icon

Dokument o premotivovaných rodičoch

4. sep 2021

toto na mňa vyskočilo na FB, ani neviem prečo cookies vyhodnotili, že by ma to zaujalo, vôbec tú stránku nesledujem, ale zaujalo...

"plávanie, potom gymnastika, na obed oddych a poobede už klavír, tenis a ľad. To nie je nabitý program vrcholového športovca, ale režim dňa štvorročného chlapca z českého dokumentárneho filmu Každá minúta života. Film vyvolal vášnivé diskusie o výchove k výkonu, v ktorých sa dokonca skloňuje aj týranie dieťaťa."
postoj.sk/86932/rodicia-sa-este-pred-narodenim-syna-rozhodli-ze-z-neho-bude-vitaz

ako u vás, na koľko krúžkov chodí vaše dieťa? 😀

zildo
4. sep 2021

Myslím,že 4rocnej dcére úplne stačil jeden krúžok- tanečná..

slecnalemonova
4. sep 2021

Dieťa ma mat krasne detstvo. A maju sa mu venovať najmä rodicia. Tu je taky divný jav dnešnej doby ked uz 3 ročne deticky rodicia vláčia po x krúžkoch takmer kazdy den, dieta je nervózne, napäté, rodič v strese lebo robi len taxikára. Nie je cas na rozhovor, spoločne hry. Radsej nech sa dietatu venujú cudzí ludia na krúžkoch a my mame pokoj chvilu. A to nehovorim o tom, ze podaktorí by boli najradsej keby bola skolka otvorená nonstop. Takze tak ako vsade, aj tu je najlepsie najst zlatu strednú cestu.

elizabet173
4. sep 2021

rodičia sa snažia si splniť svoje ambície cez dieťa. Alebo sa snažia prehodiť starostlivosť a zodpovednosť za dieťa na niekoho iného - trénera, animátora. Je oveľa jednoduchšie doraziť do škôlky o pol piatej, od piatej do pol siedmej mať dieťa na nejakom krúžku, o siedmej prísť domov, dať mu večeru a dať ho spať, ako sa s ním hodinu, dve hrať, byť s ním v parku, na ihrisku. Takých detí mi je veľmi ľúto, netušia, čo je to, keď príde po nich mama alebo otec s bicyklom do škôlky, ísť na lúku, pozorovať tam mravcov, motýle, rozprávať sa, váľať sa po tráve. V škôlke úplne dieťaťu stačí jeden, maximálne dva krúžky.

janage
4. sep 2021

Za mňa skolkarka jeden krúžok, ale to bolo, že fakt náročné dieťa. Ako školáčky majú moje deti toľko krúžkov koľko chcú akurát teda anglina je povinná jazda.
Oni sú ale tie typy čo krúžky milujú a skôr to tam treba obmedzovať. Ale platí nemenné pravidlo, že aj keby traktory padali krúžok či aktivitu musia ukončiť celý kurz (ak je kratší) alebo školský rok.
Dokument som nevidela, citala som o ňom a preto viem, že nadpis je troska zavádzajúci. Tam sa práve rodicia venujú úplne.
Za mňa nie veľmi šťastne zvolený typ výchovy lebo stačí jeden úraz jedného z nich, ďalšie dieťa, strata príjmu a ich systém to nemusí ustáť. A najväčší problém vidím v tom, že nemá čas na obyč. kamarátstva dieťa.
Ak to porovnám s dokumentarnou sériou Manželské etudy po 10, 20, rokoch. Vždy tam, kde sa úplne obetovali deťom to nedopadlo dobre z dlhodobého hľadiska.

heleninamama
4. sep 2021

@elizabet173 Jeto fakt nabitý program, ale nesúhlasím s tým, že je to ľahšie pre rodičov. Práveže jednoduchšie je vziať dieťa popoludní zo škôlky a mať s ním voľný program doma. Každé popoludnie voziť dieťa z krúžku na krúžok, čakať tam naň a zas ísť inde, a toto absolvovať denne - to je horšie ako šichta v robote. K tomu občas víkendové sústredenie, vystúpenie a človek je úplne rozbitý. Nehovoriac o tom, koľko to všetko stojí peňazí.
Mňa brzdila vždy práve únava a neochota obetovať všetok svoj voľný čas deťom - napíšem to takto sprosto.
Ak je dieťa psychicky a fyzicky odolný typ, bude v mnohých veciach popredu oproti rovesníkom. Ale či ho všetky tie aktivity budú zaujímať aj keď začne brať rozum a naozaj z neho vyrastie šampión, to je otázne.
V každom prípade obdivujem/zároveň aj nechápem rodičov práve kvôli tomu, že celý svoj život dobrovoľne podriadili dieťaťu.

lavender273
4. sep 2021

To vsetko v jeden den? 🤣 wow.
Moja mala 2 az 3 kruzky tyzdenne a bohato to stacilo.

