icon

Čo mi obžiera muchovník?

simsalabim
15. júl 2021

Uz dlhsiu dobu pozorujem, ze na muchovniku dennodenne pribudaju pravidelne kruhove hryzance. Presne akoby robene dierkovacom, len su vacsie, asi ako 1centovka. Listy su inak zdrave. Co by to mohlo byt?

Čo mi obžiera muchovník?
viestta
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
autor
15. júl 2021

@viestta dakujem, skusim.

kristina1001
15. júl 2021

@simsalabim moja máma je zahradkarka a tvrdí že slimák určite ... Že sú na to také guličky na slizakov čo nasipes pod krik a nemá to žiaden vpliv na plod

simsalabim
autor
15. júl 2021

@kristina1001 tie gulicky na slizniakov mame doma, mozem skusit. Ale toto su listy meter nad zemou, nemyslim si, ze by po tych tenkych konarikoch vysiel, to by ich asi zlomil 🤔

kristina1001
15. júl 2021

@simsalabim mi to máme doma tiež a tiež sme to mali takto obzrate neverili sme tomu ale raz mama išla vnoci pozrieť a kuk sami slizak viliezaju len v noci a hlavne keď je vlhko

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzanaam
15. júl 2021

viestta má pravdu, určite nosánik

thedox
17. júl 2021

Je veľká pravdepodobnosť, že sa jedná o včelu samotárku, z kúskov lístkov vytvára izbičky pre svoje mladé. Máme to isté. Na plody nejde a stromu to neublíži.

viestta
Odpoveď bola odstránená
thedox
17. júl 2021

Tu je k tomu aj jedna z mnohých fotoreportáží: https://www.stoplusjednicka.cz/denik-fotoreport...
Včely samotárky si neberú celé listy len tie vykrojené kúsky u nás to vyzerá takto. Tiež muchovník.

simsalabim
autor
17. júl 2021

@thedox wow, to je zaujimave! Vyzera to presne ako u nas. Skusim to odsledovat, aj pouzit nieco proti nosanikovi. Zaujimave, ze mam iny muchovnik na opacnom konci zahrady a ten je nedotknuty.

thedox
17. júl 2021

My máme 7 muchovníkov na 4 miestach a včielky chodia raz na jeden, iny rok na na druhy. Chodia aj na ruže, višňe, hrušky, jablone, cezmínu, škumpy. ... Jednu sme dokonca prichytili/vyplašili pri čine, jedná sa o pár sekúnd, kým to vykúšu. Takže aj keď by denne ich išlo 10, tak to je každých 100 minút 1. Ak si kliknete na 1 odkaz na tie postreky, tak si všimnite ako nepravidelne nosániky kúšu, to nemáte. Takže postriekať to nemá zmysel, veď tie včielky opeľujú aj vaše rastlinky a tých pár percent chýbajúcej listovej plochy trn muchovník prežije.

kaja01
17. júl 2021

@viestta Myslíš teda, že je to nosánik? Ja mám takýto problém, mám judášovec a listy obhryzené, žiadneho chrobáka nevidím, pod judášovcom mám zasadené heuchery a tento rok asi mesiac dozadu najprv jedna začala vädnúť až postupne odišla úplne, za mesiac mi odišli tri kusy a následne sa mi začali objahovať tie obhryzené listy na judáši. Začiatkom júna som mala problém aj na judáši s puklicami, tak som striekala prípravkami z ekočloveka, bol tam aj ten NeemAzal, na ňom mám s puklicami pokoj (klop,klop). Je možné, že keď som bojovala s puklicami, tak mi larvy nosánikov žrali heuchery a teraz keď už nestriekam, tak mi dospelé jedince zožierajú listy?

viestta
Odpoveď bola odstránená