Invázia sršňov ázijských. Ako ich rozpoznať a nahlásiť
Dospelé sršne ázijské striehnu pred úľom vo vzduchu ako helikoptéra a včely lovia pri vstupe do úľa.
"Vo vzduchu ich chytia, odhryznú im hlavu a hrudník si odnesú do hniezda ako potravu pre larvy. Včelári by si v rámci monitoringu mali všímať, okrem priameho pozorovania dospelých jedincov sršňa, aj zníženú aktivitu včiel. Ak sú pod tlakom, môžu obmedziť vylietaníe z úľa. Časti tiel včiel ako sú odhryznuté hlavy či končatiny v okolí úľa môžu naznačovať útoky sršňov," pripomína Dušan Senko.
Čítajte viac: https://mynovezamky.sme.sk/c/23464904/agresivny...

Nevidela som ich ešte, ale ak áno, tak by som ich nahlásila.
Nedávno bola v TV reportáž, pár sršňov dokáže zlikvidovať cely ul včiel čo je pohroma pre nás ekosystém
Nerozpoznala by som ho. A pochybujem, že laik to dokáže.
Celé leto som sledovala takéto lietajúce potvory a teda. vôbec som nevedela identifikovať, na akého sa pozerám. Ale ak by som si bola istá, určite to nahlásim.
My sme ho mali v min roku na slivkach, dokonca 2 spadli do vedra, kde som mala slivky, ale uz tam bola len voda, tak som ich tam umlatila a vyliala na zahon. Bolo mi divne, ake su velke, este som o nich nevedela, myslela som, ze srsen obycajny.
@oli18 práveže tie ázijské by mali byť menšie ako naše v dospelosti.
@oli18 odfoť nabudúce a pošli fotku hore na kontakt.
Skôr sa bojím o naše srdce, ľudia začnú likvidovať všetky od kraja..
Aj tak že európsky sršeň nieje agresívny, neútočí bezdôvodne. Tento ázijský útočí bezdôvodne. Ázijské včely majú vyvinutú obranu proti nemu, keď im vletí do úľa tak včely ho obklopia a trepocu krídelkami čím vytvoria teplo a uvaria ho. Európske včely toto nevedia preto je taký nebezpečný pre ne. Zrejme už keď tu raz sú už tak ľahko nezmiznú. Ako ázijské lienky.
@janno31 čiže sú agresívnejšie a vtedy je vyšší predpoklad že môže ísť o ázijského sršňa.