Hádanka. Viete odpoveď?
Dostala som jednu hadanku a neviem ju vylustit, skuste mi napisat vas nazor:Hádanka
Naozaj existuje jasná odpoveď.
Čo je väčšie ako Boh?
Horšie ako diabol?
Chudobní to majú!
Šťastným to chýba!
A keď to budeš jesť, zomrieš!
Túto otázku dali v škôlke a na univerzite, 85% detí vedeli odpoveď hneď,
ale len 17% študentov.
97,0,0,1,2 - to je řešení, který mi tenkrát kolega odsouhlasil... Fakt je ten, že s některýma co tu byly by se asi dalo polemizovat
no super, doriešené...
a ten kráľ ešte neni, že? no ale ja sa dnes nechytám, nejaká som zabrzdená 😝
tak s tou 1 zlatou pre 2. najmladsieho nesuhlasim, lebo sa to bije s tou podmienkou "ked uz nic ine tak aspon uskodim", lebo tu 1 zlatu ma istu aj od 2. najstarsieho, cize aspon toho prveho by nechal odstrelit ked uz si nepolepsi financne 😉 cize mne sa lepsie pozdava ta mracikova verzia, no ale je to asi na polemiku
ale hlavne, ze uz mam klud 😝 😀 😀
nee, má jí sice "jistou", jenže on nemá šanci získat víc, jinak mu jde o kejhák... zatimco 3 má vyždy zájem odprásknout 2 nejstarší, protože by si mohl nechat vše... stejně jako 4 (druhý nejstarší) má zájem odprásknout 5, protože by měl pak svých 98... Tzn. tyhle dva nikdo nepřesvědčí, aby souhlasili... A pokud zbydou jen 3, dvojka bude souhlasit i s nulou, jinak by bylo po něm... Tudíž jedinej, kterým nejde o kejhák a může si dovolit škodit s tím, aby dostal víc je 1, tedy ten nejmladší a proto dostane ten přebytečnej zlaťák on...
súhlasím s uci, 2. najmladšieho by nemal istého s jednou mincou a keď ide v prvom rade o život, tak treba ísť na istotu 😉
no ale tomu 2. najmladsiemu ide o zivot az ked budu len traja, ak budu 4, tak je iste, ze 2. najstarsi mu da 1 zlatak, lebo je 100% iste, ze prostredneho nepresvedci, takze nema inu sancu, cize 2. najmladsi si moze dovolit odprasknut najstarsieho 😉 lebo je 100% iste, ze 2. najstarsi mu ponukne dohodu
a 4 pirati su lepsi ako 5 pirati - z pohladu dalsieho potencialneho lupu, no nie? 😀
tam jde o to pořeadí podmínek 1) přežít 2) získat co nejvíc 3) pokud nezíská "co nejvíc", pak uškodit... Jenže 2 tím svým jedním zlaťákem už má to svý "nejvíc" a nemá šanci to nějak zvýšit... Ale 1 vždycky může hlasovat o likvidaci starších, protože jeho nejvíc by bylo 100
krijin, no veď práve preto nestačí dať 2.najmladšiemu 1 zlaťák ten by mal aj od 4. najmladšieho a ešte by uškodil najstaršiemu, najstarší mu musí dať buď dva zlaťáky (ale to by najstaršiemu ostalo len 96), alebo si vybrať niekoho iného na preplatenie 😉
ale najmladsi sa k sanci ziskat 100 nikdy nemoze dopracovat (kedze 2. najmladsi sa nemoze dat zabit), cize najmladsieho skutocne, realne "najviac" su 2 zlate, ktore ziska len ked podpori najstarsieho, cize sa k podmienke "skodit" ani nemoze dopracovat
sakryš, už se do toho zamotávam taky - jde o to, že pokud je splněna podmínka předchozí, ta další už se neřeší...Ale jak říkám, to řešení je o polemice... každopádně jde hlavně o to, že tomu nejstaršímu zůstane 97 zlaťáků...
Tak něco jednoduchýho...
Máte 10 pytlů zlaťáků.
Jeden z Vašich sluhů, kteří měli na starost přepravu peněz, Vás chtěl okrást, a v jednom z pytlů z každé mince, která normálně váží 10 gramů, 1g zlata upiloval.
