icon

Izrael - vojna

9. okt 2023

Ahojte baby. Prepacte, mozno tu uz takato tema je, ale pri inych diskusiach tohto druhu sj vsimam, ze skvelo vysvetlujete. Mozete mi vysvetlit, o co v tomto konflikte ide? Samozrejme chapem, ze ma teraz oznacite za hlupu, ale nikdy som sa o to nezaujimala. Kto je zly? Kto je dobry? (Chapem, ze sa asi vsetci nezhodnete ale niektore vysvetlenia sa odpovedi aspon mozu priblizit). Moja babka mi dnes volala cela nestastna, ci som to videla, ze je to hrozne co robia a bla bla...

Strana
z2
aeruginosa
9. okt 2023

Príčina aktuálnej situácie siaha ďalej do minulosti. Pekne je to vysvetlené v tomto videu.

https://www.youtube.com/watch?v=Rj8xnFgsJCc
autor
9. okt 2023

@aeruginosa
Dakujem, pozriem. Je to uz 2r stare, zmenilo sa odvtedy este nieco podstatne?

bronkax
9. okt 2023

Všetko toto má náboženské dôvody. Vojna trvá už 8 rokov to si nikto nevšimol? 🙈

vanilkovazmrzka
9. okt 2023

Uf, to je velmi komplikovana tema, a tazko ju zhrnut jasne a jednoznacne do par viet… ja myslim, ze ani ludia, ktori sa tym zaoberaju dlho a do hlbky, niekedy nevedia zaujat jasne stanovisko… vybusne miesto, kde sa stretavaju kultury a nabozenstva, nikdy v historii tam nebol klud a nikdy tam klud ani nebude 🥺

felycity
10. okt 2023

áno, video hore veľmi pekne a jednoducho spracované o čo tam dlhé roky ide . odporúčam,
@bronkax vojna trvá 8 rokov ? tie nepokoje a povsrtania sú tu výrazne dlhšie, celé to začalo predsa vznikom Izraelského štátu, dovtedy si Židia aj Arabi nažívali relatívne pokojne v tejto oblasti

rebrambora
10. okt 2023

Babke hlavne vysvetlit, ze to, co vidi v spravach nieje objektivne.
Vojna nefunguje tak, ze niekto je dobry a niekto zly. Nezijeme bohuzial v rozpravke...

zuzinabila
10. okt 2023

Pozri si podcast na denniku sme.pani z Karlovej univerzity vsetko vysvetluje ,perfektne spracovane.a teda,tento konflikt nie je ziadna sranda...az cas ukaze,co vsetko sa tym spusti

elmivelmi
10. okt 2023

Po 2 sv vojne staty nevedeli co so zidmi a tak ich nastahovali na uzemie Palestiny a preto vznikli nepokoje pretoze povodnemu obyvatelstvu sa to samozrejme nepacilo.A tak sa tam bombarduju uz oekne dlho.

zuzinabila
10. okt 2023

Zeny,velmi zjednodusene tu pisete o velmi ,velmi komplikovanom konflikte😀

zuzinabila
10. okt 2023

@elmivelmi az na to,ze ti Zidia odtial pochadzaju😀ale uz som ticho,vidim tu dost primitivne komenty z kazdej strany.

jennky13
10. okt 2023

@rebrambora hmmm, vojna nefunguje tak, ze je niekto dobry a niekto zly ? Toto nie je pravda, vojna vzdy funguje tak, ze je niekto agresor, lebo sa rozhodol konflikt rieist nasilim. To akoby si povedala, ze ked muz ublizi zene, tak to nie je jednoznacne , ze on je na vine, lebo problemy v manzelstve tam uz boli.
V pripade Ukrajiny a Ruska je , ze agresor je Rusko a Ukrajina sa len brani. Bojuje sa predsa na uzemi Ukrajiny a v pripade Palestiny a Izraela je to podobne. Izrael Palestinu nenapadol.

adryanka66
10. okt 2023

neviem, ci sa da lentak povedat, kto je zly a kto ma na tom vacsi podiel viny. no kazdopadne izrael bol napadnuty a tak sa v tomto konflite berie proste ako obet. boje medzi nimi trvaju uz roky, len akurat to teraz vyustilo do takejto situacie

zuzinabila
10. okt 2023

@jennky13 vies co,podla toho co citam v tejto diskusii,vacsine diskutujucich chyba sudnost aj poznatky z historie.

