Je dnešná generácia mladých moc citlivá alebo konečne uvedomelá?
Dnešní mladí otvorene hovoria o duševnom zdraví, rodovej rovnosti, klimatických zmenách či menšinových právach. Časť ľudí to víta a považuje za znak pokroku. Iní však tvrdia, že mladí sú príliš precitlivení, nevedia zniesť kritiku a hľadajú urážku aj tam, kde nie je.
Kto má pravdu? A kde je hranica medzi uvedomelosťou a prehnanou citlivosťou?

prehnana citlivost a uvedomelost spolu nesuvisia. Mozu byt velmi citlivi ludia neuvedomeli, ale aj uvedomeli ludia, ktori nie su prehnane citlivi. Kazdopadne, je dobre, ze ludia su viac uvedomeli, viac riesia zmysel ich konania a smerovania v zivote a nie len prezivanie zo dna na den a vnutri plni traum. Kazdopadne, je pravda, ze vnimame, ze okolo nas je vela velmi citlivych ludi, ale to nevieme, ci nebolo v minulosti tiez tak, len vtedy sa ucilo, ze city a emocie neukazujeme a vsetko sa potlacovalo. Teraz sa uz ludia neboja slobodne ukazat, co citia a to je spravne. Kazdopadne, to tiez nesuvisi s prijimanim kritiky, to by sa kazdy mal naucit prijat, pokial je podana konstruktivne a respektujuco.
prehnana citlivost a uvedomelost spolu nesuvisia. Mozu byt velmi citlivi ludia neuvedomeli, ale aj uvedomeli ludia, ktori nie su prehnane citlivi. Kazdopadne, je dobre, ze ludia su viac uvedomeli, viac riesia zmysel ich konania a smerovania v zivote a nie len prezivanie zo dna na den a vnutri plni traum. Kazdopadne, je pravda, ze vnimame, ze okolo nas je vela velmi citlivych ludi, ale to nevieme, ci nebolo v minulosti tiez tak, len vtedy sa ucilo, ze city a emocie neukazujeme a vsetko sa potlacovalo. Teraz sa uz ludia neboja slobodne ukazat, co citia a to je spravne. Kazdopadne, to tiez nesuvisi s prijimanim kritiky, to by sa kazdy mal naucit prijat, pokial je podana konstruktivne a respektujuco.
Pomiesala si dve rozne veci do jednej otazky, suhlasim s @pet888
Súhlasím s oboma tvrdeniami. Ale zároveň pridávam jedno, že mnohí, ak nie väčšina, mladých ani nevie o čom rozpráva. Nerozumejú závažnosti duševného zdravia, problémom rodovej nerovnosti len im príde cool pridať sa k tomu, čo sa práve rieši. Prípadne si problémami s duševným zdravým odôvodňujú veľa iných vecí aby boli nedotknuteľní, s tým súvisí tá precitlivelosť. Môj dojem je taký, že veľa mladých je citlivých na kritiku, namiesto pokojnej reakcie idú do útoky, všetko sa ich strašne dotýka a egoisticky si vydobíjajú svoje, aby si dokázali že majú pravdu. Pokrok je určite potrebný tým správnym smerom ale pokorne a pokojne, nie útočením a vykrikovaním, že majú také a také práva.
Ja ti napíšem ako člen dnešnej generácie mladých môj subjektívny pohľad na zmienenú problematiku. Myslím si že z istého hľadiska sme viac vyspelí ako ste boli vy v našom veku a spôsobuje to najmä doba internetu a včasný prístup ku rôznorodým informáciám. Naozaj vy ste v 20tich nemali Google a neprišli ste pomerne jednoducho k informáciám o všetkom. Kedysi aj dochádzanie napríklad k psychológovi či psychiatrovi bolo raritné a odsudzované ako ,,len pre psychopatov". Zároveň tým že máme ku všetkému taký jednoduchší prístup tak chceme mať všetko hneď a nejaký psychický tlak asi zvládame horšie. Kedysi si všetky deti boli akési rovnejšie aspoň z opisu mojich rodičov. Myslím že sme generácia ktorá sa konečne snaží riešiť aj tieto traumy čo sa nesú rodinou a podobne. Dakedy sa to neriešilo a zvalilo sa to na to že ,,on/ona je proste taký" a hotovo. Hlavne by som pripísala to horšie zvládanie psychického tlaku tomu že moja generácia naozaj trávi málo času vonku/pohybom a to je základná psychohygiena. Naši rodičia sú často veľmi nevyrovnaní ľudia a treba pracovať aj s nimi no takže neviem asi sme vyspelejší ale senzitívnejší.
