Hrčka u psíka
Nahmatala som pri hladkaní psíka hrčku blízko bradavky. Má ju v podkoží, nemá tam žiadny výrastok. Našťastie nikde inde nič také nemá, neprejavili sa u nej žiadne zmeny a dokonca ju to ani nebolí. Budem to pár dní sledovať, či sa nezväčšuje a pôjdeme k veterinárovi. Chcem sa iba spýtať, či niekto nemá skúsenosť u psíka s lipómami. Čítala som, že to mávajú staršie psíky (naša má 8). Alebo by to mohla byť nejaká uzlinka?
V 8 rokoch u sucky (navyse ak je nevykastrovana) je velmi vysoka sanca ze je to nador mliecnej zlazy. Nekastrovane sucky (ich vysoke %) skor ci neskor na to trpia.
Tieto nadoriky mozu byt aj pohyblive.
Vacsinou byvaju tieto nadory maligne a casto metastazuju, najma do pluc.
Takze Vam radim navstivit veterinara aby to overil a necakat kym to bude rast.
daj to pozriet .. moja skoncila v nemocnici s infekciou maternice .. po prehmatani tiez hned vraveli ze ma aj hrcky-ja som si to nevsimla..zila ma uz aj rakovinu a tumor .. cely den si vycitam,ze som ju nedavala kontrolovat - ved bola zdrava .. takze radsej chod a predid fatalnemu zlyhaniu ako som to spravila ja
@natall113 vsetko je mozne, ale v tomto pripade je pravdepodobnost ze je to lipom pri bradavke 1 ku 100.
A autorka: najlepsie vybrat to, chirurgicky odstranit a s celou mliecnou listou. Pretoze ak tam ta ml.lista ostane, o rok moze mat nadory na dalsivc miestach. Ale to Ti isto vet vysvetlia.
Naša mala takto hrčku pri bradavke bol to nádor mliečnej žľazy, operačne sa to vybralo a o pol roka zas a zas, tri operácie a potom to nezvládla, nebola kastrovana, teraz čo máme fenku novú dali sme ju kastrovat lebo to je jediná možnosť ako tomuto zabrániť, keby som to vedela pri prvej fenke tak ju tiež dám určite kastrovat...
@mynona111 ahoj presne mne sa stalo toto môjmu psikovy nekastrovana 10 ročna civava včera som to zistila som hotová 🤦♀️🤦♀️ bojim sa ma hrcku okoli bradavky dole blízkosti genetalii je tvrdá Hrčka neboli ju to ma 3,4kg rozmýšľam či to nieje tuku aj ako tvoj psík dopadol ?
@mynona111 ahoj presne mne sa stalo toto môjmu psikovy nekastrovana 10 ročna civava včera som to zistila som hotová 🤦♀️🤦♀️ bojim sa ma hrcku okoli bradavky dole blízkosti genetalii je tvrdá Hrčka neboli ju to ma 3,4kg rozmýšľam či to nieje tuku aj ako tvoj psík dopadol ?
@ingridmotyl my včera to iste našli sme jej tam hrcku pri bradavke takú 0,5cm, strašne sa bojim. 9r nekastrovana civava. Celý život mi bolo luto že mám psika dat operovať keď je zdravý a nedala som ju kastrovat a povedala si že budem dufat že ju to nezastihne. V piatok ideme ku veterinarovi, strašne sa bojim že to bude ta rakovina. Jeden psík nám na rakovinu už odišiel. Daj prosím ta vedieť co jej zistili.
@ingridmotyl my včera to iste našli sme jej tam hrcku pri bradavke takú 0,5cm, strašne sa bojim. 9r nekastrovana civava. Celý život mi bolo luto že mám psika dat operovať keď je zdravý a nedala som ju kastrovat a povedala si že budem dufat že ju to nezastihne. V piatok ideme ku veterinarovi, strašne sa bojim že to bude ta rakovina. Jeden psík nám na rakovinu už odišiel. Daj prosím ta vedieť co jej zistili.
@bibuska1997 ahoj ja som bola u doktorke snou nevedela my povedať čo je to zervaj buď tuk alebo rakovina žľazy ale povedala my že ma sto percent my to nevie povedať že čo je to že zistí keď ju otvoria že odporúča operáciu že ak by to bol lipon len tak nevadí že vyberie ho a kastruje itak ju ale že ma podozrenie na rakovinu žľazy tak ja neviem odporúča my operáciu koncom augusta začiatkom septembra aby sa jej to dobre hojilo pokoji koli aj teplotám my tak odporučila zervaj keď sú visoke teploty že psíky tasko znášajú operáciu aj hojenie nevedela my povedať na sto percent že čo
@bibuska1997 ahoj ja som bola u doktorke snou nevedela my povedať čo je to zervaj buď tuk alebo rakovina žľazy ale povedala my že ma sto percent my to nevie povedať že čo je to že zistí keď ju otvoria že odporúča operáciu že ak by to bol lipon len tak nevadí že vyberie ho a kastruje itak ju ale že ma podozrenie na rakovinu žľazy tak ja neviem odporúča my operáciu koncom augusta začiatkom septembra aby sa jej to dobre hojilo pokoji koli aj teplotám my tak odporučila zervaj keď sú visoke teploty že psíky tasko znášajú operáciu aj hojenie nevedela my povedať na sto percent že čo
@ingridmotyl samozrejme ze Ti nevedela povedat. To, z coho je hrcka zlozena tj jej charakter a tym padom aj "ci je to zhubne, nezhubne, ci "rakovina" ci lipom" vie povedat histologia, a teda sa odoberie vzorka z tej hrcky, alebo rovno cela, kedze pes je uspaty... Bez toho Ti ziaden veterinar nepovie co to je.
