icon

Fenka alebo pes: Ktoré si vybrať?

henuska2003
5. dec 2023
colsami
5. dec 2023

Je to jedno a to som mala aj aj, dolezite je plemeno a hlavne povaha daneho jedinca (aj medzi stenatami a surodencami uz pekne vidiet rozdiely ak je seriozny chovatel co sa psikom venuje a vie to posudit...). Plus riadna vychova.

Takze vyberat zodpovedne najma konkretne plemeno psika... 🙂

egonsk
5. dec 2023

zober oboch a aspon sa budu spolu hrat, ked sa budu nudit ;) Ja mam surodencov fenku aj psa a vzdy vedia zlepsit naladu, hoci aj len sledovanim, ako si pomahaju, alebo ako sa hraju, alebo ako na seba ziarlia, atd...

subartic
5. dec 2023

@henuska2003 fena, neznačkuje , okamžite sa vyčúra , je jemnejšia . Mám aj aj , obidvaja pohoda , ale kým sa venčia pes ráno potrebuje dvojnásobok času .

egonsk
5. dec 2023

@henuska2003 zalezi aj ci to chces do bytu, alebo vonku na dvor... do bytu je lepsia fenka, lebo je cistotnejsia.

anonymanonym
5. dec 2023

Uplne sa stotoznujem s prvym komentarom. Len dodam, ze pri fenke treba riesit haranie - ak bude vo vnutri, tak hygienu.. ak vonku, tak riadne zabezpecenie, aby sa k nej nedostal cudzi pes (a to je niekedy velka uloha nakolko vtedy su psi schopni vsetkeho) alebo teda tak po prvom harani kastracia. A pri psovi zas treba riesit harajuce sa feny (niektorym z toho prepina, nie su schopni pri nich vnimat atd, takze oproti fenke treba pri psovi vycvik zamerany aj na toto). Co nic z tohto nie je nejaky problem, ale u niekoho to moze zavazit pri vybere.

kubkovamama
5. dec 2023

@henuska2003 do bytu určite fenku.Psik necháva fľaky a ma to svoj špecifický pach.Kto má nižší štandard hygieny,tomu to bude jedno.

macekovam
5. dec 2023

Hlavne nech vás neomrzí...

mikasa_ackerman
5. dec 2023

@henuska2003 hlavne nech to neni z nejakej množiarne🤷‍♀️

henuska2003
autor
5. dec 2023

Psíka si berieme s pp len rozmýšľame či fenku alebo psa chovateľ nam odporúča viacej psa ale teda s priateľom sme mali vždy fenky 😁tak sme nechali trosku tak osud rozhodnúť že ak si ju výberu zoberieme si psíka a ak nevyberú tak fenku 😁jedine čo ma tak odstrašuje je pes kvôli háraniu všetci hovoria ze určite psa nie lebo im šibe

mikasa_ackerman
5. dec 2023

@henuska2003 keďže si beriete psa/fenku z chovateľskej stanice, väčšinou tam je podmienka, že ho musíte dať vykastrovať, takže háranie vobec riešiť nemusíte😄

egonsk
5. dec 2023

@henuska2003 pes aj trosku viac smrdi, ked ho das vykastrovat, tak uz menej, ale hygienu ako fenka mat nikdy nebude. Ta si susku aj packy olizuje skoro jak macka, kdezto psovi je to jedno a ufonca si zvycajne olize iba ked ho svrbi, alebo sa mu lepi... A to nevravim o tom ked sa nekastrovany pes rozblazni a velmi tesi, tak mu ufonec vybehne a cumi na teba tiez.

anonymanonym
5. dec 2023

@egonsk vsak packy a "podvozok" ak zije pes/fena vo vnutri treba po prechadzke osprchovat/utriet proste vycistit 🤷‍♀️

anonymanonym
5. dec 2023

@henuska2003 konzultovala by som to s chovatelom 🙂 dobry chovatel by mal vediet "poparovat" steniatka s tymi spravnymi ludmi na zaklade povahy.. su aj rozne povahove testy, ktore sa šteňatam robia...

anonymanonym
5. dec 2023

A inak psa sa da v pohode vycvicit tak, aby ho harave feny tak nerozrušovali a vedel normalne vnimat aj vsetko. Ak vam chovatel odporuca psa a vy tiez uvazujete nad psom a toto je jedine co vas odradza, tak si kludne este aj pred kupou najdite dobreho trenera vo vasom okoli, sadnite si spolu a potom chodievajte k nemu na treningy. Super na tento vas "problem" a super aj v inych ohladoch. Hm?

