Čo by ste očakávali od lesnej škôlky?
Čo by ste očakávali od tohto typu škôlky ? Prijali by ste takúto škôlku vo vašom okolí?
@lubkasimi respektujuci pristup k detom (aj pri stanovovani pevnych hranic), rozvijanie soc. zrucnosti u deti, respektovanie individuality, otvorenu komunikaciu s rodicmi, snahu riesit akykolvek problem spolocne. Malu skupinku vekovo zmiesanych deti, ziaden kontakt s technologiami (napr. interaktivna tabula v skolke je podla mna hrozny nezmysel), zdravu stravu... Co sa tyka priestorov, staci, aby boli ciste a teple, ine poziadavky v tomto smere by som nemala.. 🙂
a paci sa mi ako to napisala @ziarifka - stastne, zablatene, vybehane dieta..😁
@ziarifka to vážne?!
Mne sa na našej lesnej škôlke veľmi páčil prístup učiteliek k deťom, ochota riešiť konflikty a spôsob riešenia konfliktov, žiadna TV. Páčilo sa mi, že škôlka je v záhradkárskej oblasti a deti trávili veľa času v prírode a v lese. Taktiež sa mi páčil prístup k prírode - deti majú mini záhradku v ktorej pestovali napr reďkovky, bylinky na čaj, limonádu. učiteľky ich učili o prírode ale aj o prístupe k prírode, ekológii...
priestor bol menší, ale dostačujúci pre danú skupinu detí (je tam mini kuchynka, teplá voda, kúrenie, miestnosť na spanie a miestnosť na hranie, latrína mi nevadila). vadilo mi, že podľa mňa predškolákov pripravovali nedostatočne, avšak to môžem označiť ako problém konkrétnej škôlky a napadá ma x iných štátnych škôlok, ktoré robili porovnateľné aktivity s deťmi a teda tiež nie moc veľa. čiže ak by som do budúcna zvažovala lesnú škôlku, určite by som trvala na poriadnej predškolskej príprave.
páčila sa mi zdravá, domáca strava a ochota prispôsobiť sa alergikom (resp. alergici mali svoje vhodné jedlo). ako plus by som napísala, že deti nepili žiadne umelé, sladké limonády. mali čistú vodu, neosladený čaj, limonádu (voda, citrón, bylinky).
a asi ešte dopíšem, keďže sa tu spomína škôlka, čo bola v lese ako prístrešky. očakávala by som aspoň chatku. je mi jasné, že to nebude dom, ale skôr chata, keďže lesná škôlka bude asi v lese/na úpätí lesa. ale treba si predstaviť zimu, prípadne zimu a k tomu padajúce mokré vločky, čo sa hneď roztopia a všetko je mokré a fučí a na jar/jeseň riadny leják, nejaká budova je nutná a teda som rada, že naša škôlka má chatku, v ktorej je dostatok priestoru pre deti na hranie. síce deti boli takmer denne vonku, ale v prípade veľmi nepriaznivého počasia sa fakt dá byť len vnútri a treba rátať aj s takým počasím. treba rátať aj s tým, že deti budú počas zimy vonku, potom na obed idú dnu, spinkať a zatiaľ sa tá kopa mokrých búnd a oteplovákov musí niekde sušiť 😅
Boha ja som dodnes bola v tom, ze lesna skolka je vlastne miesto v lese, kde sa sadia stromčeky a potom presadzujú a ono to moze byt aj skolka pre normlane deti???uz som videla vsetko ..
Predpriprava skautingu? Skauting? g? G?
@belllinka rakuske skolky funguju u 95% deti od 7.00 do 13.00. poobede je tam minimum deti. Malicko deti obeduje vo skolke a deti si nosia desiatu z domu.
@lubkasimi nie, nechcela by som takúto škôlku pre svoje dieťa. Ako záujmový krúžok, kde dieťa spoznáva prírodu, učí sa žiť v nej a s ňou je to výborný nápad, kľudne aj každý druhý deň by som tam dieťa nosila, ale škôlku by som volila klasickú
Ďakujem za vaše komentáre 🙏🙂
@beronsche IT tabuľa v škôlke je hrozná nezmysel? No ak sa na nej deťom púšťajú len rozprávky a infantilné piesne z YouTube, tak súhlasím, ale asi si v živote nemala možnosť vidieť prácu s deťmi na IT prostredníctvom výučbových programov.
@elizabet173 samozrejme, ze IT je v dobrych rukach vybornym nastrojom, ale je naozaj potrebna pre deti vo veku 3 -6r? Naozaj je to nieco, bez coho skolkari stradaju? Asi nie, ze?
Nehovoriac o tom, ze prilis casto je to drvivu vacsinu casu vyuzivane presne tak, ako pises - rozpravky a infantilne pesnicky.. A keby toto v skolke vobec ale vobec nebolo, okamzite ma u mna bod k dobru..
Cize ano, za mna IT nema v skolke co hladat.
