Háranie feniek
Ahojte, ako spoznať 1.háranie u fenky?
Olizuje sa v tej oblasti, no mam pocit že to je čisté z hygienických dôvodov (ma 8.mesiacov). Mame psieho kamoša, s ktorým sa pár minút naháňajú a potom ju začne otravovať (uteká pred ním).
@katarinaba súhlasím, toto sa stalo aj nám, trošičku sme neodhadli situáciu a takmer sa nám to vymklo spod kontroly :D človek sa len obzrel a už boli pri nás psy, takže fakt treba v tomto období dávať bacha, ak nechceš zrovna malé šteniatka :D
@katarinaba vždy ich sledujem a keď ho vidím na nej, tak ho hneď beriem od nej... čiže dúfam ze sa nepodarilo..
@jaja234 no my sme to tak laicky sledovali. Napr. To nie je hneď, kým je pripravená parit sa trvá to pár dní. Krvacanie je silnejšie a po pár dňoch zoslabne a vtedy sa zvykne pripúšťať, alebo jej poskrabkaj nad chvostom srsť a naša dá chvost nabok a trošku si pričupne. Vtedy chce už na seba pustiť psa.
@jaja234 zistíš to jednoducho, ak by s ňou stihol mať pohlavný styk, tak by od jeho "výlučkov" mala zalepené pozadie, prípadne sa často stáva, že sa psíky zadkami prilepia o seba. Ak žiadnu hmotu nenájdeš, tak sa im nič nepodarilo (jedine, že by si to vylízala ale myslím, že nejaký zostatok by ste tam našli) a drž ju od neho v dostatočnej vzdialenosti. Vždy stačí aj pár sekúnd a šteniatka sú na svete. 🙂
@cocolino234 no ja som to vtedy neriešila, keďže som nevedela ze už hara /pôjde harat. Keď bol na nej tak len 5 sekúnd a už som ho brala od nej..
@jaja234 či je fenka gravídna sa dá zistiť hneď po nakrytí a to vaginálnym výplachom, kde sa zistí prítomnosť spermií. Keďže u vás už prešiel nejaký čas, tak jedine osloviť veterinára s ďalšími postupmi a vyskúšať diagnostické testy. Ak by ju stihol nakryť, tak interupcia (sú tam riziká zápalu ale dnes je to už bezpečnejšie) alebo šteniatka nechať narodiť a darovať. Ja som zažila fenku, s ktorou v sebe po akte neostali ale v okolí mala povlak a gravídna ostala. Je to veľmi individuálne, určite oslov veterinára. Ako dávno sa to stalo?
@cocolino234 naposledy sme s nim boli vo štvrtok, vtedy ho odhanala od seba a dnes som uvidela tu krv v oblasti vulvy. Nepozorovala som žiadne zmeny u nej, preto by som si aj Všimla ze sa niečo deje.
Predtým sme s ním boli pred mesiacom a to tiež po nej skákal.. vlastne vždy keď boli spolu tak po nej skákal. Preto mi prišlo jeho skákanie normálne (žiaden znak blížiaceho sa harania)
@jaja234 rozumiem, podľa mňa je nízka pravdepodobnosť, že je gravídna. Ale ja nie som žiadny odborník a je tu riziko, že ak to nezistíte a budete čakať, tak potom už interupcia nemusí byť možná, tiež je tam istá hranica. Ja osobne by som zavolala veterinárovi, vysvetlila situáciu a spýtala sa na postupy.
@cocolino234 Asi by bolo fajn to vyriešiť takto a čo najskôr, lebo potom neviem, čo by ste robili s toľkými nechcenými šteniatkami, to je veľký prúser veľakrát, nemusí mať o ne ani nikto záujem, takže radšej rýchlo za veterinárom, nech sa to včas podchytí.
Dobrý deň viete mi prosím niekto poradiť moja fenka sa harala začiatok mája ale začiatkom augusta mala šteniatka ....kedy sa bude cca znova hárať.

@jaja234 je to neprehliadnutelne, vulva zvacsi svoj objem dost vyrazne. No psy dokazu ruju vycitit aj skor. Takze uz by som na fenku davala pozor, urcite ju nepustala z vodidla. Ono ta faza, kedy pusti psa na parenie nie je dlha, ale clovek sa nenada a je nehoda. Obmedzila by som aj vencenie medzi psami, predsa len su potom tazsie ovladatelne a moze dojst aj k bitkam. Netreba provokovat.