icon

Cyklisti na cestách: Ako deti viesť k slušnosti?

18. sep 2024

1. Som názoru že cyklisti patria na cestu hlavne pokiaľ sa pre nich robia ciklotrasy ALE! rešpektujem rodičov ktorý s deťmi prídu radšej na chodník nemám problém “dať prednosť” poprípade uvoľniť chodník ako CHODCA mám 22 rokov a mama má vždy učila k slušnosti k starším ale všeobecne k ľuďom chápem pokiaľ sa deti nepoďakujú ale myslím že rodicia by mali ist príkladom poďakovať že som ich pustila hoci len úsmev ale prejsť bez slov bez všetkého aj keď to je cudzi človek myslím že je slušnosť sa poďakovať možno je to len maličkosť ale v dnešnej dobe by sme deti mali viesť k dobru a nie len k mobilom,soc. sieťam, a podobne potom to aj tak vyzerá 🙂

2. Pracujem ako predavačka a chápem že niektorý rodicia nemajú kam dať svoje deti pokiaľ si potrebuju spraviť nákup ale bola by som vďačná za ľudí ktorý davaju na svoje deti pozor keďže mám pocit že deti sa občas cítia ako niekde v parku, na ihrisku, poprípade v zoo 🙂 rodičom je jedno kde je ich dieťa, čo robí proste úplne ich máte ukradnutých. Nemyslím že je normálne že ja si robím svoju prácu čiže nevnímam moc ľudí naokolo mamička nakupuje so svojou dcérou a ona zmizne a mamička sa MŇA spýta či neviem kde je jej dieťa, ja som jej rodič? Ja mám nanu davat pozor? Od toho ste tu vy nie my predavačky. Taktiež keď vase deti behajú zhadzujú všetko zo stojanov nezdvihnú a vy sa tvárite že ich nevidíte. Nehovorím o tom pokial tam deti hľadáte 10-15 minút alebo dieťa kričí po vás na cely obchod a nakoniec sa musí vyhlasovať aby sa rodič dostavil na informácie pre svoje dieťa, myslím že vase dieťa je pre vás dôležitejšie ako nákupy (nezhadzujem všetky do jedného vreca ale je vás veľa) buďte ZODPOVEDNÝ A UČTE DETI K SLUŠNOSTI

lucka_ke
18. sep 2024

Janka, si to ty?

kapanek1
18. sep 2024

Na jednu stranu je tam úplná pravda. Ale na druhú stranu počkaj keď budeš mať svoje deti 24/7 a niekedy pôjdeš s nimi na "nejaký smiešny" nákup.

beata_k
18. sep 2024

@kapanek1 Ja mam 2, ale este mi ich ludia po obchode nehladali. To je velmi slaby argument, ze nema deti, tak nevie.

h2
18. sep 2024

@lucka_ke To nebude ona, ona sa za tie svoje názory nehanbí, píše vždy pod nickom.

selest
18. sep 2024

1. Deti patria do tejto spolocnosti aj so svojim detskym spravanim.
2. Ucenie slusnemu spravaniu je proces, nejde to zo dna na den a nie vzdy to ide ako po masle...
3. Su deti a deti. Niektore pekne idu s tebou, opakuju vsetko co im hovoris, pozdravia sa, podakuju, neberu veci z regalov, neutekaju. A potom su deti presny opak. Nie preto ze ich to rodicia nenaucili, naopak sa ti rodicia mozu este 100x viac snazit a dieta nie a nie sa to naucit. A aj ti rodicia potrebuju cestou z roboty vybrat dieta zo skolky, nakupit a bezat domov navarit a ucit sa s detmi do skoly atd. Nie kazdy ma kde to dieta odlozit aby si v pohode nakupil. A tiez sa tazko dieta uci ako sa ma spravat napr v obchode ak ho do toho obchodu nevezmes. Su to len deti. Netreba to tak prezivat..

svetlonos
18. sep 2024

Ale ta museli poriadne naštvať, ze? Možno máš super dieta, aj ja som mala. Tak od 4 rokov zacala zábava v obchode. Kupujem šunku pri pulte, piviem pani co si prosím- pozerám na nu, nie na dieta. Ved vzdy pekne stal alebo max niečo chytil a vrátil do regála. A zrazu? Maju tam tu vitrinu otvorenú s linda pralinkami... Mamii a ešte si dám tu ružovú, už mal jeden v ústach 🫣
Ôk, to sa dalo zachrániť, odvážili iný a zaplatila som. Potom mal fázu presadzovania- syr na iný regál atd. Capanie vitrin v mesiarstve... A skoro ma slak trafil, keď pani krajala salámu, šunku a on zahlásil - rob rychlejsie hlupa pani!
Úprimne ti poviem, ze by som ho v tom momente bola v zuboch roztrhla! Prisaham, ze od nás doma toto v zivote nepočul. Co sa týka ľudí v službách aj hocikde, chováme sa slušne a ja si každého z nich veľmi vážim. Nikdy som na nikoho nevybrala, tak max na protivneho zákazníka sorosteho na predavačku.
Od tej doby, ako malý zdivocil v obchodoch, je môj "pedagogicky" prístup abstinujuci. Už aj zakričí aj vyhresim, keď dobre slovo nezaberá. Už je mi jedno, čo si okolokupujuci pomyslia aká som uvrieskana matka. Ale bolo mi treba toto vypustiť z hlavy - co si pomyslia ostatní, keď nevysvetlil skolkarovi milučko, ze pani mie je sprostá, vitrína sa necapka, tovar sa neprehadzuje - lebo to nie je pekne a tie múdre vysvetlovacky. A napriek tomu ze pozor dávam, nie vždy ho ustriehnem. A niekedy som tak vytocena, ze radšej nepoviem nič a vyzerá to, ze mi je "ukradnute" co robí, aké ver ze nie je. Nie vždy je to proste tak ako to vyzerá a unavena matka, plus dieta je uplne zla kombinácia. Ale ak ma niekto vyslovene v paži, tak to by aj mne liezlo na nervy.

andreatytler
19. sep 2024

@svetlonos Och, lepsie si to nemohla vystihnut.👏

mofa
20. sep 2024

Dieta na bicykli nepatri na cestu.Osoby mladsie ako 10 rokov smu jazdit po chodniku. Taktiez ak vezies dieta v sedacke patris na chodnik. Mna to vzdy velmi pobavi ked na nas tety kricia, ze je zakazane jazdit po chodniku. No nie je. A to sme slusni ideme pomaly nikoho neohrozujeme.

autor
26. sep 2024

@mofa jasne som napísala že s tým problém nemám a že vždy deti či mamičky s deťmi púšťam ale poďakovať je slušnosť či? V dnešnej dobe uz slušnosť vypršala