zuzinabila
10. okt 2023

@adryanka66 vidim,ze si mudrejsia ako medzinarodne spolocenstvo,ktore uznalo stat Izrael😀

ljzozv
10. okt 2023

@jennky13 a keď žena ublíži mužovi, lebo ju roky týral, tak kto je ten dobrý a zlý?
Veci nie sú vždy čierne alebo biele...

elmivelmi
10. okt 2023

@zuzinabila Palestína zostala súčasťou Osmanskej ríše do roku 1918, keď boli turecké a nemecké vojská porazené Britmi. Územie na západ od rieky Jordán dostalo úradný názov Palestína a roku 1920 bolo vyhlásené za britské mandátne územie. Túto skutočnosť oficiálne uznala Spoločnosť národov roku 1922, aby pomohla splniť Balfourovu deklaráciu (1917) a podporila myšlienku vytvorenia židovského štátu v Palestíne. Židov do tejto oblasti prichádzalo čoraz viac, čo roku 1936 viedlo k vojne medzi nimi a Arabmi.

Ďalší prílev Židov na konci 2.svetovej vojny znovu zvýšil napätie v oblasti. Roku 1948 Veľká Británia svoj mandát ukončila a vznikol štát Izrael. V dôsledku 1. arabsko-izraelskej vojny (1948-49) Palestína stratila územnú celistvosť a bola rozdelená medzi Izrael, Egypt, ktorý obsadil pásmo Gazy, a Jordánsko, ktoré obsadilo Západný breh Jordánu.
Ako myslis ako ze urobme si na slovensku romsky stat lebo aj tu su romi a kludne si sem nastahujme romov z celeho sveta nie,?

zuzinabila
10. okt 2023

@elmivelmi 🙈

zuzinabila
10. okt 2023

@elmivelmi no comment...

valeria_h
10. okt 2023

To je jednoduché, moslimi chcú vymazať Izrael z mapy sveta.

elmivelmi
10. okt 2023

@zuzinabila no bed daj tvoju verziu ako to podla teba je a bolo.Ze zeda zidia kt vlastne stratili toto uzemie okolo roku 130 si tak potom kupovali pozemky a potom ich tam hufne ked toto uzemie uz patrilo inym narodom ,ich tak nastahovali Britania a ine staty,vsetci spokojni okrem arabov. a to som islamfob ale musim uznat ze zidia sa tam nastahovali nelegalne.Na ukor domaceho obyvatelstva

valeria_h
10. okt 2023

@elmivelmi Myslíš sa. A myslím, že @chodec15 to v nedávnej téme perfektne vysvetlil.

jennky13
10. okt 2023

@ljzozv to mas pravdu, veci nie su cierno biele, ale ak niekoho zabijem lebo ma roky tyral aj tak je to vrazda , nie ?

79viktoria79
10. okt 2023

@bronkax 8r? tam su nepokoje od konca vojny,boje tam trvaju cez 50r, to mas ako na Ukrajine,aj tan sa 9r nepokoje ,zabijali ruskych ukrajincov a nikto si to nevsimol,tak sa nečudujme ani teraz, médiá povedia iba čo maju nakazené

chodec15
Odpoveď bola odstránená
ljzozv
10. okt 2023

@jennky13 veď to. Len kto je teda ten zlý v podobných prípadoch? 🤔

30ericka
10. okt 2023

@elmivelmi kriste pane. Odporúčam si naštudovať túto tému hlbšie, lebo to čo tu píšete sú hlúposti

miriam11
Odpoveď bola odstránená
autor
10. okt 2023

Rozumiem, ze je to historicky zamotane. Ale povedzme si, ze nase Slovensko tiez iba kdesi "vzniklo", na akomsi uzemi... ked to mam velmi zjednodusit, Madarom moze sibnut a napadnu nas, lebo si chcu vziat spat uzemie? Sme v 21.storoci, budujeme moderny svet a niekde a stale vedu vojny o nejake zeme? A take dlhe roky? Nemusime chodit daleko, ved za hranicami mame Ukrajinu 😔 mne to v podstate len pride nepochopitelne, ci je pre niekoho cielom zivota len za vlast bojovat? Sialene

felycity
10. okt 2023

@zuzinabila prečo teda nenapíšeš svoju verziu , ked tu vidíš primitívne komenty? povýšene kritizovať vieš, tak skús to tu vysvtleliť, aby si niektorých vyviedla z omylu.

siska53
10. okt 2023

Ta vojna je tam uz davno.. uz v 1985 bola, vo bol clanok v Slovenke, co si pamatam a urcite tam bola o dost skor...

Strana
z2