icon

Cord blood - problémy

nevesta100
13. feb 2025

Ahojte, neviem ci som na tom sama, ale teda skusim... 🙂

Nemam v tom jasno ohladne kauzy cord blood (i ked som citala clanky, sledovala spravy), ze aky je s tym problem? Popucnikovu krv z platnej zmluvy vyvazaju do zahranicia a predavaju 3.osobam alebo uz zo zrusenych zmluv? Zjednodusene - bud ju likviduju alebo zarobia este dalej na nej od inych osob (samozrejme ani to nie je ok eticky, len je velky rozdiel, ci z platnych alebo ukoncenych zmluv)?

Resp. mal niekto s tym skusenosti, ze potrebovali pupocnikovu krv a Cord Blood im nevedela vyhoviet, ze namaju ich pupocnikovu krv?

Prosim skuste vecne odpovedat bez akychkolvek urazok a vycitiek. Vopred dakujem 🙂

katkaseiner
13. feb 2025

zveziem sa...ja som to pochopila ze odoberu a teda obcas sa ludia rozhodnu neplatit odber a najomne a tak predaju...ale mozem sa mylit. Tiez mam pre obe deti uskladnenu...tazko povedat co robit, akurat sme platili v case keď bola tato kauza...tusim aj 2 emaily posielali so vselijakymi vysvetlovačkami...

doriiis
13. feb 2025

Kebyže mi nevydaju krv mojich detí,keď by sme ju potrebovali tak ich jednoducho zazalujem.Je to porušenie zmluvy.A ten kto neplatí a dobrovoľne sa jej vzdá.Tomu môže byť jedno,čo s tou krvou bude.
To máš to isté ako darovanie krvi a vajíčok.Mozesblen dúfať,že to naozaj niekomu pomôže.Ale máš istotu? No nemas

solexa
13. feb 2025

ja by som to chcela ukončiť, dcéra už má 20 a posielajú mi stále faktúry...no už len fakt, že sa tam nedá dovolať ani nechať odkaz...je to firmička na pohľadanie, ľutujem, že som sa dala nimi nachytať...

doriiis
13. feb 2025

Stačí napísať mail a prestať platit

nevesta100
autor
13. feb 2025

takze vlastne stale nie je jasne, ci sa jedna o to, ze sa pouzije krv:
- zo zrusenej zmluvy,
- z platnej zmluvy,
- z odberu, ktoru rodicka nechce uskladnit?

nevesta100
autor
13. feb 2025

@solexa odporucila by som zistit, ci pre 20-rocneho cloveka ma este opodstatnenie. Na certifikate /potvrdeni o odbere/ je uvedene mnozstvo, ktore sa odobralo a myslim, ze z toho sa da vyratat, ze max. na kolko kg sa da pouzit. v priemere sa hovori o 40kg, ale samozrejme moze byt aj odber extremne uspesny a uzitocny pre pripad potreby aj pre 20-rocneho. celkom dlhe su vypovedne lehoty, tak odporucam v pripade zaujmu co najskor zrusit, aby sa neposielala faktura za dalsie obdobie. treba sa pozriet, aku verziu zmluvy mate - totiz pri niektorych je 6-mesacna vypovedna lehota a uz uhradena suma ani alikvotne sa nevrati

nevesta100
autor
13. feb 2025

@doriiis prepac, ale to nebola otazka ani tema diskusie. myslim, ze kazdy vie, ze ma moznost zrusit zmluvu. budem rada, ak sa budes vediet vyjadrit aj priamo k otazke.

nevesta100
autor
13. feb 2025

@katkaseiner trosku ma tesi, ze nielen pre mna boli informacie matuce a teda nejednoznacne. ano, tie maily asi chodili vsetkym, ze vsetko ok a nech sa pokracuje dalej, akoby nic nebolo.

nevesta100
autor
13. feb 2025

@doriiis urcite by som dopriala inym, ak ja to nevyuzijem, resp. moje deti, nech aspon niekomu pomoze. priznam sa vsak, ze riesim rydzo pravny a eticky problem - pravny: ci sa porusuje platna zmluva alebo zrusena; eticky: ak zrusena, resp. z odberu, z ktoreho sa krv "daruje na vedecke ucely" - niekto zneuzije moju nevedomost a zarobi na nej 40.000

doriiis
13. feb 2025

@nevesta100 ....ak chce rodička darovať krv bez uskladnenia tak to musí povedať pred pôrodom.Pretoze tam sa úplne inak pristupuje k tej krvi.Robia sa rôzne testy,ktoré sa pri uskladnení pre seba nerobia.Nie každá pupočníková krv je vhodná na darovanie.
A čo chces počuť? Že zas niekto z politiky ( nebudem menovať) rozvíril vodu v uhorkovej sezóne v parlamente,lebo mal potrebu aby o ňom bolo počuť .Bez dôkazov,len na základe ,,overených informácií" bohvie odkiaľ.A odvtedy nič.Ziadne ďalšie info,dokazy,poprípade nejaké TO,keďže sa veľmi rozčuľovali všetci,že je to nelegalne a nemorálne.O úspešných podaniach PK aj na Slovensku aj v Čechách radšej nepovedala.Lebo ževraj je to málo.Neviem koľko zachránených ľudských životov je málo alebo dosť pre niekoho.
Ja som ti napísala môj názor,čo by som robila,kebyže ju v prípade potreby nemám k dispozícii.Normalne by som sa s nimi súdila.Ako mám vedieť,či to ozaj spravím,keď sme ju chvalabohu zatiaľ nepotrebovali?

doriiis
13. feb 2025

@nevesta100 ....a už sa neuvádzajú kg.Aspon moja dcéra nemá už.

solexa
13. feb 2025

@nevesta100 áno presne, pre nás už je to málo, dohľadám pôvodnú zmluvu a písomne ju vypovedám, ďakujem

nevesta100
autor
13. feb 2025

@doriiis mala to byt kultivovana vecna diskusia, bez urazok a vycitiek. Prosim, skusme sa toho drzat. Taky ton nikomu nepomoze.

Kg sa myslim daju preratat podla mnozstva, aj ked nie su uvedene na certifikate. Mnozstvo v ml ma byt na certifikate.

lienka.7
13. feb 2025

@nevesta100 co také "nekultivovane" ti
@doriiis napisala?
Ze ma z veľkej časti pravdu?

doriiis
13. feb 2025

@nevesta100 ....chápem.Ty proste sa len potrebuješ utvrdzovat v tom,čo si čítala a počula v správach.Lebo to,čo je v správach je 100 % pravda.Tak nech sa páči.Nema zmysel s tebou ďalej debatovať.

saraxyz
14. feb 2025

@solexa ukončiť môžeš

karolko888
19. máj 2025

@nevesta100 My platíme tiež na dve deti,som .Verím,že preparáty nikdy nebudem potrebovať.Ale ak niekedy zruším zmluvu tak si vypítam uložené preparáty.Nevidím dôvod to tam nechať,Inak ak sa dobre pamätám,za nič nezodpovedajú.Takže alebo vydajú preparát alebo nie.Pokiaľ sa pamätám,podľa zmluvy nie sú postihnuteľný ak sa vzorky zničia.