Ibištek sýrsky - žlté suché listy
Žienky záhradníčky, prvý raz mám ibištek. Celú jar/leto krásne prospieval, ešte začiatkom septembra parádne kvitol. Ako začalo byť do rána okolo 5 stupňov, presťahovali sme ho do chodby, kde je cca 18-20 stupňov a šero. Je toto normálny jesenný stav alebo to má chudák za sebou? Dostal nejaký šok po zmene stanoviska? Listy ožltli v priebehu pár dní po presťahovaní.

I. sýrsky je záhradný vonkajší krík, prezimuje cca aj - 20°C. Ochladilo sa, bolo dosť dlho sucho , a ešte šok zobstahovania.
Takže áno, je to prirodzená reakcia. Zasaď von, zakotvení v dobrej zeminy, prípadne na zimu namulčuj okolo koreňov lístie, a korpus obal do juty.
@viestta Áno, viem, čítala som, že vysadený v záhrade vydrží do tých -15 st. Ale my ho máme na terase, kde od jesene do jari hrozne fučí. Chcela som, že obalím kvetináč jutovinou ale pred vetrom ho veľmi chrániť neviem a v zime občas mávame aj menej ako -15, tak som si vravela, že tak či tak pôjde v priebehu zimy asi dnu. Takže mi to prišlo teraz ako menšie zlo, než potom, keď budú mrazy ho dávať do “tepla”. Vysadiť ho veľmi nemám kam, jedine pred bytovku 🤔
Kočky a teda bez vysadenia von to už, chudák, nemá šancu prežiť? Tak ma to štve, človek si aj číta kadečo a nakoniec aj tak zle spraví 🙁
@kristella ostrihaj ho, kazdy vyhon kľudne o 2/3, daj ho na terasu. Keby naozaj mali byť kruté mrazy, tak len treba zabezpečiť aby neoremrzli koreň. Zábal kvetinac do bublinkovej fólie a kmeň a korunku do bielej netkanej textilie, kľudne viac vrstiev. Ale to ma čas v polovičke decembra. Dovtedy môže byť vonku bez akejkoľvek ochrany. Aby ho vietor neprevracal, záťaž kvetináč veľkým kameňom. Začiatkom marca ho rozbalís, plojes a o zvyšok sa postará sam.
Nevidím to ružovo. Skrátka bude umierať pri dlhom trápení . Radšej zásad pred bytovku, tam ti urobí ešte veľa parády, veľa rokov.
Uz som sa zlakla...ja ho poznam ako vonkajsi krik a mam ho vonku

Prečo ste ho sťahovali? Však v pohode prežíva naše zimy vonku.
A áno, je to kombinácia jesene a šoku z premiestnenia. Treba ho ostrihať a vysadit do voľnej pôdy. Do zimy ešte čiastočne zakoreni