icon

Hurikán Milton zasiahol aj vaše emócie?

10. okt 2024

Baby, aj vy to tak prežívate? Prvý krát v živote ma asi nejaká živelná katastrofa zo zahraničia (nerátam udalosti u nás alebo v Čechách) takto zasiahla. Vyhlásenie primátorky z Tampy, aby si ľudia čo sa neevakujú napísali permanentnými fixkami na rukami údaje pre identifikáciu, neviem si ani prestaviť, čo zažívajú matky ktoré musia takto označiť svoje deti… strašné :(

missviolet
10. okt 2024

Dost to sledujem, ano. Ale vyzera, ze najhorsie prognozy sa nenaplnili nastastie. Ja som takto este sledovala tie obrovske australske poziare

deti95060810
10. okt 2024

nie, neprežívam.
čítala som o to, a určite je to ťažká situácia.
ale nerozmýšľam nad tým a ani to neprežívam

doriiis
10. okt 2024

Tak mnoho ľudí a Američanov nikdy nezabudne na hurikán Katrina.Ten tiež zemník životy mnohým navždy.

januska12323
10. okt 2024

Zaujalo ma to ale nijak extra neprežívam a už odchádza ako kategória 1, nuda 😁

ina2405
10. okt 2024

Sledujem to. To s tým označením fixami povedali už teraz pri Helene. Je mi ich fakt ľúto. Mnoho ľudí nemá prostriedky na evakuáciu. Neviem si predstaviť prežívať niečo také. Už tie zábery po tornádach ešte pred príchodom Miltona na pevninu sú hrozné.

autor
10. okt 2024

@januska12323 či by to bola nuda, aj keby si tam, s deťmi, s rodinou..

zanta3
10. okt 2024

zastihla som ze ten hurikan bol ale toto som nevedela ze sa maju takto oznacit. preboha, tiez som taka citliva a viem si vela veci preniest do svojej zivotnej situacie a veru z tejto predstavy sa mi robi az nevolno.

strasko
10. okt 2024

Ja strašne! Táto inštrukcia mi úplne zlomila srdce a tiež ma velmi velmi zasiahli všetky tie zveiratá - ako ludia púšťajú svoje kone a dobytok označené tel. číslom a lokalizátorom, prípadne sa vôbec neevakujú kvôli svojim zvieratkám... najhoršie je ale kolko ludí sa zbavilo psíkov niekde v poli.... správy, že tí, čo ostanú, neprežijú, žiadne jedlo, voda, elektrina, benzín.... je to príšerné

autor
10. okt 2024

@strasko áno aj tie zvieratá som zachytila, je to hrozne ale bohužiaľ asi nejlepsie riešenie je ich pustiť, oni si lepšie poradia v prírode ako keby majú ostať priviazané niekde napr. v stajniach

strasko
10. okt 2024

Áno, to je zrejme pravda... ale musí to byť pre tých ľudí hrozne ťažké + tie zvieratká ako nevedia, čo sa deje zrazu...

deti95060810
10. okt 2024

dievčatá ale však označiť fixkou sa majú tí čo odmietli odísť . mali by využiť možnosť odísť z ohrozených miest.
viem že je to asi ťažké , veci tvrdia že taký hurikán tam nebol 100 r.

januska12323
10. okt 2024

Tak bohužiaľ Florida je rizikový štát a každý, kto tam býva vie do čoho ide. Chápem keď sa niekto nemôže evakuovať ale tí, ktorí len nechcú 🤷

januska12323
10. okt 2024

Ja som zachytila ako priviazali psa o plot, to sú hovädá a nie ľudia.

autor
10. okt 2024

@deti95060810 sledujem jednu pani, tá konkrétne žije v Tampe na minifarme ktorá ich živí - 2 dospelý, 4 deti a 18 zvierat z toho 5 domácich a 13 hospodárskych. Dajme tomu, že by sa aj chceli evakuovať (co sa z finančných dôvodov nemohli), ako sa majú všetci dostať do bezpečia? Pumpy už posledné dni nemaju pohonné hmoty a inak ako autom/dodavkou sa asi všetci nepresunú. Áno áno, bolo to ich rozhodnutie mať 4 deti a farmu, ale je to ich život a teraz sú tam, v nebezpečenstve, lebo si nemôžu dovoliť odísť :(

stellarstar
10. okt 2024

Nesledujem keďže v mojej hlave na už kapacita nie je

emka530
Odpoveď bola odstránená
vevesh
10. okt 2024

Nie, o dost viac ma chyta gaza -oni ani nemaju kam utiect, aj keby chceli...

