icon

Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu

23. júl 2021

Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.

prispiet?

Strana
lucysl
23. júl 2021

mám obe vekové kategórie, a áno, presne to som minulý rok hovorila, keď šiel syn do 1. ročníka na gymnázium, že koľko toho treba, určite to nie je spravodlivé.

ofzuza
23. júl 2021

Hej, mali by tie prispevky zrusit. Nechat materske a danovy bonus.

autor
23. júl 2021

@ofzuza
@lucysl
Presne. Bud spravodlivo pre vsetkych, ale nie uprednostnovat niektore vekove kategorie.

sirka9
23. júl 2021

joooj, aj vysokoškolák má náklady, tak aj jemu treba prispieť. bože táto závisť.... keby ste boli teraz tehotné, tak by vám ten príspevok nevadil, čo?

hettinka
23. júl 2021

Jasne, že je to diskriminačne. Mame stredoškoláka a vysokoskolacku, mame sa co obracať, aby mali všetko, čo im treba, teda kvalitne vzdelanie, slušne oblečenie, kvalitne bývanie, stravu, dovolenky a relax. Platíme ako za dospelych a decka pritom nezarábajú (teda dcéra má brigádu, ale to má vreckové pre seba).
Keď boli mali, take príspevky neboli, keď som šla do prace pred ich 3.narodeninami, okamžite som prišla o rodicak. Teraz len tlačia peniaze do mladých rodin a my s väčšími deťmi si môžeme pískať. A robiť v 2 robotach, aby sme to utiahli.

sense
23. júl 2021

Nech príspevky zrušia a zvýšia daňový bonus. A všetky príspevky tohto typu sú nespravodlivé resp nikdy nebudu spravodlivo rozdelené pre všetkých... pretože máš pravdu aj prvák potrebuje, aj piatak aj stredoškolák...

autor
23. júl 2021

@sirka9 ja nezavidim, nech maju, aj tehotne. Ale preco ostatni nemaju? Stredoskolak nastupujuci do skoly ma 15, vacsina este nebrigaduje. Po prvom druhom rocniku vacsinou brigaduju vsetci, vysokoskolaci uz drviva vacsina.

hettinka
23. júl 2021

V iných krajinach sa zvyšujú príspevky (napríklad rodinne prídavky) podľa veku dieťaťa, lebo staršie je logicky aj nakladnejsie. U nás naopak.

danielahamar
23. júl 2021

Mam dvoch stredoskolakov a veruže škola nie je lacná záležitosť

luccija
23. júl 2021

Máš pravdu

negymama
23. júl 2021

ja sa nad takymi vecami nevzrusujem, beriem to tak ze deti si spravime aj vychovame sami, v mnohych krajinach sa neprispieva a nedotuje ani to co u nas...priklad vlaky zadarmo, 3 rocna materska dovolenska s moznostou zarobku, vo vacsine vyspelych krajin mozu o tom len snivat.

to slavne "kocikovne" ktoreho sa tu mnohe nevedia dockat sme nedostali pri 4 detoch ani pri jednom... fakt. Pri prvej dcere /bude mat 17rokov/ to vobec nebolo, pri druhej to zaviedli...ale na prve dieta, ona bola druhe. Pri tretom synovi sme to minuli o par minut, dali to uz aj na druhe a tretie dieta, ale od 1.1.2009... a on sa narodil 2008, na Silvestra 23.55 - no nemohol pockat?? Nemohol, on sa chlapec doteraz vsade ponahla, najprv nohy za nim hlava.

a pri stvrtom smola - vsak len na tretie a menej...
Do nasej obci chodili vlaky, ale medzitym co zaviedli vlaky zadarmo, uz vlakove spoje u nas pre neefektivnost zrusili. Pri prvackom prispevku sme uz ziadneho prvaka nemali. Danovy bonus dvojnasobny pri detoch do 6 rokov, zaviedli ked vsetky nase deti boli starsie ako 6...

Aspon si mozme povedat, ze tie deti mame z lasky. ❤

autor
23. júl 2021

Aj internaty, cestovne, oblecenie. Pre teenagera ziadne gate z pepca vhodne nie su. Topanky a oblecenie vsetko dospelacke veci.
Evidentne tu v tomto state sa na urcite vekove kategorie pozabudlo...

autor
23. júl 2021

@negymama kocikove bolo len na prve dieta, ale ja mam starsie dieta ako ty a veru my sme tusim dostali, alebo si zle pamatam? Pamata si niekto, odkedy bolo zavedene kocikove ci prispevok pri narodeni dietata?
V podstate to ani mne zily az tak netrha, ale minule mi to preslo cez hlavu, ze ci je to ok. Zavidiet nezavidim, preco by som mala, len ci tu niekto na niekoho nepozabudol, ked inde sa veselo prispieva...

marca12
23. júl 2021

@hettinka ano a nezabudnu si pozriet,co v takych krajinach stoji skolne. Ked povies A,pozri si aj B.

negymama
23. júl 2021

bol vzdy prispevok pri narodeni, a potom k tomu davali este zvysenie a na to sme narok nemali.

autor
23. júl 2021

@negymama nasla som zbierku zakonov o prispevku pri narodeni dietata z roku 1998, takze musel byt...