bagre
4. sep 2021

Zareagujem na poslednú otázku - predškoláci nemali nič, školáci 1-2. Ak by som bola v meste, kde sú možnosti, tak aj 5 ročné by chodilo ale max. 1 krúžok

yvanielka
4. sep 2021

Je to zvláštne, pozrela by som si ten dokument. Aj návrat k rodine tak po 10 a po 20 rokoch. A ten chlapček nechodil do škôlky, ani mama do práce a venujú sa mu práveže na 120%, len ani neviem ako to nazvať..každú jednu minútu dňa majú naplánovanú

janage
4. sep 2021

Ja zas ako dieťa som chcela vyskúšať taký aj onaký krúžok a nedalo sa, nemal ma kto nosiť. Preto som si povedala, že moje deti čo budú chcieť budú mať šancu vyskúšať. Len pri extremoch, keď vychádzalo už fakt aj 2 krúžky denne, som dala podmienku, že jeden deň pracovný musí byť voľný.
Staršia si tak prešla od bojového športu cez programovanie , umenie, a skončila pri vede😄

janage
4. sep 2021

@yvanielka ono zaujímavé to bude v čase puberty. Keď deti hľadajú samé seba, svoje miesto v živote, odpútavajú sa od rodičov a ich predstáv o živote a hľadajú vlastné cesty

lopka1313
4. sep 2021

Pomaly by som cakala, kedy budu pisat o vyhoreni maleho dietata... Ved to je aj na kona vela...

lucka_ke
4. sep 2021

@heleninamama presne si to vystihla, aj rodič aj dieťa potrebujú mať čas len pre seba
a keď dieťa vyrastie a nebude šampión??? rodičia sa zrútia, lebo tomu obetovali roky? a keď sa dieťa osamostatní čo budú tí rodičia robiť?

zuzanaete
4. sep 2021

Rada by som si tento film pozrela. Uz pred mnohymi rokmi som pozerala dokument o detoch v statok, co mali same kruzky, cez vikendy zapasy, ulohy robili v aute pri presunoch, rodicia taxikari … Zaver - 6 rocne deti chodili k psychologovi, lebo boli pretazene. Deti boli naucene iba pocuvat prikazy od trenerov. Nezazivali to bezne dohadovanie sa medzi detmi o hrach. Urobili pokus a skupinu deti nechali hrat basketbal vonku bez trenera a deti sa zacali inac prejavovat. Deti, co na treningoch extra nevynikali, tak pri volnej hra viacej skusali/riskovali. Vysvetlovali to tym, ze pri oficialnom treningu deti vedia, ze ak urobia chybu, tak dostanu “vynadane” od trenera. Tak radsej robia veci na istotu, aby dostali pochvalu. Pri hre bez dozoru toto odpada. Na zaver polozili otazku, ze ako sa budu tieto deti spravat v dospelosti v praci. Ci budu stale iba cakat, ci im bude niekto vsetko organizovat alebo ci sa aj prepnu do iniciativy. Bolo by zaujimave vidiet dokument o tychto detoch v dospelosti. Som zastanca, ze ziaden extrem nie je dobry. Takze aj sa venovat detom, ale dopriat im aj volnost a nudenie sa. Nudeniebu deti netrva dlho. Hned si najdu zabavku.

lucka_ke
4. sep 2021

@zuzanaete ako vojak bez veliteľa, nedostane príkaz čo má robiť a bude stratený... možno nejaké výnimky to nepostihne, ale väčšinu detí áno a budú hľadať niekoho, kto im povie čo majú robiť (napr. vojaci často prejdú k militantným skupinám, lebo majú výcvik a dostanú pokyny čo ďalej, alebo končia s traumami a nevedia sa zaradiť do normálneho života)

luccija
4. sep 2021

@zuzanaete a potom pridu deti do skoly a nestihaju sa ucit.Nam vzdy prizvukovala ucitelka, ze prvaci druhaci maju mat jeden kruzok, lebo skola je pre nich zaberak.90% malych deti je ten kruzok zbytocny a skor rodicia na nom trvaju aj tak deti bavi vsetko chvilku.ved niektore deti su v skolke od 6:30 uz musia byt poobede unavene.

luccija
4. sep 2021

@elizabet173 suhlasim do bodky.A potom sa nic nestiha a vsetci unaveni.Deti si ulohy robia v aute, alebo sa rodicia cuduju, ze vecer uz nevedia rozmyslat nad ulohami.Deti zo skolky prejdu do skoly ved to je vela informacii,povinnosti.Rodicia to myslia dobre, ale obcas sa to prepiskne.Akokeby kto nema naplnenu kazdu hodinu dna bol menejcenny.Zijeme taku dobu zvlastnu