henuska2003
autor
5. dec 2023

@mikasa_ackerman tak takuto vec počujem prvý krat každopádne mi tam takú podmienku nemáme 🙈

henuska2003
autor
5. dec 2023

@anonymanonym no zo začiatku sme chceli fenku ale aj v prvej aj druhej stanici kde sme boli pozerať povedali že pes je určite lepši takze sme začali rozmýšľať nad psom ale teda ako som pisala majú ešte prísť si pozrieť fenku uvidíme či si ju výberu ak hej berieme psa a ak nie fenku😁

majlo1234
5. dec 2023

So psami sa vseobecne lepsie pracuje, feny maju predsa len svoje nalady. Inak je to jedno

lilyianka
5. dec 2023

@henuska2003 za mňa fena. Ak sa môžem spýtať,aké plemeno chcete?

taynee
Odpoveď bola odstránená
henuska2003
autor
6. dec 2023

@lilyianka staffbull

j_m
6. dec 2023

🤔 potešilo ma, že ste zodpovední a si vyberáte z registrovaného chovu, čiže plemeno a tým ich aj podporujete 👍 Zároveň teda dúfam, že máte “preklepnuté” chs a chovateľov, zvážené plemeno, vyriešený priestor, váš čas a naštudovanú socializáciu, prípadne výcvik atď. Čo sa týka vašej otázky sú i tu i na nete určité barličky nápomocné v rozdieloch avšak nemusia platiť u každého/každej (zovšeobecnil by som rozdiely vo venčení, háraní, veľkosti a pod). Zároveň i záleží či budete časom chcieť ísť do bonitácie atď. No, ak nie ste ešte rozhodnutý s výberom, kľudne by som i počkal… je to rozhodnutie na veľa rokov…
Pekný dník

heln
6. dec 2023

@henuska2003 teda ja som mala len psa, fenku som nemala, ale teda moja skusenost, ze ked sa harali feny, tak sme sli von aj o stvrtej rano a zasadne oplodnoval vsetky plysaky, co robil aj po vykastovani. asi by som nabuduce volila fenku a dala ju vykastrovat, aby bol pokoj s haranim.

subartic
6. dec 2023

ja osobne by som volila ako strážneho psa .... psa a dovnútra fenu .

dada2703
6. dec 2023

@mikasa_ackerman a to máš odkiaľ?? Mam 6 psov s PP a nikdy netrvala chs na kastracii keďže psy s PP sa venujú aj výstavam aj chovu.

dada2703
6. dec 2023

@henuska2003 mam Sbt s PP samca . V puberte mu sibalo riadne teraz je to maznáčik najväčší mam ako psov tak fenky. U nás je to tak ,že psy tiahnu viac k žene a fenky za mužom behajú🙂 samci sú viac kľudný taky lenivý pohodaci .Fenky viac akčné stále v pohybe 🙂

nixie144
10. dec 2023

@mikasa_ackerman z chovateľskej stanice je väčšinou podmienka , že treba vykastrovať? To určite nie. Veď to sú plenema s PP, psi chodia na výstavy, skúšky a sú vhodni na uchovnenie. Na výstavy ani kastrovaných psov nepustia.

anonymanonym
10. dec 2023

@nixie144 nemusia byt vhodni na uchovnenie, ale inak uplne suhlasim. Tiez sa mi to nejak nezda a pocujem to prvykrat. Zvacsa je tam jedine podmienka nemnozenia bez riadneho uchovnenia, ale nie podmienka kastracie.

anonym_3ed37f
2. nov 2025

@henuska2003 každý pes je úplne iný. Všetko závisí od povahy plemena. Mali sme psa, ktorého absolútne nezaujímali harave fenky. Neutekal, bol vcelku cistotny, naviazany na nás a poslušný. Potom sme mali fenku, tá bola az príliš cistotna, vkuse si lizala labky aj podvozok. Ale pocas harania a falošných gravidit jej to riadne šibkalo, hoci o psov absolútne nemala záujem, dali sme ju vykastrovat. Kvôli zapalom maternice ktoré by sa neskôr mohli vyskytnúť a naozaj počas harania bola ako vymenený pes. A to nehovorím o krvi ktorá je vtedy všade.