icon

Je toto skutočne DOT kód pneumatiky?

4. feb 2025

Vyzerá to takto alebo inak?

Je toto skutočne DOT kód pneumatiky?
stellarstar
4. feb 2025

Skúsila som google

autor
4. feb 2025

@stellarstar áno to viem, lenže čísel na pneumatike je viac a vyslovene pred žiadnym nemám napísané dot, preto sa pýtam či môže vyzerať takto.

madeincssr
4. feb 2025

Vyzera to tak, ze je (vyrobena 13. tyzden 2024, cize zanovna pneu). Obvykle pred tym stvorcislim byva kdesi uvedeny napis DOT, ale asi nie vsetci vyrobcovia to tak maju.
Tie "odtlacky skrutiek" vymenitelneho stitku v lisovacej forme su tiez "pozitivnou indiciou", ze toto je DOT kod (kalendarny tyzden a rok vyroby pneu).

gas1201
4. feb 2025

áno, DOT je 1324. u každého výrobcu to môže vyzerať trošku inak, každopádne stále je to štvorčíslie v nejakom "rámčeku" alebo inak vyznačené. nemusí tam byť vyslovene napísané DOT

andrea_82
4. feb 2025

Tiez si myslim, ze to bude to 1324. Kedy si ich kupovala? Ja tiez nemam na pneumatikach vyslovene oznacenie DOT. Ani som nevedela, ze sa to takto vola. 🙂

madeincssr
4. feb 2025

Len tie DOT kody zas neprecenujme (masirovani marketingom pneuservisov, pneupredajni a vsakovakych "odbornikov"). Dobre skladovana pneu (v krytom sklade, nastojato, v tme a pri stabilnejsej teplote) je povazovana za novu aj po 5-6 rokoch - vyjadrenie samotnych vyrobcov pneu. Az pri pouzivani (svetlo/slnko, velke rozdiely teplot, mechanicke namahanie, chemikalie z auta a z ciest...) zacne zmes vyraznejsie rokmi stracat povodne vlastnosti.

viktoriaandrascik
4. feb 2025

DOT je 1324

autor
4. feb 2025

Ďakujem za uistenie. Lebo fakt škoda že to nemá nejaký jednotný formát alebo napríklad pre číslom povinné označenie DOT, možno toto by únia mohla skôr riešiť (dať jednotné označenie, lebo potom človek hľadá ako blbý) ako nejaké šňúrky na čiapkách a mikinách.
@madeincssr Jasné, ročné sú v pohode, dokonca mali byť z konca roku 2023 podľa objednávky, tak som rada, že poslali novšie, ale preto, že s tou 23 som nenašla nič bola som si nie úplne istá. Zase ale rok 2020 napríklad by som nechcela, ja najazdím tak 5000km na letných a 5000 km na zimných ročne, teda pneumatiky nemením na ojazdenie dezénu, ale na to že sú tvrdé. Aj minulý rok som vyhadzovala 10 ročné letné čo mali dezén ešte v norme, ale boli už tvrdé. Zase niekto kto zjazdí pneumatiky za sezonu-dve ten môže kúpiť aj staršie vo výpredaji, lebo skôr sa opotrebuje dezén ako stvrdne pneumatika vekom.