fotoarch
4. sep 2021

Ten dokument - ma aj prilakat ludi do kin - zisk - preto si vybrali kontroverznu temu a podavaju to tak ze ludia su sokovani.. Kto by uz siel do kina na obycajneho 4 rocneho skolkara .... Dalsi bod, rodicia su vraj talentovani a presvedcenim sportovci, A talent dieta zdedilo. Vymysleli mu zavratnu karieru v NHL - a ano tymto tempom tam pojde ... Je to ich rodina kde navalili na chrbat vela ale nepracuju a venuju svoju energiu aby dieta to vsetko absolvovat aj chcelo.. Zatial im to ide, dieta uz ma navyk .. V puberte sa moze zamilovat a sekne s nim, alebo budeme vsetky tu na MK abo nase dceri vypysovat o 15 rokov aky je ten nas ZLATY BRANKAR chutny a ako krasne reprezentuje na olympiade ...
Otazka je ci by to zvladli ked pribudne surodenec. Otazka je ako to zatrasie s rodinou keby doslo k chorobe a zrutil by sa tento plan, ci by vedeli zit nas obycajny zivot .... Ak na dieta a medzi sebou niesu nervozni ako povacsina z nas , tak aj to je cesta, tivot nieje jednou farbou, sme rozni.

rikarika
4. sep 2021

Je to cele nezmysel. Vsetkych ktorych poznam co tlacili na dieta aby boli: tenistka, hokejisti, futbalisti, plavec....na to po 15 rokoch total zabudli, lebo: rozvod-najcastejsi dovod, tazka choroba surodenca, nezvladnutie puberty....a naopak jeden znamy futbalista-nebudem pisat jeho meno-pochadza zo 4 surodencov, otec im zomrel, hraval od malicka dedinsky futbal, potom zvladol pubertu...dnes hra z zahranici aj v sk repre aj ked v repre nie pravidelne. Cely tento proces vychovy karieristu opisal krasne psychister Radkin Honzak v knihe vsichni skonci v blazinci - pise ze dnesnym detom chyba to comu sa niekedy hovorilo ze vychovava ulica, deti na tej ulici bolo vela a museli stsle zapajat mozog aby si vymyslali aktivity-pozitivne a aj negativne samozrejme a dieta sa musi aj nudit aby opat zapojilo mozog, ze co bude robit a k tomu potrebuje priestor neohraniceny vlastnym domovom.....dnes sa deti zial vychovavaju presne naopak.

monillia
4. sep 2021

@rikarika presne súhlas k zdravému rozvoju dieťaťa patrí aj primerane množstvo nudy aby mozog mal čas na sebarozvoj. Toto dieťa možno toho v zivote veľmi veľa dosiahne otazne je či bude aj stasne keď naplní ambície rodičov

janage
5. sep 2021

@monillia s tou nudou úplne súhlasím. Ale za podmienky, že je vypnutá TV a mobil a pod.😉
A zas každé dieťa je iné a za mňa deti, ktoré krúžky majú, tak si lepšie vedia zorganizovať čas, sú samostatnejšie a zodpovednejšie.
Ja čo vidím jeseň, zima, keď je skoro tma a blbé počasie 90% "nekruzkovych" detí, myslím hlavne ZŠ, sedí doma s mobilom v ruke a to je celá ich voľná hra.

viki_lv
5. sep 2021

Naša dcéra má od 3,5 roka angličtinu (1x týždenne, ale každý deň musí ju počúvať, keď aj podprahovo), teraz má 5,5 a naďalej tú angličtinu a teraz sa jej k tomu pridá tanečná (1x týždenne). Plus 2 roky chodila do maďarskej škôlky, aby sa naučila jazyk - misia splnená, a teraz je už predskolacka v slovenskej.
Syn má čerstvo 3 roky a už sa pýtal, kedy pôjde aj on na angličtinu 😆 ale cítim to tak, že najskôr nech sa poriadne naučí po slovensky - ani sme ho nedali do maďarskej škôlky, ale do slovenskej. Má ešte problém s písmenkami ako napr. R, rozpráva o sebe v ženskom rode... Dcéra bola v rozprávaní omnoho šikovnejšia. Takže unho angličtina možno tak o rok

elizabet173
5. sep 2021

@heleninamama nemyslela som teraz rodičov, ktorí s deťmi chodia na tréning štyri krát do týždňa, s jedným na plávanie, lebo je v tom výborný, s druhým na hokej, lebo je výborný zase v tom, celé víkendy po zápasoch, súťažiach. Zo je veľmi náročné. Ani deti, ako je spolužiak môjho syna, ktorý sa v prvej triede poprihlasoval všade a mama ho potom chodila odhlasovať, lebo nemihol byť naraz na dvoch miestach a mal ešte súrodenca, ktorý mal tiež nárok venovať sa niečomu, čo ho baví. Myslela som na rodičov, ktorým sú deti na obtiaž, zavezú ich rovno zo škôlky alebo družiny na krúžok, každý deň na jeden a idú na kávičku, labzovať po obchodoch a v sobotu a nedeľu vyhľadávajú akékoľvek podujatie s animátormi, aby sa nemuseli s deťmi hrať. Počas pandémie sem písala takéto matky, ktoré boli na nervy z toho, že nemajú kam deti odložiť a nevedeli, čo majú s nimi vlastne robiť. Tie deti sa ani nedokážu samé hrať, pretože im nonstop robí niekto program.