icon

Dohoda o vykonaní práce. Príde muž o vyrovnanie dane?

emka87
20. jan 2011

Ahojte mamicky a oteckovia. Mam jednu otazocku. Od februara by som mala nastupit do prace na dohodu ale manzel mi povedal ze tym padom on pride o vyrovnanie dane na mna....ako je to vlastne?Oplati sa mi vobec pracovat na dohodu popri RD?
Dakujem.

junovka
20. jan 2011

@emka87 neviem ci sa ti oplati pori RD, ale ja mam tiez na dohodu pracu, som na invalidnom a manzel bude mat narok na vyrovnavku dane na mna 😉

emka87
autor
20. jan 2011

@junovka ...no ved prave.....ja viem ze danovy bonus je vo vyske 20euro na mesiac....aspon myslim....ale muz mi tvrdi ze by mal dostat este v marci nejake ine vyrovnanie dane zato ze nerobim...mne sa to nezda ale neviem ako mu to mam vyhovorit

zlatusik28
20. jan 2011

@emka87 ahoj, no kľudne môžeš robiť na dohodu... Asi máš na mysli úľavu na manželku, ale nepoteším ťa , pretože toho roku, teda za rok 2010, si to tvoj manžel môže uplatniť poslednýkrát. Na druhý rok, teda za rok 2011, to už nebude možné, nakoľko to zrušili od 1.1.2011 ☹ tá úľava znamená, že od sumy 4025,70 sa odpočíta tvoj príjem a jemu sa vrátia dane, keďže príjem nemáš, uplatní si celú sumu, ale už iba tento rok. A daňový bonus dostane, či pracuješ alebo nie

emka87
autor
20. jan 2011

To akoze dostane 4000 euro? To sam mi nechce verit...zeby bol nas stat az taky stedry? Ak ano tak o tu ulavu si ma poziadat alebo ju dostane automaticky....a kedy ju dostane......Dakujem si zlata ze si mi poradila lebo ja sa neviem dopatrat odpovede.

emka87
autor
20. jan 2011

@zlatusik28
PS...a ked sa teraz vo february zamestnam ma aj tak narok na tu ulavu alebo sa tam moj prijem nejako odpocita?

emka87
autor
20. jan 2011

@zlatusik28
To akoze dostane 4000 euro? To sam mi nechce verit...zeby bol nas stat az taky stedry? Ak ano tak o tu ulavu si ma poziadat alebo ju dostane automaticky....a kedy ju dostane......Dakujem si zlata ze si mi poradila lebo ja sa neviem dopatrat odpovede.

zlatusik28
20. jan 2011

@emka87 tak to by bol fakt štedrý 😀 nie, nedostane 4000 eur, ale môže sa mu vrátiť zo sumy 4000 eur daň 19%. Zamestnávateľovi by to mal nahlásiť do 15.2. a samozrejme mu dať aj tvoj príjem (teda tvoj čistý príjem keď si bola zamestnaná, PN alebo materskú), ktorý sa odpočíta od tejto sumy. Je to všetko za rok 2010, takže keď sa teraz zamestnáš vo februári, to už bude patriť do budúceho roku, kedy sa bude podavať daň.priznanie, ale tam si už manžel nebude môcť uplatniť na teba úľavu. A vyplatiť by mu to mal zamestnávateľ

emka87
autor
20. jan 2011

Aha----.....tak to uz chapem.
dakujem si velmi mila ze si mi pomohla🙂