Je bezpečné piť skvasený med v čaji?
Ahojte, dostali sme med od vcelara, ale asi nebol prefiltrovany lebo v nom boli male “spinky”. Chutovo bol ok. Len teraz som si vsimla, ze sa na jeho povrchu robi taka pena a zlahka vonia pohar ked ho otvorim po kvaseni (pripomina to vonou medovinu 😀) - nenasla som na nete ci taky med mozeme pit v caji ci nie. Mate niekto prakticku skusenost? Dakujem
@janababana Med sa nemôže pokaziť. Ja som z včelárskej rodiny a nikdy som nepočul aby sa med pokazil. Buď to teda nie je pravý med alebo bol niečím kontaminovaný
@yosi v tom som bola aj ja, ze sa pokazit nemoze, ale prekvapivo kvasit moze zacat. Asi ked je viac vody, alebo sa tam dostane nejaky sajrajt.
@buducamama Keď tam niečo kvasí, tak je to niečo, čo v mede nemá byť. Čistý alkohol a med sa nekazia
@zooeynka my sme ho dostali, cize vcelara nepoznam a veru neviem, ci dal 100% cisty pohar a veko. Ale videla som hned na zaciatku, ze v mede boli drobne necistoty. Citala som na nete, ze med moze zacat kvasit ked je v nom pozostatok vody atd, chutovo je ok (tu penu som vyhodila prec) len teda neviem ci je aj nezavadny na konzumaciu
@janababana Keď bola v skle do ktorého stáčal voda, tak tú med vytlačil na povrch. Tam sa mohla pokaziť, ale med by mal byť v poriadku. Odober vrch a pokiaľ je to len tou vodou, tak by to malo byť v poriadku
Kvasiť môže začať vtedy, ak je v ňom veľa vody, teda keď sa vytáča z plástov skoro (včely ho poriadne nezahustili). Nemusel to byť zámer, ale napríklad vlhké počasie a začínajúca znáška iného druhu nektáru. Hranica vlhkosti je cca 20%. Tzv. slovenský med by nemal mať viac ako 18% vody. Odoberte vrchnú vrstvu a skúste.
Drobné nečistoty znamenajú, že včelár zrejme nepoužil ešte tenké sito po stáčaní medu, zrejme to budú neškodné voskové šupinky resp. kúsky peľu.
treba pozbierať tú penu na vrchu, môže ísť o skvasený peľ. medu nič nebude ... mám v rodine včelára, nám sa to tiež stalo, to mám od neho čo s tým robiť...
@1ryba V čom? Celé detstvo som strávil pri úľoch. Ešte teraz cítim ako dedovi voňal Moskvič po mede a vosku. Nikdy som nezažil, že by sa med pokazil. Kvalitný med cukornatie, ale to je všetko. Dedo vždy med pri stáčaní filtroval cez gázu a poháre museli byť vždy čisté, bez zápachu, bez vody samozrejme. Do takého pohára by nikdy med nedal
@yosi pisu ti pravdu, to ze si to nepocul neznamena, ze to tak nie je. Nam sa to tiez stalo a vcelar nam povedal presne to, ze ked je stoceny skoro a je v nom väcsie percento vody, môze sa to stat. Cize to, ze si to nevidel od mala len znamena, ze si bol pri skusenych vcelaroch. A ked to cely zivot robili dobre, neskazil sa im. Ale mozne to je. Akurat zalezi ako pise draik, ci iba cast z neho, ci cely.
Med, keď je skladovaný dobre a je dobrý, sa nepokazí. ALE. Do medu sa môže dostať napr. voda, sliny, omrvinky z chleba a pod. a vtedy môže začať kysnúť. V tomto prípade bol med asi zle precedený a ostali tam zvyšky pelu a vosku, preto tá pena. Treba ju pozbierať. Ak bude med aj po tomto "úkone" chutiť ako má, tak je v poriadku. Ak nie, vyhodiť. Mohlo sa tiež stať, že včelár dal na med už použite viečka, ktoré mu možno niekto priniesol, alebo našiel doma. Tie tiež zvyknú napáchnuť (napr. keď sú z uhoriek). Záleži na chuti medu.
Mne sa raz pokazil med, kupujem od rôznych včelárov rôzne druhy. Kupujem I pastovaný, vždy všetko v poriadku. Raz som kúpila od jedného prvý krát a do mesiaca bola celá fľaša až spenená. Skladovaný bol tak, ako iné a tie boli v poriadku. Už od neho med nekupujem a pritom ich predava I v obchode. My sme ho ešte ani nezačali jesť, takže kontaminovat sme ho nemohli.. mala som tú česť len jeden jediný krát v živote..
@stankadu dakujem (aj ostatnym) za odpovede a skusenosti. Pena je uz v kosi a med chuti ako med, nic mi zatial z neho nebolo tak dopouzivam.
@janababana máme doma včely, poznám veľké množstvo včelárov, keďže máme aj prevádzku. Malé čiastočky v mede môže byť včelí peľ, ktorý vôbec nie je na škodu. Ak má včelár sito s väčšími okami, kľudne peľ prejde. Pena je z toho, že med nedostal a pri vytáčanie v medemete, vedení, nalievani sa vytvoria mini bublinky, ktoré postupne vychádzajú na povrch medu. Kyslasta chuť môže byť z toho, že med obsahuje viac vody. Ak má viac ako 19 percent vody je na to prístroj na meranie Refraktometer, tak môže začať kvasiť. Každý včelár musí nechať med dozrieť v uli.
Med sa pokazi ako ktorakolvek ina potravina. A aj kvasí, inak by sa napr. nedala vyrobiť medovina. A presne to suvisí s obsahom vody v mede. Čim je med v pohari redši, t.j. obsahuje vačšie množstvo vody, tym skôr kvasí. Kvasenie urychľuje aj väčšie množstvo peľu a pritomnisť vzduchovych bubliniek, ktore su pritomne najmä u pastovanych medov. Peľ sa neda odfiltrovať bežne dostupbym sitom. Vačšie množstvo vody v mede suvisí s nedostatočnym spracovanim prineseneho nektaru včelami. Zvyčajne taky med včelar vytoči skôr, ako ho včely stihnú spracovať. Drobne ulomky v mede viditeľne voľnym okom su ulomky vosku. Vznikaju pri odviečkovani plastov. Je prestížov včelara med precediť a med vyčiriť a nepredavať ho s tymto. Skvaseny med, ktorý je citiť po alkohole nekonzumovať. Da sa použiť len na vyrobu alkoholicjych napojov

@janababana my sme mali podobne, skoncil bohuzial v kosi, chutovo hnusny aj v caji, tak sme to nechceli riskovat.