@natall113 ak by sa to nezväčšovalo, ale ani nezmizlo, musí sa to aj tak dať von ? Alebo je to bežné a netreba ísť k veterinárovi?
@mynona111 sa par dni sa ti to nezvacsi. Necakaj zbytocne a zober psika na veterinu aby sa na to pozreli. Moj 12 rocny NO ma hrcku na prsnej zlaze. Ju uz ale operovat nikto nechce. Zvacsuje sa jej to tak skokovo. Dlho nic a zrazu je vacsia.
@ingridmotyl samozrejme ze Ti nevedela povedat. To, z coho je hrcka zlozena tj jej charakter a tym padom aj "ci je to zhubne, nezhubne, ci "rakovina" ci lipom" vie povedat histologia, a teda sa odoberie vzorka z tej hrcky, alebo rovno cela, kedze pes je uspaty... Bez toho Ti ziaden veterinar nepovie co to je.
@colsami ano povedala doktorka že po operácie urobia vzorku ak chcem že teraz do toho injekčne nebude pichat aby neuškodila psikovy itak sa bojim ju dat operovať že nezobudí sa z operácie alebo že sa jej zhorší Stav po operaci a budú sa prejavovat iné choroby unej
@colsami ano povedala doktorka že po operácie urobia vzorku ak chcem že teraz do toho injekčne nebude pichat aby neuškodila psikovy itak sa bojim ju dat operovať že nezobudí sa z operácie alebo že sa jej zhorší Stav po operaci a budú sa prejavovat iné choroby unej
@ingridmotyl ja som teraz došla z veteriny a odporúčajú operovať ale ja nemam dobrú skusenost jeden psík nám takto v 12r rapídne rýchlo odišiel po takejto istej operacii preto sa bojím aby som jej ešte neurobil horšie
@ingridmotyl ja som teraz došla z veteriny a odporúčajú operovať ale ja nemam dobrú skusenost jeden psík nám takto v 12r rapídne rýchlo odišiel po takejto istej operacii preto sa bojím aby som jej ešte neurobil horšie
@bibuska1997 ale prečo odišiel umrel ked mu to zoperovali no bojim sa aj ja nemám žiadnu skúsenosť len vnímam to tak že keď takéto proceduri sa dávajú psikom ako operácia octranenie nádoru to je také zasahove tak potom sa objavujú ďalšie a dalsie choroby že kope sa to ja som toho názoru aj keď veterinarka my vravela iné povedala som jej aj toto ona to vivracala
@bibuska1997 ale prečo odišiel umrel ked mu to zoperovali no bojim sa aj ja nemám žiadnu skúsenosť len vnímam to tak že keď takéto proceduri sa dávajú psikom ako operácia octranenie nádoru to je také zasahove tak potom sa objavujú ďalšie a dalsie choroby že kope sa to ja som toho názoru aj keď veterinarka my vravela iné povedala som jej aj toto ona to vivracala
@ingridmotyl pes diagnozy bude priberat bez ohladu na operaciu, ak je stary. Je to prirodzeny vyvoj postupom casu, tak ako aj u nas ludi. Za to, ze pes bol zoperovany, tej operacii niektori majitelia potom prisudia vsetky dalsie problemy - ktore by starnuci pes mal aj uplne rovnako, ako keby na nijaku operaciu nesiel. Navyse pri hrckach je vzdy moznost ze su metastazy aj inde, alebo zacinajuce problemy, o ktorych neviete. Bez ohladu na operaciu.
Operacia je vzdy zataz na organizmus. Ale o nic mensou zatazou nie je rozsirujuce sa nadorove bujnenie unho. A zvysok uz je na rozhodnuti majitela - do coho pojde a do coho nie. Kazdopadne... Ak vam v 65r najdu hrcku v prsniku, budete to ignorovat? Odmietnete operaciu a nechate to tak, so slovami "bojim sa ze mi operacia uskodi a nie pomoze, a do 3 rokov umrem"? To je recnicka otazka, kazdy si musi odpovedat sam, ci ma zaujem o odporucanu terapiu od doktora, alebo nie...
@bibuska1997 presne tak ako pise pani veterinarka. Som dobrovoľník v utulku, sama som mala tak cca 13 ročnú docasku NO, ktorá mala nádory, tie sa jej s celou lištou vybrali a žila ďalšie 2 roky zdravá a stastna. Rutinne dávame kastrovat aj starsie sučky, ak sa nám psik nepozdáva, dávame vysetrit krv, ale ešte nám pri banalnej operácii nezostal psik na stole a to už sme ich dávali operovat/kastrovat cez 500. Viem, že operacia je finančne nákladná, ale tu hazardujete s jej zdravim a zivotom…
@bibuska1997 presne tak ako pise pani veterinarka. Som dobrovoľník v utulku, sama som mala tak cca 13 ročnú docasku NO, ktorá mala nádory, tie sa jej s celou lištou vybrali a žila ďalšie 2 roky zdravá a stastna. Rutinne dávame kastrovat aj starsie sučky, ak sa nám psik nepozdáva, dávame vysetrit krv, ale ešte nám pri banalnej operácii nezostal psik na stole a to už sme ich dávali operovat/kastrovat cez 500. Viem, že operacia je finančne nákladná, ale tu hazardujete s jej zdravim a zivotom…
@tramtada31 ja na operáciu mám môjho psíka nenechám ho tak chcem aby bola pri mne viac ako dva roky som nanu nie zvyknutá ale návyková

@mynona111 je hrčka tvrdá alebo mäkká? Je pohyblivá?