@konik1402 troška mimo? Čo chcete s tým povedať? 🙃

ummimaryam
16. feb 2022

Tak tak, cele krestanstvo je pomotane, prekrutene, zmenene, su rozne druhy Biblie, tisice siekt a drzia ludi v sachu. Dievcata, odporucam prestudovat si Islam, ako posledne nabozenstvo zoslane Bohom ktore sa nemeni od pociatku so Sudneho dna... A nemusite prosit farara o nic, cele je to o vztahu medzi Bohom a vami, bez tretej osoby zapletenej do vasho vztahu so Vsemohucim a Vsevediacim Bohom...
Mne je luto Ked vidim tieto tahanice za ktore si este aj ludia platia, mysliac ze robia nieco prospesne.

mayami
16. feb 2022

@ummimaryam nuž, aj islam si každý vysvetľuje po svojom a ospravedlňuje si ním kadečo

xckaret
16. feb 2022

Ja tomu vasmu katolickemu anulovaniu trochu nerozumiem....ako sa moze manzelstvo anulovat, preco ma o tom rozhodovat Vatikan....

hefo
16. feb 2022

@xckaret O tom rozhoduje miestny cirkevný súd, nie Vatikán. Anulácia znamená, že súd skúmal vec a prišiel k záveru, že sviatostné manželstvo z nejakého dôvodu vôbec nebolo platne uzavreté.

hefo
16. feb 2022

@ummimaryam No tak namiesto kresťanstva islam, to je ako z dažďa (čo si ja osobne ale nemyslím) pod odkvap. A praví sú sunniti alebo šiíti alebo ešte iní? Tam sa rozhodne nič nemenilo, že?

autor
16. feb 2022

@hefo není to jedno? Ja som sa len niečo opýtala a vy už úplne inde s témou 😁

xckaret
16. feb 2022

@ummimaryam no to je uzastne.....odporucas prestudovat si islam.

konik1402
16. feb 2022

ze ked chcem manzelstvo s cirkevnymi tradiciami, tak asi akceptujem aj vsetky jeho podmienky a sluby, a nesnazim sa potom z toho vykluckovat a spekulovat

konik1402
16. feb 2022

a ak mam vybabravat s cirkevnymi podmienkami a nevyhovuju mi, tak manzelstvo nebudem uzatvarat v kostole pod zastitou cirkvi

autor
16. feb 2022

Dobre žienky, ďakujem vám za vaše prejavy 🙏 čo som chcela vedieť, už viem 🙂 no žiaľ, niektore ste také premudrene že to snáď nieje ani možné 🤭😁

hefo
16. feb 2022

@konik1402 Ak je oficiálny proces anulácie "vybabrávaním", tak neviem, čo na to povedať.
Čo sa týka sľubu "v dobrom aj zlom", tak pokiaľ to jeden z páru sľuboval len naoko, tak to je jeden z dôvodov na anuláciu. Tu je o veci rozhovor s cirkevným právnikom, ktorý to podrobne popisuje: https://svetkrestanstva.postoj.sk/51552/radsej-...