Čo mi obžiera muchovník?
@viestta dakujem, skusim.
@simsalabim moja máma je zahradkarka a tvrdí že slimák určite ... Že sú na to také guličky na slizakov čo nasipes pod krik a nemá to žiaden vpliv na plod
@kristina1001 tie gulicky na slizniakov mame doma, mozem skusit. Ale toto su listy meter nad zemou, nemyslim si, ze by po tych tenkych konarikoch vysiel, to by ich asi zlomil 🤔
@simsalabim mi to máme doma tiež a tiež sme to mali takto obzrate neverili sme tomu ale raz mama išla vnoci pozrieť a kuk sami slizak viliezaju len v noci a hlavne keď je vlhko
viestta má pravdu, určite nosánik
Tu je k tomu aj jedna z mnohých fotoreportáží: https://www.stoplusjednicka.cz/denik-fotoreport...
Včely samotárky si neberú celé listy len tie vykrojené kúsky u nás to vyzerá takto. Tiež muchovník.
@thedox wow, to je zaujimave! Vyzera to presne ako u nas. Skusim to odsledovat, aj pouzit nieco proti nosanikovi. Zaujimave, ze mam iny muchovnik na opacnom konci zahrady a ten je nedotknuty.
My máme 7 muchovníkov na 4 miestach a včielky chodia raz na jeden, iny rok na na druhy. Chodia aj na ruže, višňe, hrušky, jablone, cezmínu, škumpy. ... Jednu sme dokonca prichytili/vyplašili pri čine, jedná sa o pár sekúnd, kým to vykúšu. Takže aj keď by denne ich išlo 10, tak to je každých 100 minút 1. Ak si kliknete na 1 odkaz na tie postreky, tak si všimnite ako nepravidelne nosániky kúšu, to nemáte. Takže postriekať to nemá zmysel, veď tie včielky opeľujú aj vaše rastlinky a tých pár percent chýbajúcej listovej plochy trn muchovník prežije.
@viestta Myslíš teda, že je to nosánik? Ja mám takýto problém, mám judášovec a listy obhryzené, žiadneho chrobáka nevidím, pod judášovcom mám zasadené heuchery a tento rok asi mesiac dozadu najprv jedna začala vädnúť až postupne odišla úplne, za mesiac mi odišli tri kusy a následne sa mi začali objahovať tie obhryzené listy na judáši. Začiatkom júna som mala problém aj na judáši s puklicami, tak som striekala prípravkami z ekočloveka, bol tam aj ten NeemAzal, na ňom mám s puklicami pokoj (klop,klop). Je možné, že keď som bojovala s puklicami, tak mi larvy nosánikov žrali heuchery a teraz keď už nestriekam, tak mi dospelé jedince zožierajú listy?