Máte digitální váhy (dáte na ně předmět a oni ukáží, jakou má hmotnost). Dokážete na jedno vážení určit, který pytel obsahuje lehčí mince a tedy, kterého sluhu máte vyhodit?
uci... no, přesně tak, reálné nejvíc jsou 2 pro nejmladšího a nikoliv pro toho předposledního...
ale aj u toho 2. najmladsieho, mracik ma podla mna pravdu s tym, ze ho nema isteho s 1 zlatkou, cize sa vraciam na povodnu verziu 96,2,2 😉 ale nema zmysel to uz dalej rozoberat, fakt by sme mohli polemizovat asi donekonecna 😉
no mozem vazit aj tak, ze budem postupne prikladat na vahu po jednom vreci (ostatne tam stale necham, tak by to mohlo byt akoze 1 vazenie 😕 ) a ked mi vaha zrazu ukaze cislo, ktore nie je delitelne 10 tak to je to vreco
resp. ani nie ze delitelne 10 ale ze pribudne menej ako pri predchadzajucom vreci, no ale to asi nebude ono, musim si uz dat pauzu - ti pirati ma totalne vyflusli 😀
uci, to asi nebude jedno váženie 😀
uci, jak jsem řikala, tenkrát jsem kvůli tomu málem nespala. Piráti jsou strašlivý... Ještě je moooc pěkná hádanka s vážením 13 koulí, to jsem řešila celej víkend, byly za to nějaký body v testu z psychologie na vejšce 😀
a to nevadí, že v tej dobe ešte neboli digitálne váhy? 😀 😕
riešenie mojej segry - z prvého mešca zoberiem jednu mincu, z druhého mešca dve, z tretieho tri, atď až z desiateho 10 mincí, čiže je 55 mincí, ak každá váži 10 g, mali by vážiť 550 g, na váhe zistíme skutočnú hmotnosť, rozdiel medzi 550 a skutočnosť hmotnosťou je hmotnosť, ktorú sluha odpílil a je to súčasne aj počet mincí, z ktorých sa odpíloval 1 g. Takže ak vyjde rozdiel medzi 550 a skutočnosťou hmotnosťou 6, tak treba prepustiť sluhu číslo 6
susanne, šikulka! 😉
Jeden či dva dni som tu nebola a mám problém dočítať... 😀
Prišla som len po stranu 48...
ale mám hádanku pre tie z vás, ktoré rady kreslia: (aj ja som kreslila ako blázon 😀)
Janko prechádza každý deň počas cesty zo školy okolo latkového školského plota. V pondelok sa rozhodne, že každý deň počas cesty zo školy urobí kriedou čiaru na každú druhú latku. Tak začne v pondelok a robí každý deň čiarky, až v piatok zistí, že zostalo už len 7 nepopísaných latiek. Koľko najmenej a koĺko najviac latiek mohol mať školský plot?
mne vyšlo, že má školský plot 112 latiek, ale interval, netuším ☹
ak to zisti v piatok predtym, nez zacne kreslit, tak je tych latiek 112, ak az potom co v piatok dokresli tak ich je 224 😉
teda laťky jsem nějak vůbec nepobrala, můžete mi to někdo vysvětlit? 😀
a ještě, myslím, nemáme z 111 tu 7, ne? A ty bedny na zámku
111 z 7 - dam napovedu, lebo to nie je celkom tak pocitane ako tie 6tkove 😀 slovne sa to da jednoducho opisat ako zo 111 spravit 7, ale matematicky k tomu treba aj ine cislice 😉
111 na 7 😀 uz som dopletena
Emjee, no, dajme tomu, že to zistil ešte pred kreslením. Máte pravdu, 112, ale to je maximum. Ešte musíte zistiť, koľko minimálne ich mohlo byť. 😉
latky su jednoduche, na zaciatku ich je x
v pondelok popise x/2, v utorok x/4, v stredu x/8, vo stvrtok x/16 a v piatok (ak najprv pise a potom pocita tych 7 nepokreslenych) x/32
rovnica x/2 + x/4 + x/8 + x/16 (+ x/32) + 7 = x
(1+1) na třetí mínus 1

jj emjee, v tom mame pred tebou naskok uz niekolko nespravnych verzii 😉