Čo vlastne znamená označenie "tekutý med"?
Zdravím všetkých 🙂.
Som zvyknutá kupovať med od včelára. Roky od toho istého a som spokojná. Ale keď som tak prechádzala v obchodnom reťazci medzi regálom s medom zaujal ma pohár, na ktorom bolo písané "tekutý med". Kryštalizácia medu je predsa prirodzená vlastnosť medu a vtedy je med pravý, ak kryštalizuje.
Čo to znamená ten názov "tekutý med" ? Dávajú do toho, nejakú látku, aby nekryštalizoval ? Alebo je to med falošný ? Kedže robia aj také veci, že zmiešajú nejaký malý pomer medu a k tomu glukózový sirup ? Na etikete bolo napísané, že sa jedná o zmes medom z SK, krajín EÚ a mimo EÚ
Mám suseda včelára,. tvrdí že falošný med nezhustne. V médiách sa objavujú správy o tom, že Čína a Turecko ho vo veľkom falšujú.
Možno to má iné vysvetlenie,ale ja zásadne nekupujtem med v reťazcoch
Aj ten tekutý med z obchodu skrystalizuje, stačí ho preliat do inej nádoby. Ide aj o druh medu aj spracovanie. Samozrejme ze nie je tak kvalitný ako od včelárov pod lesom ale tiež to neznamená ze je falošný. Napríklad do pečenia snáď nebudem používať 10€ med.
ja dávam aj do pečenie od včelára...kvôli 2 lyžiciam medu nebudem kupovat celú fl. medu z hypermarketu....
autorka je aj med miešaný - máme doma, len mne pripadá na oko "negustiozny".... ale mm tvrdí že je ok.
@ina2405 tak keď pečieš 2 koláče na Vianoce tak to je ti ozaj jedno že dáš maslo... pečiem celý rok a každú nedeľu - a heru používam bežne do pečenia... nie, zákazky nerobím, len na vlastnú spotrebu rodiny.
@deti95060810 ja pečiem každú nedeľu, mám 4 deti, ale heru som nikdy nepoužila.
tak ak ten med idem dat do pecenia tak mi je jedno ci presiel pasterizaciou alebou inou upravou tepelnou.. ine to uz je ked si ho chcem dopriat surový
@deti95060810
@ina2405 tiež používam len maslo do pečenia, aj ked teraz uz tolko nepeciem ako kedysi. Ale teraz na Vianoce tiež použijem len maslo a to bude do 15 druhov koláčov. Žiadne nahrazky masla ci margariny nepoužívam. Nechuti nám to.
V zásade nekupujem med, ktorý pochádza "z krajín EÚ a krajín mimo EÚ". Čo to je vôbec za označenie pôvodu?! V podstate môže pochádzať odkiaľkoľvek.
co si pamatam, tak je to zahrievany med. Na jedenie na surovo by som ho nekupila, ale na pecenie moze posluzit. My mame doma neskutocne vela medu rozneho druhu (manzel stale nieco kupuje), vsetko Made in Spain a s eko certifikatom, surovy, kde jedna mala flaska stoji aj 10-15 eur, ten by som na pecenie nedavala, ale na tuto prilezitost kupim obycajny med zo supermarketu (ale tiez "ozajstny" a Made in Spain).
@deti95060810 hera je proste nechutna a inak sa sprava v ceste, to cesto je slane a navyse, je to tuk, co obsahuje trans mastne kyseliny, totalny odpad pre telo, nevie ho telo spracovat a usadzuje sa vsade mozne a podporuje zapaly v cievach. Netvarim sa teda, ze peciem zdravo, to v ziadnom pripade, ale ked uz "hriech", tak poriadne chutny, aspon za mna 😅
@nevenka však jasné, prečo nie... v pohode.
Dá sa to vygooglit. Netekutý med je med pastovany, šľahany, natiera sa dobre na chlieb.
https://www.google.com/search?q=pastovaný+med&o...
@ina2405 ja hej, aspon do cesta, ale nebolo to ono a nechutilo to nikomu. Tak uz nakupim maslo v akcii a davam do mrazaku a podla potreby vytahujem. Niet nad jablcnik s maslom. A do plniek ani nehovorim. A potom ludia, ze nemaju radi maslove plnky. No lebo su s Herou a nie maslom. A ze mascarpone - taky lahsi krem 🤣. Tak neviem, co je "lahsie" na plnotucnom syre, slahackovej smotane a salku, ci bielej cokolade, co davaju do plniek. Teraz som robila tortu chalanom a dala som mascarpone nie a nie to stuhnut, tieklo mi to z torty dole, tak 1 vrstva plnky a ostatne slo do poharikov s piskotami a vytahovala som mrazenu plnku s maslom, co mi ostalo z minula. Nikdy viac do torty. Tak som sa s tym nazlostila, ze az.
Med pouzivam od overeneho vcerala, ja viem, ze sa teplom znicia vsetky prospesne latky, ale nekupujem do pecenia ine sladidlo, co sa tvari ako med. Zas vacsinou len medovniky a medove rezy.
@lukbe Toto nebol pastovaný, šlahaný med. Tam bolo práveže písané stále TEKUTÝ. To mi je čudné, nakoľko pravý med kryštalizovať musí.
Každý med skôr či neskôr skrystalizuje. Agátový vydrží najdlhšie nekrystalizovat. Do pečenia sa hodí najlepšie slnečnicový. Mne chutí každý med, každý má svoju charakteristicku chut. Máme svoje včielky v záhrade doma aj na chalupke ďalšie 👍. Z obchodu by som med nekupovala, sú to skôr rôzne náhrady medu či zmiesaniny med a cukrová melasa.
@autorka Podla mna tekuty sa mysli, ze nie je pastovany. V retazcoch uz predavaju aj pastovany, tak jeden oznacia ako tekuty, druhy ako pastovany. (bez ohladu na krystalizaciu, teda normalne ten tekuty moze krystalizovat)
@paradajkova to som aj ja písala.
@lukbe
@paradajkova https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/16/slovensk...
Dievčatá, takomto podobnom som ja písala. Akurát to bol "med" od inej firmy. Ak by chceli poukázať na pastovanie tak sa píše pastovaný/NEpastovaný. Aj tekutý med, ak je pravý nebude tekutý stále, ale skryštalizuje.
@autorka tento med co sa spomina v clanku kupovali rodicia a krystalizuje normalne. To, ze je teraz tekuty sa nijak nevylucuje s tym, ze raz skrystalizuje. Ved aj ten skrystalizovany, ked das do teplej vody, tak opat je z neho tekuty.
NEpastovany som v zivote nevidela napisane na produktovej etikete.
Čo Ti mám odpísať za toto nepríjemné správanie. Aby si s tým "medom" - cukrovou masou pochutila.
Čo to môže byť za med za takú sumu. Veď to ani nepokryje náklady poctivého včelára.
@autorka, ja ten med nekupujem, rodicia na dochodku si ho kupovali. Ty si sa pytala, dostala si odpovede, ktore sa ti zjavne nepacia.To ze ty si si vydedukovala, ze tekuty med znamena, ze bude navzdy tekuty za to ja nemozem. Normalne krystalizuje aj tento co spominaju v tom clanku.
@paradajkova Niekomu je aj h**no dobré ...
@autorka, nie vsetci na dochodku maju na med za 15 eur.

Tiez ma to zaujímalo, googl ti to nájde 🙂