@beronsche IT tabuľa je v škôlke nevyhnutná. Chápem, že ak nemáš poňatia o tom, čo učiteľky s deťmi v škôlke robia, tak je to pre teba ťažko pochopiteľné. U mňa škôlka, kde sa aktívne denne nepracuje s deťmi na IT tabuli, je 100 rokov za opicami. Vieš, je niečo iné rozprávať deťom o pohybe planét okolo slnka, alebo o živote včiel v úľoch a ukazovať im obrázok a je niečo iné, pustiť im to. Prváci majú veľký problém s grafomotorikou, nemajú rozcvičenú ruku, následne problémy s písaním, môžeš to riešiť veľkým baliacim papierom prilepeným na dverách, ktorý po troch deťoch meníš a môžu si ruku rozcvičiť v kresliacom programe na ITm následne samozrejme na papieri.. Učiteľka si doma pripraví prezentáciu na akúkoľvek tému, ktorú s deťmi preberá, obrázky vidia všetky deti naraz a je iné vidieť obraz na IT tabuli a je iné pozerať na obrázok na papieri formátu A4. V programoch, ktoré sa dajú zakúpiť, deti dopĺňajú písmená, zoznamujú sa s číslicami, porovnávajú. počítajú....nechcem to tu zahlcovať, napísala som ti asi pol percenta toho, čo je možné na IT tabuli s deťmi robiť. Je fajn, ak učiteľky urobia pár krát do roka otvorenú hodinu pre rodičov, aby videli, ako s deťmi pracujú a aj na čo slúži napr. IT tabuľa. Za čias, keď chodil do škôlky môj syn, to bolo bežné.
@elizabet173 ok, mam jednoducho iny nazor.
@beronsche to je v poriadku, predpokladám, že si v škôlke nikdy nepracovala, netušíš, čo sa tam s deťmi robí, tak je tvoj názor pochopiteľný
@elizabet173 ano, je to pravda, ale mam celkom dobry prehlad, ako pouzivali IT v nasej dedinskej skolke. a ano, radsej ozeliem pozitiva IT, ak s nimi ruka v ruke ide nadmerne pozeranie rozpravok a pesnicky (videoklipy) ako takmer nonstop podmaz..
A zial, nie je to len moja skusenost z jednej skolky..
Nie je ucitel ako ucitel, to so mnou urcite budes suhlasit..
Cize IT - zamer vyborny, ale casto sa to vymyka z ruk..
Idealne by bolo mat moznost vyberu - ale vieme, aka je zufala situacia v com nasom skolstve, takze smola..
@beronsche IT tabula je v skolke vyborna vec.
@lubkasimi paci sa mi ten napad.Moja znama ma taku skolku v Ba.Ja by som to upravila,aby boli vela vonku, ale aj aktivity vo vnutri.
@belllinka preco by to bolo strazenie ved oni ich normalne edukuju spoznavaju stromy, zvierata, vyrabaju si hracky z toho co da les.Ucia sa basnicky...Ved vies, ze deti ovela viac bavi hadzat kamienky do vody a mecovat sa palicami priklad...ako bezne hracky.
Hlavne su na vzduchu neoblizuju hracky co da druhe dieta do pusy s pod..len to nie je skolka pre rozmaznane deti, ktore nemoze ofuknut vietor ci zaspinit si nohavice.Ja som sa tam bola jeden den pozriet a super.Rodili sme spolu v porodnicu uz vtedy mala ta pani ten sen, ze bude mat lesnu skolku
@beronsche ak má škôlka nízku úroveň, je úplne jedno, či učiteľky deťom pustia rozprávku na IT tabuli alebo v TV - ten dostali pred rokmi všetky škôlky grátis. A prepáč, ale dovolím si tvrdiť, že mám podstatne lepší prehľad o využívaní IT technológií v škôlkach, ako ty, už len z povahy môjho povolania. Tým nechcem povedať, že nie sú aj učiteľky, ktoré svoju prácu odfláknu
Nase deti navstevuju takyto lesy klub. Su v záhradkárskej oblasti, maju zateplenu maringotku. Do lesa kusok. Paci sa mi pristup sprievodkyne. Chodia im aj rozne návštevy a vymýšľajú program. Chodia a na výlety a exkurzie. Su maly zmiesany kolektiv. Syn bol teraz predskolak a ked bol na preskusani, interaktivna tabula sa mu veľmi pacila 😂
Takto ide dalej pokracovaj v komunitnej skole. Len sa odclenia vacsie deti od škôlky 🙂
Mne sa na to najviac paci, ze su deti vela vonku, v pohybe.
@elizabet173 Aj keď je to mimo pôvodnej témy lesnej škôlky tiež si dovolím zásadne nesúhlasiť s IT nástrojmi pre deti do 6 rokov. Viem toho dosť o psychomotorickom vývoji dieťaťa a predškolskej pedagogike, a predovšetkým o podporovaní kreativity, predstavivosti a priestorového videnia. Len aby som reagovala na Tvoje príklady: pohyb planét je možné prezentovať priamo v planetáriu, prípadne v prenosnom planetáriu v škôlke (áno, existujú také, v dcérinej škôlke ho zvyknú raz do roka požičať, je to úžasné) a deti si dokonca môžu urobiť malé modely planét a slnka a v priestore si ukázať ich vzájomné vzťahy a striedanie dňa a noci; život včiel viem sledovať u včelára na lúke, resp. viem prezentovať včely na rastlinách, ktoré si deti pestujú v škôlke a kam na medonosné rastliny včely pravidelne chodia a dokonca viem im na včielkach ukázať na nôžkach peľ a ten im dať hneď aj ochutnať; kreslenie na papieri má úplne iné kvality ako kreslenie na akejkoľvek, dokonca tej najcitlivejšej obrazovke, na papieri (a dokonca na papieri rôznej kvality a hrúbky) viem s dieťaťom kresliť ceruzkou, tušom, farbou, viem regulovať tlak a citlivosť ruky, dokonca viem vysvetliť, čo sa stane, keď sa pri veľkom tlaku papier prederaví, resp. čo sa deje pri malom tlaku, viem kresbu gumovať, dotvárať fúkaním, viem robiť kresbou frotáže rôznych predmetov, dokonca viem hovoriť o materiáloch, z ktorých sa papier a ceruzka vyrábajú... Volá sa to kontextuálne vzdelávanie.

@lubkasimi klieste :D