Dedičské konanie - skúsenosti a postup

oberon92
25. nov 2023

Zdravím,

je tu niekto kto má skúsenosti s dedičským/dedičskými konaniami, alebo sa rozumie dedičskému právu?

1. Kto pripravuje zmluvu, ktorá je podpisovaná účastníkmi dedičského konania? Je to notár vedúci dedičské konanie, alebo môže zmluvu vypracovať notár či advokát zastupujúci jednu zo zúčastnených strán?

2. Je možné sa osobne zúčastniť dedičského konania bez prítomnosti ostatných zúčastnených, napríklad v iný čas?

3. Môžem požiadať notára o zaslanie dokumentu týkajúceho sa dedičského konania vopred, aby som mal možnosť premyslieť ďalší postup a vyhľadať potrebné informácie? Chcel by som sa tak vyhnúť situácii, keď by som bol postavený pred hotovú vec.

4. Aký je postup v prípade, že sa rozhodnem nepodpísať sa pod dedičské konanie? Aké sú moje možnosti a právne dôsledky tohto rozhodnutia?

Vopred ďakujem za odpovede a akékoľvek informácie, ktoré mi môžu pomôcť lepšie porozumieť situácii a možným postupom.

cacianka
25. nov 2023

Rieši iba notár poverený súdom, ktorému bol pridelený spis zosnulej osoby.
Predbežné konanie zavolá notár toho kto vybavoval pohreb, požiada ho aby mu oznámil všetkých možných dedičov, spísal zoznam majetku.
Ale notár si to lustruje aj sám, register obyvateľov, matriky, banky, kataster. Potom posiela predvolanie na spoločne stretnutie, kde všetkých oboznámi zo stavom. Od tohto dňa máte 30 dní na rozhodnutie či dedičstvo prijmete alebo nie. Notár vám všetko vysvetlí

draik
25. nov 2023

Dedičia sa zúčastňujú spoločne. Ak sa nedohodnú na rozdelení dedičstva (dedičská dohoda), notár postupuje podľa dedenia zo zákona, ak niet závetu. Konanie teda vedie notár, ale je potrebná súčinnosť dedičov, aby to šlo hladko. Komunikovať je teda potrebné s notárom aj s ostatnými dedičmi.

nixie144
25. nov 2023

@oberon92 1.vypracuje iba notár, ktorý vedie dedičské konanie 2. musia sa zúčastniť všetci naraz, ak niekto nepríde, dedičské konanie nezačne a určí sa nový termín, ak nepridete ani na druhý termin, notár si vás dá predviesť políciou- normálne prídu pre vás a odvezú k notárovi a zaplatite aj pokutu 3. notár nemá dopredu nachystané, čo kto zdedí. Má len zoznam hnuteľného a nehnuteľného majetku zosnulého. Dedí sa všetko podľa zákona - z každej nehnuteľnosti, hotovosti máte rovnaký podiel ako iní dediči. Na konaní sa môžete medzi sebou dohodnúť, čo kto chce- je to na dohode a notár to uvedie do zápisnice . Dohodnúť sa môžete aj vopred a tam to iba oznámite. Sedenie s notárom je iba jedno a pri odchode musi byť majetok rozdelený, ak sa nedohodnete, dedí sa podielmi. Najlepšie si najať si právnika , dopredu mu povedať, o čo máte záujem a ten jedná za vás. Samozrejme, vy tam môžete byť s ním. 4.Zápisnicu podpísať musíte, bude to rozdelené podľa zákona, alebo ako ste sa dohodli. Voči tomu sa môžete potom odvolať. Dedičské konanie sa musi v deň začatia aj skončiť,ak sa neobjavia nové skutočnosti o nejakom ďalšom majetku, čo nezistil notár, alebo o ďalšom dedičovi... Ale, ak existuje závet, tak to vám notár oznámi dopredu, čo v nej je- aspoň pred 15 rokmi to tak bolo.

oberon92
autor
26. nov 2023

@nixie144 Ďakujem za odpoveď, iba upresním, raz som sa už zúčastnil dedičského konania kde v dokumente ktorý sa podpisoval bol súpis majetku a následne uvedené kto tento majetok zdedí, zúčastených strán bolo 13 a uvedené bolo, že strany svojim podpisom potvrdzujú, že majetok pripadne jednej zúčastnenej strane, fyzicky bolo prítomných 5 strán, od ostatných mala dediaca strana splnomocnenia.

V prípade, že nepodpíšem dokument ktorí dopredu poručuje môj podiel jednej zo strán, bude tento podiel pridelený zo zákona? Čo vlastne musím podpísať? Nepodpisoval som naposledy zápisnicu ale iba dokument ktorí odkazoval môj podiel v prospech inej strane, nič iné som na podpis nedostal.

nixie144
2. dec 2023

@oberon92 viem len o tom, že parcely typu E, lesov, lúk, ostatnej plochy... , kde sa neda rozdeliť na parcely väčšie ako, teraz uz presne neviem tú vymeru, že sa už dedičstvom nemôžu rozdrobit na menšie a vtedy sa musite dohodnúť, kto to zdedí. Samozrejme sa môžete dohodnúť na odmene za to, že to dáte na jedneho dediča. Ak sa nedohodnete, vtedy rozhodne notár s prihliadnutím na možné využitie pozemku(ktory dedič sa oň najlepšie postará , či býva blízko, či je napr. poľovník... A on vás uz vyplati podla tabuliek cien, ktoré pre danú oblasť patria-cena za m2. Ale v zmluve o prevode pozemkov môžete a zo doporučujem, uviesť , že ak dedič, či jeho dediči daný pozemok v budúcnosti predajú za trhovú cenu, tak vás, či vašich dedičov musia vyplatiť v čiastke rovnej podielu pri tomto dedicskom konaní.

oberon92
autor
2. dec 2023

@nixie144 "ale v zmluve o prevode pozemkov môžete a zo doporučujem, uviesť , že ak dedič, či jeho dediči daný pozemok v budúcnosti predajú za trhovú cenu, tak vás, či vašich dedičov musia vyplatiť v čiastke rovnej podielu pri tomto dedicskom konaní."

Na predošlom dedičskom konaní sme to mali tak dohodnuté, v zmluve to nebolo s tým, že notár počas konania uviedol, "že sa to tam už dnes nedáva".

nixie144
2. dec 2023

@oberon92 dáva sa to tam, len to nechcú notári z mne neznámeho dôvodu robiť, ale, ak na tom trváte, uvedú to tam... Za posledny rok poznám 2 také prípady... je to super vec, aby sa daný dedič, alebo neskôr jeho dediči v budúcnosti, neobohatili a vy u toho vlastne nemáte nič...lebo pozemok, čo nemá dnes veľkú cenu, môže ju mať o niekoľko rokov, keď sa začne v okolí stavať, či povedie cez neho diaľnica...