icon

Elektrické problémy so zhasínaním palubovej dosky Renault Clio

andra2104
14. jan 2025

Zdravím, chem sa opýtať či sa už niekto stretol s podobným problémom. Mám renault Clio ll 16V 2002 .Nedávno mi v aute zblbla elektrika , pri brzdení mi svietila kontrolka hmloviek a zároveň kontrolka smeroviek. To sa podarilo opraviť, bol skoridovaný čierny káblik v zadných svetlách. No momentálne mi začala počas jazdy zhasínať palubová doska aj svetlá . Ďakujem za rady .

madeincssr
14. jan 2025

@andra2104 prve skontroluj (daj skontrolovat, staci v dobrej predajni autobaterii) stav autobaterie, pevnost svoriek kablov k polom baterie a dobijanie. Auto startuje v poriadku (motor naskoci relativne lahko aj po ranu)?

madeincssr
14. jan 2025

@andra2104 nemenila si (alebo niekto) ziarovku v zadnych svetlach, ked pocas brzdenia rozsvecovalo kontrolku hmloviek? Radsej skontroluj/te spravnost odadenia ziarovkami oboch zadnych svetiel. A samozrejme kostriaci kabel.

andra2104
autor
14. jan 2025

@madeincssr áno auto naskočí stále na blink batériu sme už pozerali

andra2104
autor
14. jan 2025

@madeincssr žiarovka sa nemenila , len sa čistili skoridované káble . Skôr mam podozrenie na relé , no aj kostra bola kontrolovaná

madeincssr
14. jan 2025

No uz potom zostavaju tazsie veci - napr. vadna/zaoxidovana niektora vykonova poistka v okoli baterie, poskodena kabelaz (kuny) ci konektor niekde (nemalo auto v minulosti nehodu?), haprujuce rele pri poistkovej skrinke resp. v BSI, studeny spoj na plosaku riadiacej jednotky BSI (tak to volaju Francuzske automobilky) "Centralna elektronika" atd. Bude to zrejme chciet skuseneho autoelektrikara, idealne Renaultaka (mozno poradit sa s nejakym mechanikom z Renault servisu, ci niekoho neporadi).
Nebolo na aute nieco domontovavane (radio, tazne zariadenie...)?