Čo na bazový strom, ktorý je celý posiaty chorobami?
Nič. Priroda sa zvyčajne postará sama.
@viestta ako to myslíš? Je to väčší strom, ale na každom konári má čierne chrobáky naskladane po celých haluziach
Aké chrobáky?
No to su cele kolonie tam. Odstrihnut tu koloniu a hodit do ohna. Radia si v komentároch ked chces nieco prirodnejsieho neradikalneho tak ten lep na mysi..tou lepivou pastou kmen potriet a nevylezu hore. Ale ked uz tam su, tak len postrek.. to mozes volit setrny a agresivny.. viac v záhradkárskych potrebach.. (nejak to treba riesit ak mas v blizkosti ine stromy, mozu ich kolonizovať.. cicaju ziviny z konarov a seru taky sladky mazlak, to zase miluju mravce...)
Vosky stačí splachovat silným prúdom vody. Tie co spadnú na zem viac škodiť nebudú. A príroda si poradí, za chvíľu sa objavia larvy lienok, ktoré sa živia vojskami. Keď začne báza kvitnúť objavia sa tam osičky, ktoré kladú vajíčka do vosiek a larvy zožerú vosku zvnútra. Na počudovanie v tomto období sú aj bežné osy masozrave, a živia svoje larvy aj vojskami. Objavia sa ucholaky, ktoré sú masozravce. A chemický postrek zničí nielen vosky, ale aj ich predátorov. Môžeš skúsiť biopostrekov s nimbovym olejom, ale striekat veľký strom každý týždeň asi nie. Ci?
Okrem toho vošky oberajú vtáky, ktoré nimi živia mladata.
@livka_ joj to je posiate na Tom celom strome, to by som musela už zapáliť celý strom asi 😀
Takže kľudne niečo agresívne 😀
@viestta nie je ev blízkosti žiadna voda takže silný prúd neprichádza do úvahy bohužiaľ ☹ no nič, tak musím asi záhradkárstvo navštíviť
Ak chcete robiť bazový sirup, tak ničím agresívnym by som nestriekala. Ak je to len ozdobný krík, žiaden problém aj s agresívnejším prípravkom. V záhradkárskych potrebách Vám poradia. Nariedite podľa návodu do postrekovacej nádoby (ak nemáte, kúpte aj tú). U nás postrekujeme muškáty nádobkou, v ktorej bol pôvodne prípravok na čistenie skla, ale pri kríku by to asi bolo málo.
Niekde som čítala, že na ne účinkuje aj odvar z tabaku. Vyskúšané nemám, ale mne vosky zlikvidovala celé 3 rady špenátu, ani jeden lístok mi nezostal. Všetko je skrutene, na dolnej strane vošky a špenát schne.
@ivanaks áno, aj ja mám ten postrekovač z okeny 😀
Ďakujem, zajtra sa tam zastavím, je to ešte mladý strom samorost, tento rok neplánujem z neho niečo ešte robiť a keďže je to úplne všade tak nebudem skúšať ani nič alternatívne kvôli iným stromom.
Keď chceš kvety zbierať vykai sa na postreky, akékoľvek. Ako píšem príroda si poradí, netreba sa jej do toho miešať. Okrem toho čisté praktické hľadisko, na veľký strom potrebuješ par litrov postreku aby si ho dôkladne cy postriekala. Pri voskach treba opakovať postrek každý týždeň a každý účinný postrek ma ochrannú lehotu, až po ochrannej lehote môžeš zberať čokoľvek budeš konzumovať. Keď to nie je jediná baza na kilometre ďaleko tak ja by som sa na to vykaslala a išla pozbierať bazove kvety niekde inde. Keď ju postriekat aj tak kvety nebudeš môcť pozbierat
@viestta áno ale bojím sa aby mi nepokazila ďalšie stromy (čerešní/hrušku/ slivku)
Na ostatné stromy ti ich môžu po vynášať mravce. Kúp lepiace pásky proti mravom a treba olepit kmene stromov asi vo výške 20 cm nad zemou.
@viestta to mám ale teda nejako účinné to nikdy nebolo :-/ roboty a roboty ☹ ďakujem za odpoveď

Oprava.... Chrobakmi