Bol prvým človekom vo vesmíre Rus?
Myslite ze to naozaj bol Rus?Ja naozaj pochybujem.Teraz ked je problem sa dostat a nie vtedy a este to mal byt Rus?Neverim tomu,kedze vidno ako Rusi dokazu klamat a v studenej vojne to bola prestiz 2 velmoci.
Nie je to problém, ale je to veľmi drahé a keďže sa tu raz už udialo, nemajú záujem to opakovať. Plus je to stále veľké riziko a žiadne benefity (prestíž sa už s tým nedá získať).
Áno, je to drahé, ale kozmické aktivity vždy mali aj silný armádny potenciál a na tom sa v Rusku nešetrilo nikdy, bez ohľadu na to, aké percento obyvateľstva stále nemá splachovací záchod.
Zaujimave myslienky,ale ja si myslim ze na tu dobu Rusko tak daleko nebolo,bolo asi jednoduchsie to cele sincenovat,nafotit a akoze Gagarin bol prvy.
Citala som lnihu ako sa Rusko dostalo k atomovej bombe a vlastne oni tie navrhy ukradli,nemali potencial na to sami prist,kedze Lenin vsetku inteligenciu vyhnal za hranice.A nemyslim si ze sami zostrojili vobec raketu schopnu odletu.
:D To si robis srandu, nie? Tieto prve lety boli kontrolovane zhora zdola z kazdej konkurencnej krajiny...
A dostat sa ci uz do vesmiru ci na Mesiac nie je ziadny problem. Len na co tam posielat cloveka na otocku ked tam posles vozitko co tam bude lozit a zbierat informacie cely rok.
Vtedy to boli preteky a dalo sa do toho vsetko dostupne. A po pretekoch uz nie je dovod.
Ťažko povedať. Tak ako pochybuje veľa ľudí že amíci boli na mesiaci, tak veľa ľudí pochybuje o Gagarinovi. Ja som vždy premýšľala prečo tam neletel nikdy znovu, keď už tam bol. A prečo ho hneď po pristátí zbalili a zapreli že pristál aj pomocou padáku (aj keď podľa dohody mal pristáť bez padáku). Tiež mi bolo divné, že musel mlčať o tom lete. Veď keď už tam bol mohlo mu to byť asi jedno. A to akej bol národnosti je asi najmenší problém. Pochybnosti by boli aj keby bol z Trinidadu a Tobago.
@hiro ved raketou,preco padakom?Ty ked letis niekam toez pristavas padakom?
@autor - raketou? 🙂 Raketa len vynesie naklad hore a necha sa zhoriet v atmosfere. To nebolo mozne doteraz - pokial Elon nespravil rakety co vedia pristat (teda ak neratame ze pomocne rakety pri raketoplane tiez zhoreli a pristal len raketoplan samotny).
@pimpa12 Googlim a neviem nikde naist nejaku dohodu, to o vode a bez padaka pristatie toho modulu a aby dnu prezil by bolo samozrejme uplne nemozne. Akou rychlostou by ta kapsula narazila do vody? 300 km/h? 500? Viac?
toto bude zas jedna z diskusii na vyvolavanie vasni a odvratenie pozornosti od inych problemov. pozdravujeme na Sumracnu😂
Toto sa pyta ziak, ktory ma ukoncenu aspon ZS?
Gagarin samozrejme vo vesmire bol a bol prvy. Viackrat nesiel, lebo na to vlastne uz nemal priestor, pretoze sa stal ikonou komunistickej propagandy. On to vedel, vedeli to vsetci, co boli v programe, ze bud prvy alebo potom pripadne viackrat.
Precitaj si https://google.com/search?q=vesmirne+osudy+gaga...
Tu su za sebou: https://kosmonautix.cz/stitek/gagarin/page/2/
"ved raketou,preco padakom?Ty ked letis niekam toez pristavas padakom?"
Maly priklad ako to prebieha, ked raketoplan bezpecne pristane (takych videi je vela, aj z inych pristati inych raketoplanov):
Iny, ako to prebieha pri pristavacom module:
@moonlight1210 Pristáva v module, v ktorom sa vracia z vesmíru a ten je brzdený padákom, inak by sa rozbil pri dopade.
