Heligónka či harmonika
Ahojte,viete mi poradit co je lepsie ci hrat na hel.ci har? Vzdy som tuzila sa naucit hrat na har.a teraz na stare kolena idem do toho len neviem aky je v tom rozdiel popravde....a samozrejme idem zhanat aj ucitela.dik
@lucia198811 Jednoduchšie asi zoženiete akordeón ako gombičkovú harmoniku (a to isté učiteľa), ale sú lokality, kde bola heligonka rozšírená a v rámci revitalizácie záujmu o ňu sa aj učí hrať na nej.
ja som akordeonistka, heligonka ma gombiky namiesto kláves, inú techniku hry a vraj hrá iný tón, keď ide mech dnu a iný , keď ťaháme mechy von, tak je to asi náročnejšie podľa mňa
Akordeon môže byt Gombikovy,alebo klavesovy.Na akordeone môžete hrať vo všetkých toninach,využívať množstvo registrov a akordeon je nástroj aj na vážnu hudbu,ľudové piesne,valčíky.Má mnohostranné využitie a je možné na ňom tvoriť tón.Heligonka má ladenie,nezahrať vo všetkých toninach a stačia vám na naučenie čísla.akordeon=umenie.

@lucia198811 heligonka je harmonika s trochu inym zvukom. Hra sa na tom v principe "rovnako". Akordeon ma klávesy podobne ako klavir. Tie aj vydavaju stale rovnky ton aj pri tahani aj pri stlacani. Gombikova harmonika vydava pri tahani iny ton ako pri stlacani. Tolko asi taky najjednoduchsi popis. Hrat sa musis ucit na vsetkom.