Ja ti napíšem ako člen dnešnej generácie mladých môj subjektívny pohľad na zmienenú problematiku. Myslím si že z istého hľadiska sme viac vyspelí ako ste boli vy v našom veku a spôsobuje to najmä doba internetu a včasný prístup ku rôznorodým informáciám. Naozaj vy ste v 20tich nemali Google a neprišli ste pomerne jednoducho k informáciám o všetkom. Kedysi aj dochádzanie napríklad k psychológovi či psychiatrovi bolo raritné a odsudzované ako ,,len pre psychopatov". Zároveň tým že máme ku všetkému taký jednoduchší prístup tak chceme mať všetko hneď a nejaký psychický tlak asi zvládame horšie. Kedysi si všetky deti boli akési rovnejšie aspoň z opisu mojich rodičov. Myslím že sme generácia ktorá sa konečne snaží riešiť aj tieto traumy čo sa nesú rodinou a podobne. Dakedy sa to neriešilo a zvalilo sa to na to že ,,on/ona je proste taký" a hotovo. Hlavne by som pripísala to horšie zvládanie psychického tlaku tomu že moja generácia naozaj trávi málo času vonku/pohybom a to je základná psychohygiena. Naši rodičia sú často veľmi nevyrovnaní ľudia a treba pracovať aj s nimi no takže neviem asi sme vyspelejší ale senzitívnejší.
@nin12345 ja si zas dovolím nesúhlasiť. Ale je to individuálne. Dnešní mladí ľudia a skôr by som povedala muži sú veľmi nesamostatní... nevyzretí.. vo veku 25r sa stále cítia ako detičky.
@nin12345 ja si zas dovolím nesúhlasiť. Ale je to individuálne. Dnešní mladí ľudia a skôr by som povedala muži sú veľmi nesamostatní... nevyzretí.. vo veku 25r sa stále cítia ako detičky.
@anickaaa6aaa to je o pohodlnosti skôr nie sú v tomto veku nútení riešiť nič podstatné
@anickaaa6aaa dakedy mali aj ľudia deti skôr teraz keď ma chlap deti v 30tke je to mladý otecko
@anickaaa6aaa no ale nesamostatnosť dieťaťa je hlavne vizitka rodiča
@anickaaa6aaa a máš pocit že muži 40+ sú zrelši?
Autorka.
Ide o prvú generáciu ktorá veci pomenovať a rieši. A hlavne nevidia zmysel života v drine, v dokazovaní koľko majetku nahrávali ale hľadajú hlbší zmysel života, ich fungovania v tomto svete.
Vo veľa veciach sú skutočne vyspelejší a popredu ako keď sme my boli v ich veku.
@anickaaa6aaa dakedy mali aj ľudia deti skôr teraz keď ma chlap deti v 30tke je to mladý otecko
@nin12345 Áno mali deti skôr, lebo sa to tak patrilo. To ale nic nehovorí o tom, ci na dieta boli aj pripravení a venovali sa mu. Skôr som počúvala ako chlapi chodili do šenkov a dieta bolo na matke, dnešní chlapi majú deti neskor, ale vidis oveľa viac mužov kocikovat poobede ako v minulosti. Moja mama bola prekvapená, že muž mení plienku malej, tak to zas mne prišlo divne že sa nad tým vobec pozastavuje..veď je jej otec
To čo si napísala, sú dve rozne veci ..
@nin12345 Áno mali deti skôr, lebo sa to tak patrilo. To ale nic nehovorí o tom, ci na dieta boli aj pripravení a venovali sa mu. Skôr som počúvala ako chlapi chodili do šenkov a dieta bolo na matke, dnešní chlapi majú deti neskor, ale vidis oveľa viac mužov kocikovat poobede ako v minulosti. Moja mama bola prekvapená, že muž mení plienku malej, tak to zas mne prišlo divne že sa nad tým vobec pozastavuje..veď je jej otec
@kristinka92 áno však o tomto žiadna máš pravdu aj podľa mňa konečne muži začínajú byť otcovia ako sa patrí a nie len nejaké stvorenia čo chodia do roboty a potom pijú pivo na gauči
@anickaaa6aaa a máš pocit že muži 40+ sú zrelši?
@zmrzlinka2021 áno mám pocit. Mám muža vo veku 40+
Toto sú také predsudky a posudky....pravda neexistuje. Každý má tu svoju. Skús riešiť seba a nie iných. Najhoršie na dnešnej dobe je skôr hodnotenie, porovnávanie a odsudzovanie. Absencia ľudskosti, rešpektu a etiky. To sa tiahne naprieč všetkými generáciami. Upadáme. Potvrdil to covid a pokračuje hrozbou svetovej vojny.
Tak je to asi tak 50/50.
Ja mám skôr pocit, že väčšina dnešnej mládeže rieši akurát tak zastupné problémy a dokolecka nesmrteľnosť chrusta. 99% z toho je v praxi nepoužiteľné. Schopnost pozrieť sa na problém komplexne a vytvoriť si vlastný názor - nula bodov. Schopnosť samostatne existencie - mizivá az žiadna. Zato pocit vlastnej geniality a dôležitosti sú zastúpené priam monumentálne. Nie u všetkých, samozrejme, že nie. Ale skupina tých hore menovaných je riadne velka.
