Geocaching

20. mar 2024

V snahe motivovat viac decka chodit von, napadlo mi, ze by sme skúsili geocaching. A mam par praktických zahambujucich otazok 🙈 Vedel mi mi niekto prosim na ne odpovedat?
Ak najdeme "poklad", je mozne si ho zobrat? Alebo aspon nieco z neho? Nechat to prazdne asi sa nemoze ..
Ak mozem cosi zobrat, je potrebné namiesto tej veci tam dat nieco ine?
Ak mozem si nejaku vec zobrat, musim ju vratit po nejakom case? Do tej istej kesky? Alebo mozem ju vratit aj do inej?
Mozeme len tak nieco pridat k hocijakej existujúcej keske?
Mozeme vytvarat nove kesky? A bývajú tam hodnotne veci? Ci mozu aj deti nieco jednoduchsie stvoriť?
Zvysok tejto aktivity asi chapem...
Ďakujem 🙂

anny1984
20. mar 2024

Ahoj. Čo ja viem, od kamaráta, ktorý sa tomu venuje, tak neberieš si domov, jedine ak vymeníš za niečo iné čo je v keške. Bývajú tam skôr drobnosti ako Kinder hračky, magnetky a pod. ... drobnosti. Určite by nevadilo niečo aj vytvorené. Nevidím zmysel v tom, prečo by si si niečo brala a potom vracala. Kešku môžeš aj vytvoriť, no to už neviem ako. Určite sú o tom nejaké stránky. Existuje aj appka.
Veľa šťastia.

maranco
20. mar 2024

Môžeš niečo z toho zobrať, ale zároveň máš aj vložiť.
Sú aj putovné predmety ktoré máš zobrať a a vložiť do inej cache.
Môžeš vytvoriť novú kešku, sú na to nejaké pravidlá, treba sa o ňu potom pravidelne starať.

elenka.k
20. mar 2024

to kde také realizujú? Neviem, no, mojich by som na to už skôr neprehovorila.

maranco
20. mar 2024

@elenka.k skrýše sú po celom svete

elenka.k
20. mar 2024

@maranco jaj,
vypusťme deti do svetaaaaa
niečo také ako sa hľadali pokémoni?

maranco
20. mar 2024

@elenka.k niečo také, len nenaháňaš virtuálne postavičky ale hľadáš reálne skrýše + lúštiš hádanky ako ich objaviť

elenka.k
20. mar 2024

@maranco vďaka za objasnenie
mojich by to nebavilo si myslím.

maranco
20. mar 2024
januska12323
20. mar 2024

www.geocaching.com nájdeš tam všetky odpovede

reanda
20. mar 2024

ved na stranke geocaching mas pravidla, tam najdes odpovede na vsetky svoje otazky..
'poklad' si nemozes zobrat cely domov, byvaju v nom rozne predmety, z ktorych si nieco mozes zobrat, nieco trebars pridas - zalezi na tebe, su aj taki, co si len vezmu - ono to nema kto ako skontrolovat, kto kesku vybielil 😝 .. ale teda ak je to ako kedysi, ked som sa tomu venovala, tak v tych keskach toho vela nenajdes, vacsinou su takmer prazdne, len s logbookom, pripadne zopar malych spinavych somarin.. nejake hodnotnejsie veci tam nebyvaju, alebo fakt len obcas - su keseri, co maju svoj 'osobny' predmet, ktory davaju do kazdej kesky, napr. 'magicku' sponku, alebo podobne, tak to potesilo, ked clovek nasiel, ale inak nic moc .. ale mozno sa to zmenilo 🙂 alebo to mozes zmenit ty, urcite nejake veci vyrobene detmi by mali uspech.. aj ked musia byt male, tie kesky su povacsinou male plastove krabicky

madeincssr
20. mar 2024

Tie "poklady" sa vojdu len do vacsich kesiek (krabiciek), v najmensich je ledva logbook (kusok zvinuteho papierika alebo uzucky zapisnicek, kam sa logujes (perom/ceruzkou zapises datum a svoj nick v appke), ked skrysu najdes). Krabicky byvaju obcas v horsom stave, navlhnute, spinave (dobri owneri a slusni keseri vycistia) a poklady su casto nekompletne haraburdicky z kinderiek. Plati nepisane pravidlo, ze kolko "pokladov" si zoberies, tolko by sa patrilo tam dat. Ked deti upracu hracky, nech si do sacku odkladaju rozne malickosti, ktore by inym detom mohli urobit radost a tie potom spolu s perom noste. V CZ a SK sa rozvinul pekny zvyk, ze keseri si davaju vyrabat take drevene kolieska CWG/SWG (Czech/Slovak Wood Geocoin, rozne dizajn-motivy vypalene laserom) a tie sa zbieraju. Ale CWG/SWG by clovek nemal zobrat, ak tam nevlozi (rovnaky pocet) svoje (resp. ine, ak ma duplicitne na "vymenu"). Dalej su tzv. putovne Travel Bug-y - to byvaju nejake paradnejsie malickosti, ktore maju putovat po keskach (niekedy ma majitel jasnu predstavu po akych miestach by mali putovat, resp. kam sa dostat). Kesky su rozne: tzv. tradicky (GPS suradnice, prip. napoveda (hint) -> skrysa (krabicka)), ale aj kopu inych typov - mysterky (najprv musis nieco vylustit, prepocitat a pod. a az tym si "vyratas" GPS suradnice), earthcache (venuju sa nejakym geologickym a pod. miestam) atd. NAJVACSIM prinosom geocachingu je to, ze motivuju (nielen deti) k pohybu (pesi, bajk), dobrodruzstvu a ukazu ti miesta, ktore su zaujimave (niekedy aj v negativnom slova zmysle) a o ktorych niekedy nevedia ani domaci.