negymama
23. júl 2021

ako samozrejme casto to nema logiku ale bohuzial je to tak... ci na dovolenke, cestovani, atrakciach, aquaparkoch vsade su zlavy do urciteho veku, potom sa starsie dieta berie ako dospely clovek, aj ked rodine neprispieva, lebo nie je aby ani brigadovalo. Takze deti od skolskeho veku do puberty a moznosti aspon si privyrobit brigadou su financna zataz pre rodinu.

negymama
23. júl 2021

829,86 €, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní,
151,37 €, ak ide o dieťa narodené zo štvrtého pôrodu a ďalšieho pôrodu alebo ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní

Nasla som toto... a ten zvyseny prispevok sme nemali narok, lebo ako hovorim najprv to zaviedli len pre prve dieta /ako ze su na vybavu najvacsie naklady pri prvom/...potom to rozsirili na prve , druhe a tretie.

od tretieho len ten zakladny prispevok bez priplatku. No a ten zakladny sme dostali pri vsetkych detoch, zvyseny ani pri jednom, lebo to zavadzali vzdy tak, ze nas to obislo.

larazivago
23. júl 2021

Určite máte pravdu.. náklady sa zvyšujú spolu s vekom detí. Čo nedokážem ja stráviť, je ten novy tehotenský príspevok. Začo? Načo?

simona139469
23. júl 2021

Súhlasím, máš pravdu

zuzanka.zuzu
23. júl 2021

ženy, ženy.... tam sa kradnú miliardy na neexistujúce diaľnice a tu si závidíte pár eur navyše 😢 jooooj takýmto sa dobre vládne

marsmykkok
23. júl 2021

Súhlasím, malé dieťa, čo potrebuje iba plienky ak je kojené dostane najviac, rovnako mu mu štát dá stovky eur na výbavu, dokonca teraz matkám ešte príspevok predtým ako sa narodí. A stredoškolák, čo cestuje do školy, potrebuje v škole stravu, viac toho zje dostane pár eur prídavky. Mal by byť jednotný príspevok na dieťa a nič viac, napríklad ak rodič aspoň jeden pracuje 100 eur, ak nie 40 a ostatné kočíkovné atd nie čím menšie dieťa tým dávať viac.

hettinka
23. júl 2021

@marca12 napríklad je zo tak v Rakúsku, kde sú školy zdarma.

V podstate to beriem aj ja tak, že deti si mame uživiť sami a príspevky nás z biedy nevytrhnu. Nás všetko tiež obišlo, kamošky, či mali deti o rok skôr/neskôr ako my, dostali od štátu kopu peňazí, my už mame take “šťastie”.
No čo už, nasim nič nechýba, ale nespravodlivé to je. Napríklad aj obedy zadarmo, nedostali sme preto, lebo syn je na 8-ročnom gympli. Rovnako staré deti na Zs dostávajú obedy zadarmo, on nie.

marsmykkok
23. júl 2021

@negymama To tiež, napríklad v aquaparku tie malé miesta s kolesami zaberú najviac miesta a sú vo vode najviac a za ne sa neplatí nič väčšinou do 6-7 rokov alebo nejakých 120-130 cm, ked to ale niekto prekročí väčšinou je už za väčšie dieťa skokovo 70-80 percent ceny dospelého.

hettinka
23. júl 2021

@marsmykkok Jaj, čo ti poviem, moje deti sú take “antény”, vecne sme na kupku platili a kamošky so staršími, ale nižšími deťmi, neplatili 🤣🤣🤣

veronice
23. júl 2021

@marsmykkok "male dieta potrebuje iba plienky" tak teraz som sa vazne pobavila 🤣🤣🤦‍♀️ mas dieta? Ak ano, ako prvorodicka si tomu dietatu kupovala len plienky? Oblecenie, kocik, postielka... Nic? Vazne?

negymama
23. júl 2021

autorka nasla som to v jednom clanku, ake su naroky na prispevky od 1.12009

Takmer rovnaký okruh oprávnených osôb je vymedzený aj na účely príplatku k príspevku, avšak pokiaľ ide o matku, musí ísť o matku, ktorá porodila prvé dieťa, a od 1. januára 2009 aj druhé alebo tretie dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní. Okruh prvorodičiek sa rozšíril aj o matky, ktorým sa narodilo druhé alebo tretie dieťa zákonom č. 554/2008 Z. z. U všetkých týchto detí sa vyžaduje splnenie podmienky narodenia dieťaťa a aby sa dieťa dožilo aspoň 28 dní. Okrem uvedených podmienok pre nárok na príspevok a na príplatok sa vyžaduje splnenie aj ďalšej podmienky, a to trvalý pobyt oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky.

a to prave obislo /priplatok k prispevku pri narodeni dietata/ nasho tretieho syna ktory sa narodil 31.12.2008 tesne pred polnocou. o stvrtom synovi nehovorim.

marsmykkok
23. júl 2021

@veronice ved na to sa dostáva kočíkovné a teraz ti dajú ešte aj peniaze pred pôrodom každý mesiac...

sense
23. júl 2021

@hettinka aj u nás tak kamarátky sa na vek syna nikto nepýtal hoci je o 2 roky starší od mojej a o hlavu menší a odo mňa chceli vstupné už keď mala 4 roky a deti mali platiť až od 6r.

marsmykkok
23. júl 2021

@hettinka no nemáš ich toľko chovať aby nerástli 😀 Ale je to fakt na hlavu aby rovnako staré dieťa platilo jedno 0 eur a druhé napríklad 15 lebo je o pár centimetrov vyššie...

Strana