Anulácia manželstva a následné prijímanie sviatostí
Prosím vás, chcem sa opýtať
Keď mi anulovali manželstvo, vyhlásili ho za neplatné čo teraz ? Mam zájsť za kňazom a povedať mu to alebo normálne môžem už prijímať sviatosti? A ako to je ak si nájdem priateľa už viac nebudem pristupovať k sviatosti am? Nerozumiem tomu, vie niekto ako to teraz je ale kde to nájdem opisanu túto tému?
Mňa by zaujímalo ako dlho trval celý proces od napísanie žiadosti a co všetko str museli absolvovať?
@tosomja 2 roky aj 4 mesiace trval celý proces
@gianna takže to mam rozumieť tak ze aj keď si priateľa nájdem mo nesmiem s nim spať až po svadbe? 😶 (momentálne nemám nikoho ale zaujíma na to )
Manželstvo nikdy nevzniklo, takze si vlastne ako slobodná. Mozes uzavrieť nové cirkevné manželstvo, mozes mat priateľa. K sviatostiam mozes pristupovať ako všetci ostani katolíci pokial nie si v ťažkom hriechu. Sex pred svadbou je hriech proti 6.BP
Za farárom? A čo ten s tym? Riad sa rozumom. Cirkev je len biznis.
Ano, presne tak 😉
ak ti nie sú jasné tieto veci tak sa spýtaj priamo knaza, ten ti to vysvetlí, no prekvapuje ma to, lebo sa pýtaš na základné veci
@maria1678 pýtam sa preto lebo nerozumiem tomu ako to je a či niekto ma aj osobne skúsenosti🙂 ved predca, človek ktorý určitým veciam nerozumie sa pýta ;)
to síce ano, ale kedže si riešila cirkevnú anuláciu tak to navodzuje dojem, že vierou aj reálne žiješ, inak by ti bolo úplne jedno, či je tvoje manželstvo anulované alebo nie a stačil by ti bežný rozvod
Si slobodna a aby si mohla chodit na svate prijimanie, tak samozrejme, nemozes zit s "priatelom", byvat s nim, sexovat s nim. Az ked uzavries platne manzelstvo. Tak takto to je.
@dreamss 😁 aspoň mi bude celú večnosť teplo 🤭🤣🤣🤣
Si zabila.....🤣
a co slub " v dobrom, aj zlom ?" yerajsi katolici si prekrucaju pravidla, ako sa im to hodi...
@konik1402 troška mimo? Čo chcete s tým povedať? 🙃
Tak tak, cele krestanstvo je pomotane, prekrutene, zmenene, su rozne druhy Biblie, tisice siekt a drzia ludi v sachu. Dievcata, odporucam prestudovat si Islam, ako posledne nabozenstvo zoslane Bohom ktore sa nemeni od pociatku so Sudneho dna... A nemusite prosit farara o nic, cele je to o vztahu medzi Bohom a vami, bez tretej osoby zapletenej do vasho vztahu so Vsemohucim a Vsevediacim Bohom...
Mne je luto Ked vidim tieto tahanice za ktore si este aj ludia platia, mysliac ze robia nieco prospesne.
@ummimaryam nuž, aj islam si každý vysvetľuje po svojom a ospravedlňuje si ním kadečo
Ja tomu vasmu katolickemu anulovaniu trochu nerozumiem....ako sa moze manzelstvo anulovat, preco ma o tom rozhodovat Vatikan....
@ummimaryam No tak namiesto kresťanstva islam, to je ako z dažďa (čo si ja osobne ale nemyslím) pod odkvap. A praví sú sunniti alebo šiíti alebo ešte iní? Tam sa rozhodne nič nemenilo, že?
@hefo není to jedno? Ja som sa len niečo opýtala a vy už úplne inde s témou 😁
@ummimaryam no to je uzastne.....odporucas prestudovat si islam.
ze ked chcem manzelstvo s cirkevnymi tradiciami, tak asi akceptujem aj vsetky jeho podmienky a sluby, a nesnazim sa potom z toho vykluckovat a spekulovat
a ak mam vybabravat s cirkevnymi podmienkami a nevyhovuju mi, tak manzelstvo nebudem uzatvarat v kostole pod zastitou cirkvi
Dobre žienky, ďakujem vám za vaše prejavy 🙏 čo som chcela vedieť, už viem 🙂 no žiaľ, niektore ste také premudrene že to snáď nieje ani možné 🤭😁
@konik1402 Ak je oficiálny proces anulácie "vybabrávaním", tak neviem, čo na to povedať.
Čo sa týka sľubu "v dobrom aj zlom", tak pokiaľ to jeden z páru sľuboval len naoko, tak to je jeden z dôvodov na anuláciu. Tu je o veci rozhovor s cirkevným právnikom, ktorý to podrobne popisuje: https://svetkrestanstva.postoj.sk/51552/radsej-...

Ak mas rozhodnutie o nulite tvojho manzelstva, znamena to, ze nikdy ani nevzniklo, teda zijes zivot ako slobodna 🙂 mozes teda pristupovat ku sviatostiam, aj ked si najdes priatela a nebudes zit v hriechu, mozes uzatvorit sviatostne manzelstvo v kostole...