Listy môžu byť spálené od prudkého slniečka. Možno neboli rastliny dostatočne otužené, keď išli na záhon. Ako zamrznuté by som tipovala skôr tie ovisnuté, ale mohli ovisnúť aj z úplne iných dôvodov ako kvôli mrazu. Palicu by som však nad nimi nelámala, niekoľko listov rastline chýbať nebude, hádam vyženie ďalšie.👍🌱
Ta paprika je podvyzivena, ak je vysadené aspoň 2 tyzdne treba začať prihnojovat, najlepšie špeciálnym tekutým hnojivom pre plodovu zeleninu
Ja by som vam doporucil kupit listove hnojivo aby sa co najskor tie listy zotavily.
@viestta vysadena je cca tyzden. A hnojivo som davala
Hnojivo na paradajky a papriky
Ešte sa spýtam koľko vody jej dávaš a ako často?
@viestta kazdy vecer. A odhadom mozno pol litra. Ale vsetko ide ku korenu, nie mimo. Tym stylom polievam, ze trosku nalejem, pockam kym vsiakne voda a polejem este raz.
Vody ma byt toľko aby sa dostala až ku koreňom. Pre také mé papriky v tomto počasí postačia 2 litreku každej rasine každé dva dni, keď bude teplo a bude väčšia tak 5 litrov každý druhý deň, vo veľkých horúčavách každý deň. Preto ti vadnu, lebo sú suché. Ty polievas len povrch pôdy, voda sa odpari a papriky sú smadne. Zásada je radšej poliať menej často ale poriadne ako každú chvu len cvrknut. Je to plytvanie vodou. A keď podrastu okop ich, poriadne polej a zamulcuj pokosenou trávou. Mulc udrží vlahu v pôde, cez noc pôda nevychladne a rozkladajú a tráva bude kŕmiť papriky dusikom
@viestta a ked ich zamulcujem pokosenou travou, tak nebude sa dusit tam ta trava? Ci to len taka tensia vrstva travy?
Dáva sa 5 cm trávy, ktorá do dvoch dni uschne na seno, ta nemá čo dusiť. Pôda ostane kypra, bez prususku, klhka a dažďový ju budú ešte prevzdusnovat. Trávu môžeš pridávať pri každom kosení, celé leto. Keď na jeseň budeš rylovat, zistíš, že o koľko máš lepšiu pôdu. Ten humus co jej dodas je na nezaplatenie. Pôda je udusena pod prisuskom ako ju máš ty. Vyprahnutu bez života.

A zas na druhej paprike mi zacali ovisat uplne vrchne listy. Ale ostatne su ok.