Júj, jasné. Gagarin nebol nikdy vo vesmíre, Američania nikdy nepristáli na Mesiaci, medzinárodná vesmírna stanica ISS je mýtus a Zem je plochá doska vznášajúca sa na oceáne. A daj ešte tú o Chemtrails a očkovaní proti kovidu, aj keď Ty zrejme budeš z iného názorového/politického spektra ako zvyšok zástancov týchto "haluzí"...
Ako Ruší klamú, povedz, lebo nebudem o čom hovoríš.
@jarmila456 ja viem.
Tak ja si myslím, že to tak mohlo byť. Aj historia dosvedčuje, že mali vojensky navrch. Boli skrátka šikovnejší ako Američania. To je historický fakt.
No ked poznas tak dobre historiu a vravis, ze rusi vsetko ukradli, tak by si mala vediet ze na raketovom a inom vyskume v USA po 2 svetovej vojne robilo mrte nemeckych vedcov, co nevadilo usa, ze predtym robili pre nacistov, takze usa ma tiez v tomto dost ukradnute od nemcov a este s vyskumu pocas nacizmu. Takze tiez nemali USA priginal svoje myslienky ale zhabane od nemcov
🤦🏻♀️ Od človeka, ktorý napíše "sincenovat" tie pochybnosti naozaj vyznievajú smiešne.
A čo chudera Lajka, poslali ju do vesmíru s tým, že ak prežije, po cca 10 dňoch jej zastavia prívod kyslíka nech uhynie. S pristátim ani nepočítali. Len nastal problém a Lajka uhynula už pár hodín po štarte na stres a prehriatie. A správy boli ako sa jej dobre darí a pritom zem obiehal už mŕtvy psík.
@pimpa12 moja zlatá, ty si to predstavuješ ako Hurvínek válku a tvoja dejepisárka rovnako. 😂
1.) Súťaž - bola to súťaž mocností bez pravidiel. Všetky podrobnosti boli tajné. Tajné pre všetkých a nie dohodnutý pretek. Američania boli v obrovskom šoku, keď zachytili signál Vostoku 1 nas svojím územím. Nevedeli ako to majú oznámiť prezidentovi J.F.Kennedymu.
2.) Pristátie - rusi rovnako ako aj američania pristávali pomocou padáku. Boli to počiatky kozmonautiky a nikto to nevedel urobiť inak.
Vostok 1 klesal z obežneh dráhy z výšky 327km nad povrchom Zeme. Vo výške 7km nad Zemou bol Gagarin z pristávacieho modulu katapultovaný. Teda on a modul pristávali na rôznych padákoch.
Raketoplán Columbia odštartoval svoju prvú vesmírnu misiu až 12.apríla 1981.
3.) Voľný pád do vody (bez padáka) je pre človeka smrteľný už z výšky 25 metrov kvôli hustote vody. Sila a následok nárazu sú rovnaké ako keby človek padol na betón.
@fido69
@pimpa12 asi myslela toto "Fakta o prvním pilotovaném letu do vesmíru byla překrucována do té míry, že například až deset let po Gagarinově letu vyšlo najevo, že nepřistál ve své lodi, ale samostatně po katapultáži. Tak důležitý byl pro sověty oficiální rekord zaregistrovaný FAI, pro jehož uznání bylo ovšem nutné, aby pilot zůstal ve svém stroji až do přistání."
Natrafila som na to, pri citani tohto clanku https://kosmonautix.cz/2012/09/kriticke-momenty...

* Teraz ked je problem sa dostat *
Aký je problém sa dostať? Ak máš peniaze normálne si vieš kúpiť turistický lístok na ISS, ak máš menej tak len let hore a pár minút v bezváhovom stave.
Tak ako USA nespochybnilo oblet Gagarina, tak Rusko nespochybnilo pristátie na Mesiaci. Keby tam bol podvod tak to rozhodne vytiahnu na prostistranu.