Čo obnáša byť členom rady vlastníkov bytov?
Ahojte. Pod naše spoločenstvo patrí vyše 100 bytov, dnes sme mali domovú schôdzu, mali sa voliť noví členovia rady a akosi sa to zvrhlo tak, že niektorí začali navrhovať (vrátane predsedu) aby som sa aj ja uchádzala o miesto. Povedala som že nie, ale doma mi chlap hovorí, že by som to mohla skúsiť, myslí si, že by ma to bavilo.
Pred tým ako by som sa to opýtala predsedu, vedeli by ste mi povedať čo konkrétne to obnáša? Je to podľa vás otravné, nikto to nechce robiť a treba sa tomu vyhnúť alebo je to len také spestrenie? Koľko času tomu asi tak treba venovať týždenne/mesačne/ročne? Predpokladám že je tam aj nejaká finančná odmena, vidím to aj v ročnom vyúčtovaní. Ale neviem si vypočítať koľko to môže vychádzať na člena.
Mám necelých 30, pracujem v administratíve, nemám deti a nie som nejak extra iniciatívna v susedských vzťahoch, som skôr ten typ, že za sebou zatvoriť dvere a s nikým nič nemať. Ale pred ľuďmi vystupovať viem aj komunikáciu mám zvládnutú, keďže to robím aj v rámci práce.
Ďakujem za vaše skúsenosti.
Ver mi ze za 5e sa nechces natahovat zo 100susedmi
Nas je 27bytov z toho taky 15ti sa poznaju 30rokov a aj tak sa dokazu natahovat, a to sme naozaj fungujuce spolocenstvo co si vedelo vybavit vaetko kedze predseda je sikula
Predpokladám, že máte správcu, teda tie zákonné a administratívne veci rieši on.
Ja sama som bola roky predseda nášho SVB(80 bytov). Zákonnú administrativu riešil správca, ja som len dohliadala na činnosť, riešila podnety, podpisovala papiere. Mali sme aj radu, ale ta bola len na papieri. Nerobili nič. Odmenu mal u nás len predseda.
@ivuska027 zákonná administratíva myslíš revízie výťahov, hasiacich prístrojov, deratizácia nejaké zápisnice a podobne?
Muz ako predseda schvaluje vyplatenie faktur, riesi podnety, pred vyuctovanim chodi kontrolovat faktury, clenovia v podstate nic. Spravcovska riesi objednavky, revizie a pod., vzdy davaju aj jemu vediet, ale faktury preplatia az po jeho schvaleni
Muz ako predseda schvaluje vyplatenie faktur, riesi podnety, pred vyuctovanim chodi kontrolovat faktury, clenovia v podstate nic. Spravcovska riesi objednavky, revizie a pod., vzdy davaju aj jemu vediet, ale faktury preplatia az po jeho schvaleni
@raszuz tak aký je potom zmysel tých členov?
Pýtala som sa muža teraz na úlohu členov. Ak si dom schváli väčšiu investíciu, napr. zateplovanie, výmena výťahov, a pod. Správcovská získa ponuky, ktoré potom predseda s členmi vyhodnocujú. Mali by byť aj pri kontrole faktúr pred vyúčtovaním. U nás tento rok bol iba muž, pretože ...., a už ani nebudú ... na najbližšej schôdzi teraz budú musieť byť zvolení noví členovia

Predpokladám, že máte správcu, teda tie zákonné a administratívne veci rieši on.
Ja sama som bola roky predseda nášho SVB(80 bytov). Zákonnú administrativu riešil správca, ja som len dohliadala na činnosť, riešila podnety, podpisovala papiere. Mali sme aj radu, ale ta bola len na papieri. Nerobili nič. Odmenu mal u nás len predseda.