hederamonstera
10. okt 2024

Ano, ani spat som nemohla, lebo akurat pred spanim som videla video na instagrame od jednej holciny s 3 detmi, ako barikaduju dom, lebo musia ostat doma (upchate cesty, ziadny benzin, nebudu riskovat, ze pocas najhorsieho uviaznu v aute) a normalne som zostala ako obarena pri predstave, ze ja by som takto ostala s mojimi detmi v takom pekle, umrela by som od strachu. Kazdy den dakujem bohu, ze zijem v oblasti v akej zijem (ani zaplavy tu nie su)

ariannazara
10. okt 2024

Sledujem to tiež ma to veľmi zasiahlo, našťastie sa tie hrozivé predpovede nenaplnili

guliver19
10. okt 2024

@januska12323 Keby sa to tykalo teba nuda by si nepisala. Maj uz troska empatie buranka

alandra
10. okt 2024

Sestra v utorok pristála v Miami, našťastie tam to v pohode, posielala videa - silnejší vietor , rozbúrený oceán inak v pohode. Ale sledovali sme všetci doma aj oni tam....

januska12323
10. okt 2024

@guliver19 jemine troška nadhľadu treba, otázka bola či to prežívame tak hovorím, že nie lebo to už pre mňa nie je zaujímavé. Nikomu neželám prísť o majetky nebodaj o život a je mi ľúto ľudí, ktorých to postretlo. Keby som sa mala nad každou katastrofou trápiť už tu asi nie som.

1fifinka1
10. okt 2024

Tak mňa sa to týka. Aj som si poplakala. Dcéra tam ma snúbenca, teda náš budúci zať. Vrátila sa odtiaľ pred mesiacom, on je tam. V pondelok písal, že sa evakuovali, evakuácia bola povinná. Šli do Georgie, prenajali si byt cez airbnb. Auto zaparkoval na podzemnom parkovisku, veci ponosili na vyššie poschodia, rátajú s povodňami. Mne je úplne úzko z toho, ci sa budú mať kam vrátiť. Je to pre mňa extrémne ťažké, je mi to tak všetko ľúto. Čakám na správy, ako to všetko dopadlo, aké budú škody. Hlavne teda dúfam, že oni budu v poriadku.

lavender94
10. okt 2024

Nesledujem. Odmietam sa zahlcovať vecami typu prírodné katastrofy, vojny, nepokoje… nijak tým ľudom nepomôžem. Môj súcit im je na dve veci. Snažím sa sústrediť energiu do vecí, ktoré dokážem ovplyvniť. Nedáva mi zmysel 24/7 sledovať situáciu niekde sedemtisíc kilometrov odomňa a zožierať sa nad cudzím nešťastím. Je to zbytočné. Radšej keby sa ľudia takto zaujímali o ľudí čo maju okolo seba a reálne pre nich môžu niečo urobiť

pralinka25
10. okt 2024

mnoho ľudí žije v rizikových oblastiach či už postihované zemetraseniami, tornádami, hurikánmi, sopkami, povodňami, požiarmi, tsunami... za 43 rokov som už videla takýchto prírodných tragédii množstvo sprostredkovane. vždy to je hrozne.
napríklad
1985 - výbuch sopky, zosuvy v Kolumbii 25.000 obetí
1988 - zemetrasenie, (ZSSR), Arménsko, 25.000 obetí
1990 - zemetrasenie, Irán, 35.000 mŕtvych
1991 - cyklón, Bangladéš, 138.000 mŕtvych
1993 - zemetrasenie, Turecko 17.000 mŕtvych
1993 - zemetrasenie, západná, južná India, 10.000 obetí
1998 - hurikán Mitch, Honduras, Nikaragua, Guatemala, vyše 11.000 obetí.
1999 - záplavy/zosuvy, Venezuela, 30.000 obetí
2001 - zemetrasenie, India, 20.000 obetí
2003 - zemetrasenie, Irán, 30.000 mŕtvych
október 2005 – zemetrasenie, Pakistan a Kašmír, 80.000 obetí
máj 2008 - povodňová vlna vyvolaná cyklónom Nargis, Mjanmarsko, 138.000 obetí
máj 2008 - zemetrasenie, Čína, 80.000 mŕtvych
2008 - zemetrasenie, S'-čchuan, Čína, 70.000 mŕtvych
marec 2011 – zemetrasenie, cunami, Japonsko 19.000 ľudí
bonus
1931 - povodeň, Žltá rieka, Čína, obete 850.000 až štyri milióny

tí ľudia čo v takýchto oblastiach žijú s tým jednoducho musia počítať alebo si nájsť bezpečnejšie miesto na zemi. je veľa ľudí čo opustili svoje domovy práve pre to.

sissy27
10. okt 2024

@januska12323 sestra mi tam zije a nie, nebola to nuda ani nahodou… asi by si potrebovala prist vdaka zivlu aspon o strechu nad hlavou, mozno ta to nauci pokore…

vkatush
11. okt 2024

Ja som sa veľmi bála o kamošku, čo tam žije s manželom. Neozývala sa, ja som len sledovala mapky, ako sa to hýbe, kde to je.
Nakoniec sa ozvala, že nemohla skôr, lebo úžasné šéfstvo im nariadilo pracovať aj cez hurikán (hospitality, restaurants) 🙃 Američania sú proste iná mentalita.