Je to siroke ponatie, myslim si, ze v niecom je generacia lepsia a v niecom horsia, ale skor si myslim, ze smeruje k lepsiemu.
Precitlivena. Rucaju sa zo vsetkeho z coho len mozu. A s pristupom k informacii to nema nic spolocne
Mam deti v mladej generacii, syn 24, dcera 21. Ked porovnam mna v tomto veku, pripadaju mi rozhladenejsi, sebavedomejsi, odvaznejsi, vedomi si vlastnej hodnoty.
Nasa socikovska generacia vplyvom vychovy bola sice mozno odolnejsia, ale len preto, ze nase potreby neboli natolko vsimane a akceptovane a museli sme si veci spracovat sami. Posluchat sme museli, preto nasa individualita nebola rozvijana ani nikoho nezaujimala. Mozno sme boli ciastocne obhrubli. Dnesnym mladym sa rodicia viac venovali, tak si mohli rozvijat empatiu.
Samozrejme neplati celoplosne.
@lienka.7 Aj ja si myslím, že sa veľa venujú veciam, ktoré letia, sú málo samostatní,
ešte pred rokom 2000, veľa mladých končili len so strednou školou alebo učilištím a hneď si našli prácu, teraz veľa VŠ si po skončení školy ťažko nájde prácu.
Väčšina už pred 30-tkou mala svoju rodinu, byt, teraz obyčajne začínajú až po tridsiatke, hlavne muži. Aj poslúchať je potrebné, každý by mal vedieť odkiaľ-potiaľ.
A niektorí sa tak oblečú, akoby boli doma, pred rokom 2000 v teplákoch, mikinách nikto nechodil.
Nedá sa jednoznačne povedať či idú dopredu oproti starším generáciam, v niektorých veciach idú späť.
@lienka.7 Aj ja si myslím, že sa veľa venujú veciam, ktoré letia, sú málo samostatní,
ešte pred rokom 2000, veľa mladých končili len so strednou školou alebo učilištím a hneď si našli prácu, teraz veľa VŠ si po skončení školy ťažko nájde prácu.
Väčšina už pred 30-tkou mala svoju rodinu, byt, teraz obyčajne začínajú až po tridsiatke, hlavne muži. Aj poslúchať je potrebné, každý by mal vedieť odkiaľ-potiaľ.
A niektorí sa tak oblečú, akoby boli doma, pred rokom 2000 v teplákoch, mikinách nikto nechodil.
Nedá sa jednoznačne povedať či idú dopredu oproti starším generáciam, v niektorých veciach idú späť.
@petronelag ja som to už písala v iných diskusiách, drvivá väčšina mladých ľudí si o sebe mysli, ze pojedli všetku múdrosť sveta. Aj u nás v praci sa zaucala kolegyňa, robila neustále chyby a keď ju druha opravovala, tak sa na ňu bola sťažovať, ze ju sikanuje! Po 3 týždňoch sa hodila na PNku z dôvodu psychického zrútenia. A toto co počúvam je všeobecný trend. Chybaju im elementárne základy slušného chovania. Do prace chodiť na 10.a o 15.uz finito, lebo oni chcú mať predsa aj svoj osobný život a nie sú otroci ako my stari a sprostí. Samozrejme plat tak 3.000€, lebo vsak v 25tke si hned musí kúpiť dom alebo 3-izbak s terasou v novostavbe. Ono aj prílišná demokracia dakedy škodí...
Tvoja prvá a druhá veta spolu nijako nesúvisia.
@petronelag ja som to už písala v iných diskusiách, drvivá väčšina mladých ľudí si o sebe mysli, ze pojedli všetku múdrosť sveta. Aj u nás v praci sa zaucala kolegyňa, robila neustále chyby a keď ju druha opravovala, tak sa na ňu bola sťažovať, ze ju sikanuje! Po 3 týždňoch sa hodila na PNku z dôvodu psychického zrútenia. A toto co počúvam je všeobecný trend. Chybaju im elementárne základy slušného chovania. Do prace chodiť na 10.a o 15.uz finito, lebo oni chcú mať predsa aj svoj osobný život a nie sú otroci ako my stari a sprostí. Samozrejme plat tak 3.000€, lebo vsak v 25tke si hned musí kúpiť dom alebo 3-izbak s terasou v novostavbe. Ono aj prílišná demokracia dakedy škodí...
@lienka.7 demokracia je právny stav štátu. Tá nemá nič spoločné s tým, že generácia mladých = tupelo.
@lienka.7 no pockaj, ked mladym chybaju elementarne zaklady slusneho chovania, podla teba.... kto tu zlyhal? Mladi alebo rodicia? Lebo elementarne zaklady slusneho spravania sa ziskavaju v rodine.
Ja mam ale ine skusenosti. V mojom okoli sa mladi spravaju slusne, aj pracuju ci studuju, neomdlievaju z prace ani z toho, ze do prace/skoly musia chodit.
Ale urcite existuju aj jednotlivci, o ktorych pises, ale nehadzala by som vsetkych do jedneho vreca.