icon

Identifikácia hmyzu

micicu
19. jún 2025

Už viac ako pol roka bojujeme s tou háveďou. Prvýkrát sa to objavilo v digestore na filtri. Predtým sme riešili ploštice, tak sme sa nevedeli zorientovať a mysleli sme, že je to tiež toto. Nevedeli sme najprv zistiť či je to lezúci alebo lietavý hmyz, až keď sa objavili aj dospelé a tu bolo vidno krídelká, vyzerá to ako mucha . Nevidno ich v priestore vôbec, nebzučia, vidím iba popadané mřtve malé chrobáčiky na podlahe alebo na linke, keď ich pozmetám. Sú v každej izbe aj v kuchyni, v kúpeľni, zopár aj na balkóne. Pri varení musím zakrývať jedlo pokrievkou, lebo láka ich para, zistila som to tak, keď mi spadli rovno do hrnca. Sú agresívne celý deň, zalezú pod oblečenie a štípu. Zavolali sme aj deratizéra, ani on to nevedel identifikovať. Sľúbil, že si to zistí a ozve sa. Viac neprišiel. Pri návšteve poznamenal, že príčina je tá, že nemáme prerobené bytové jadro, máme ho iba obložené bielymi obkladovými doskami a že sa s tým asi nič nedá robiť. Ja zháňam postreky, striekam dvakrát do mesiaca, niekedy aj častejšie. Občas sa mi zdá, že to na chvíľu zaberie, ale objaví sa to znovu. Akoby to nemalo konca. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Dnes som nafotila dospelú muchu alebo čo to je. Ďakujem za radu.

Identifikácia hmyzu
frflos_nespokojny
19. jún 2025

pozrela si poriadne fotku co si pridala? ja mam asi rozladeny zrak. bude to asi alkoholizmom 😉

zuzanna33
19. jún 2025
@frflos_nespokojny

pozrela si poriadne fotku co si pridala? ja mam asi rozladeny zrak. bude to asi alkoholizmom 😉

@frflos_nespokojny 😂tiež len machulu vidím a to nepijem

0silvia0
19. jún 2025

@micicu tak deratizer to videl nazivo, my vidime velke prd na tvojej fotke a mame to identifikovat? Je super ze nam tak veris, ale dievca zlate asi nepomozeme🤷‍♀️

frflos_nespokojny
19. jún 2025
@zuzanna33

@frflos_nespokojny 😂tiež len machulu vidím a to nepijem

@zuzanna33 a ja ze som uz alkoholik 😂

aalt
19. jún 2025

Z tej fotky to nezisti nikto.
Fot na rezim makro, alebo aspon na najmensie priblizenie "zoom". NAJMENSIE vtedy je fotka najostrejsia. Z nej potom mozes spravit pripadne vyrez ak vies. Fotku daj do prispevku, na fotku z titulneho prispevku sa neda kliknut a zvacsit ju. Potom mozno sa hude dat zistit co to je. A daj k tomu nieco na porovnanie, zapalku, sparatko, mincu, pravitko ... pre predstavu ake to je velke.

diewcatqoo
19. jún 2025

Ja nedokazem pochopit to, preco niekto, ked dava fotku na forum a pyta si na zaklade tej fotky od ludi radu, da tam fotku, ktora bola fotena kalkulackou. Alebo dava fotku vyfotenu v totalnej tme alebo fotku prezenie tisicimi filtrami... Ved na tej fotke vidno potom totalne 💩. Aku radu potom ti ludia cakaju?

konik777
19. jún 2025

Black fly (Simuliidae) muchnička ?

nikii23
19. jún 2025

@micicu ahoj, neviem z fotky na isto, ale súhlasím s @konik777 tiež mi to príde aj podľa tvojho popisu ako muchnička. Tie sú také agresivne. Mňa doštípali na členkoch a mala som ich potom celé opuchnuté, priateľa štipla na tvary a musel ísť na pohotovosť s opuchnutou polkou tvare, ani oko poriadne neotvoril. Sú to riadne mrchy. Co sa mi zdá, ze žijú pri vode, takže keď tak rozmýšľam, nemáte doma vlhko? Možno preto sa im u vás páči. Ale to je len asi🤷🏽‍♀️

micicu
autor
20. jún 2025
@nikii23

@micicu ahoj, neviem z fotky na isto, ale súhlasím s @konik777 tiež mi to príde aj podľa tvojho popisu ako muchnička. Tie sú také agresivne. Mňa doštípali na členkoch a mala som ich potom celé opuchnuté, priateľa štipla na tvary a musel ísť na pohotovosť s opuchnutou polkou tvare, ani oko poriadne neotvoril. Sú to riadne mrchy. Co sa mi zdá, ze žijú pri vode, takže keď tak rozmýšľam, nemáte doma vlhko? Možno preto sa im u vás páči. Ale to je len asi🤷🏽‍♀️

@nikii23 Žeby vlhko ? V kuchyni bol digestor napojený na vetraciu sachtu, v tom čase, keď sa to objavilo. Vyhodili sme ho a otvor sme zakryli. Teraz vetráme len cez okno, ktoré je stále otvorené. V obývačke je v kúte pri balkónovych dverách vlhko odkedy je bytovka zateplená Riešime tiež len cez otvorené dvere. Muchnička by mohla preživat aj v interiéri? Kvôli tomu, aby sme nesušili prádlo na balkóne, ani v byte na sušiakoch, kúpili sme sušičku prádla. V kuse striekam celý byt a problém pretrváva.

nikii23
20. jún 2025
@micicu

@nikii23 Žeby vlhko ? V kuchyni bol digestor napojený na vetraciu sachtu, v tom čase, keď sa to objavilo. Vyhodili sme ho a otvor sme zakryli. Teraz vetráme len cez okno, ktoré je stále otvorené. V obývačke je v kúte pri balkónovych dverách vlhko odkedy je bytovka zateplená Riešime tiež len cez otvorené dvere. Muchnička by mohla preživat aj v interiéri? Kvôli tomu, aby sme nesušili prádlo na balkóne, ani v byte na sušiakoch, kúpili sme sušičku prádla. V kuse striekam celý byt a problém pretrváva.

@micicu skúsila som sa popýtať AI a napísalo mi ze muchnicky by v byte neprezili, tak to asi nebude ono. Chcela by som ti poradiť ale neviem ako🙁 ale držím palce aby ste našli riešenie😊

malinovka333
21. jún 2025
@micicu

@micicu to si fotila kalkulackou?

konik777
21. jún 2025
@nikii23

@micicu skúsila som sa popýtať AI a napísalo mi ze muchnicky by v byte neprezili, tak to asi nebude ono. Chcela by som ti poradiť ale neviem ako🙁 ale držím palce aby ste našli riešenie😊

@nikii23 a mne napisalo citujem: "Muchničky sú aktívne cez deň a obľubujú tečúcu vodu. Ak sa muchničky vyskytujú v byte, je pravdepodobné, že niekde v okolí je zdroj vlhkosti a organického odpadu, ktorý treba odstrániť.
V odpovediach vygenerovaných umelou inteligenciou môžu byť chyby."