ozaj, ešte jednu otázku hodím do éteru: prečo je ticho alebo odmlka počas rozhovoru považované za "trápne ticho"? Prečo počas rozhovoru by mala byť vyplnená každá sekunda?
Je to nejaké faux pas alebo nejaký bontón? Nemyslím na nejakých oficiálnych akciách, kde je využívaná aj taká formálna komunikácia, myslím v bežnom živote... veď aj počas rozhovoru sa môžeme na chvíľku zamyslieť, spomenúť si na niečo a nemusíme stále mlieť, či?
@0silvia0 trapne ticho v kruhu blizkych ci kamaratov neexistuje jedine keby preberali daku temu a ten koho riešia by napriklad povedal som Gay a oni by nevedeli hnet ako reagovat nastalo by trapne ticho Nie trapne preto ze je gay ale preto ze ti druhi by boli v rozpakoch čo na to povedat ale to by bolo v pripade ze Toho človeka v skutocnosti nepoznaju inak by v pohode hnet povedali " ved to nam bolo jasne cely čas " alebo tak
Trapne ticho medzi znamimi ci cudzimi nastava ked to ticho je take... nie to prijemne ticho pohodlne ticho medzi blizkymi ale take citelna cudzost spolocenska pretvarka akoze si ludia musia sadnut len pre to ze su v spolocnej miestnosti ?pritom citia antipatiu voci tym druhym alebo vnimaju ten nezaujem tych druhych ..nasleduje hlavne ked niekto povie nieco nevhodne..trapne ticho ked si situacia ziada nejake slova nikto ich nevie najst
@miadi Každého by to štvalo, ale už som stretla viac flegmatikov, ktorých bežné veci neštvú a preto im aj unikajú. Len môj postreh.
@0silvia0 No nie je ticho ako ticho. Niekedy je to ticho spôsobené tým, že niečo visí vo vzduchu, že si dvaja niečo chcú povedať a nie a nie to výjsť na povrch, že sa tí dvaja stretli za nejakých podivných okolností a nevedia, ako sa majú k sebe správať. Tak to býva trápne ticho. Možno tiež existuje predpoklad, že ak sa už dvaja stretnú, budú viesť dialóg a už len ten pocit a moment, že nie je o čom... To veru nie je ten súzvuk, čo si spomínala, to je púhe tápanie, čo si s tým človekom počať. Alebo druhá osoba neodpovedá na podnety / pokusy o rozhhovor, veď to sú ti čisté Božie muky. Toľko za mňa.
@0silvia0 Tak ja dám protiotázku: Čo je pozitívne na mlčaní? Teda ok, bola tu už reč o tom, že si dvaja rozumejú natoľko, že nemusia neustále mlieť... Ale keď napr. dvaja známi v relatívne neutrálnom vzťahu zasadnú ku káve po dvojmesačnej komunikačnej absencii, prečo by mlčali? Alebo čo by ti také mlčanie druhej strany signalizovalo? Alebo prečo by si mlčala ty? Fakt ma to zaujíma.
existuje zaujimava myslienka stara vela stoviek rokov,tusim ju vyslovil Pytagoras a znie : "Mlč,alebo povedz niečo,čo je lepsie ako mlčať"
@nela1916 no asi pri neutrálnom vzťahu sa žiada niečo rozprávať, asi by to bolo neslušné?! nekomunikovať. V tomto prípade je výhoda, keď jeden z dvojice je ukecaný. V tomto prípade by som nemlčala, až taký introvert zas nie som, aby som nedokázala nezáväzne komunikovať.
Ale napríklad keď som so skutočne dôvernou kamarátkou/manželom, tak si môžeme dovoliť odmlky, napríklad zadívať sa do diaľky, nejakú chvíľku nechať si triediť myšlienky, zamyslieť sa nerušene nad niečím (stále sedíme na tej káve alebo pive), takže je to určite rozdiel s kým v momentálnej chvíli sme.
@0silvia0 neviem niekedy idu ludia von s niekym koho ani moc nemusia len aby zabili cas aby sa dostali von ked nemaju lepsi program doma to nemaju idealne a potrebuju byt niekde inde.. (ten clovek je pre nich planB a mozu byt ticho alebo aj kecat ale nie je to skutocny zaujem o Toho druheho iba naplnanie vlastnej potreby )
@0silvia0 @miadi No neviem, ak už musím s niekým byť, aj keď práve nikto lepší nie je k dispozícii, tak sa aspoň posnažím viesť dialóg, to už by musel byť naozaj zúfalý stav. Aj keď vifi namiesto rozhovoru, prečo nie? Ale to sa aspoň tvári ako aktivita, len tak mlčať a piť kávu mi pripadá ako horor.
@nela1916 mozno je lenivy a mu vyhovuje ze riesia zanho mna by to dost štvalo