icon

Čo znamená slovo "počnúc"?

19. jan 2025

Prosím vás čo konkrétne toto slovo znamená? Hľadala som aj v slovníku a vôbec tam o tom nebolo nič , potrebujem o tom slove stručný referát do školy len neviem co presne to znamená nemám sa od čoho odraziť. Ďakujem za odpoveďe

bolarazjedna
19. jan 2025

Je to ako začínajúc.... Napr Podme pekne do radu, počnúc od prvého žiaka v zozname.

thereisabear
19. jan 2025

Krátky slovník slovenského jazyka
počnúc predl. s I, počnúc od predl. s G vyj. východisko, začiatok radu: prišli všetci, p. spisovateľmi, končiac novinármi;počítal prítomných p. od posledného radu;

bolarazjedna
19. jan 2025

Ja by som ináč bola zvedava, ako sa dá urobiť referát z tohto slova, neviem si predstaviť, čo by to malo obsahovať....

moonlight1210
19. jan 2025

@bolarazjedna Asi jeho gramatiku, stylistiku, etymologiu.

biba_18
19. jan 2025

počnúc je prechodník (príslovkové príčastie) slovesa POČAŤ - vo význame ZAČAŤ ...

nynia
19. jan 2025

https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=pocnuc to je tak tazke vediet vyhladat informacie? 🤣 "Milujem" ako si niektori z MK zacali robit google a chatgpt s uplne primitivnymi otazkami

viestta
19. jan 2025

@nynia uplne najlepsie ak by sme aj vypracovali celu pracu. Pocnuc uvodom, konciac zaverom.
Pripadne hodili nejaky link, kde by bola uvedena podstata, ktora by sa len modifikovala pre novy ucel.

rozculena
19. jan 2025

@biba_18 tak predložka alebo prechodník?

rozculena
19. jan 2025

@biba_18 Slovo "počnúc" má historický základ v slovese "počať" (začať). V minulosti išlo o príslovkové príčastie (počnúc = "začínajúc od"), ale postupne stratilo svoju slovesnú povahu a dnes funguje ako predložka.

biba_18
20. jan 2025

@rozculena napriek tomu že sa používa ako predložka je to prechodník. od toho prechodníky sú - sú niečo medzi slovesom a predložkou…