Ahojte chcem sa spytat ak som našla na zemi 100€ v blízkosti obchodu je to trestne ak si ich ponecham?
Trestný čin to nie je, ale priestupok ano. Nezabudaj, ze pred obchodom su kamery...
@zuzanita1609 určite si mysleli že sú pod kamerami a čakali odmenu 😁
@iowa2 nečakali, ešte ju zodvihol a podal mi ju,lebo som bola ovešaná taškami 😄a ďalej sa medzi sebou vykecavali...nič nečakali.
@simca06022011 No, takto som si to nejako predstavoval ze to ludia chapu - neodovzdas ich nikde inde lebo sa citis najopravnenejsia nechat si cudzie peniaze 🙂
Aj z casti to chapem ale je to take... Ak sa pasujes do role ze ja som ten lepsi ci spravnejsi ako ostatni tak v konecnom dosledku tym ze si ich nechas - nuz vlastne nie si lepsia - lebo si spravila tu istu vec ako predpokladas u druhych.
Alebo tak vo vseobecnosti to asi ludia beru - ze ked ma niekto vidi / som na kamerach tak spravim spravnu vec ale ak ma nik nevidi tak mozem byt aj trosku zly :D Ci? 🙂
ja som ako decko, skoro 20rokov dozadu nasla v auqaparku vstrede bazena 500sk 😀 na dne bazena 😂
@hiro nie som lepší. Ja som ich nasla 😁 a teda majiteľovi rada vrátim. Ale nedám ich len tak niekomu sp ruky inému. A nech to berie kto chce ako chce 😁 je mi jasne ze v shoppingich nie je človek co by si to nenechal. Plus polícia tiež nikoho nenájde ak.to.tam odovzdam...
Ako som písala bolo by to.pre mna znamenie 😂 ešte som.nikdy nič nenasla takéto😂 pár krát mobily, tie už mám nacvicene, vrátili sa, a raz penazenku zákazníka 😂 ale to sú iné prípady, kde presne sme vedeli podľa niečoho koho hľadať...
Beriem to ako karmu. Ak si niekto takú veľkú hotovosť len tak ľahkovážne strčí pokrčenú do vrecka, tak si neváži a neuvedomuje hodnotu peňazí.
proste nepis na mk ani nikam ze si ich nasla, zober si lebo aj tak by si ich zobral niekto iny. keby to bola penazenka, to ano to by si mala vratit.
No ja neviem...raz som nasla cestou zo strednej školy peňaženku tak som ju otvorila, boli tam doklady majiteľom bol akurát náš sused oproti. Tak som mu ju zaniesla. A oni boli takí vďační, na druhý deň nám doniesli za tašku zeleniny zo záhradky.
Keď sa vcítim do toho človeka ktorý stratil 100€,mne by tie peniaze veľmi chýbali. Rob ako uznáš za vhodne. Možno sa nájde majiteľ a bude ti veľmi vďačný. ☺️
@domca2705 ale tu je zase rozdiel, mas tam doklady a vies komu to mas zaniest... ;) keby si nasla 100vku na chodniku, nevies...
@simca06022011 prosim ta, ktory program použivas v podnikani? pohodu či omegu? neni to podobne? viem, že maš skusenosti..alebo nejaký iný ešte
@karolinakr mam mrp k/s, som nan ale zvyknutá za tie roky😊. Ale aj kros je dobrý, pohodu som neskúšala/ nemala - ja odporucam postahovat demo verzie a poskúšať + porovnať aj cenu / funkcie / podporu. Lebo zase môže byť super program ked je drahý a kopu veci nevyužije človek.
@simca06022011 jaj aha dobre dik, vidiš, to je najlepšie 🙂
@lentilka46 ale je rozdiel najst v skolke, kde pocet ludi, ktori ju stratili je ohraniceny a najst na ulici, kde nemas ani tusenia kto to stratil.
Ti, co by to davali do najblizsich obchodov ci na policiu, tak co myslite ze oni s tymi peniazmi robia?
V obchode isto nedrzia niekde peniaze s napisanymi udajmi kedy a kde sa nasli. Sni nepoucia vsetkych zamestnancov, aby o tom vedeli. Jednoducho niekto z nich si tie peniaze necha, pripdne pocka do konca dna ci este par dni. Ci nahodou sa niekto neozve. A potom si peniaze necha. Policajti rovnako. Pripadne to skonci niekde medzi statnymi peniazmi a teda radsej by som to dala do kostola, na charitu ci do utulku. Nech je to adresne a niektomu to ozaj pomoze
@daja07 presne tak
@domca2705 Ty si potešila ich, oni sa snažili potešiť teba. Domácimi výpestkami. Takto by to malo byť.
Našla som v minulosti pri oddychu počas turistiky v N.Tatrách na Chate pod Chlebom na wc zabudnutú peňaženku.
Nakukla som dnu, aby som zistila, že patrí českej turistke. Boli tam doklady, pas, asi 5000 kč, tie peniaze som ani presne nerátala, iba zbežný pohľad. Hneď po wc som išla k bufetárovi, lebo na tejto Chate majú mikrofón, aby tam okrem pripravených jedál vyhlásili, že či sa tam ešte nachádza pani XY.
Bola tam. Prišla hneď. Vzala peňaženku a doklady. Odišla k ich stolu.
Mne zostal divný pocit za poctivosť, lebo sa nezmohla ani na úsmev.
A za 10-15 minút som počula šum a dohováranie od stola českých turistov. Videla som, že kráča ku mne. Prišla. Povedala mi: Děkuji. Odišla.
Toto mohla povedať aj hneď. Aspoň by som nemala ten divný pocit. Možno bola v šoku.
Manžel našiel 80 eur a dal ich na políciu, lebo na fb mu vypisovali kadiakí podvodníci, že je to ich.
Podľa mňa to neni priestupok.
Priestupok by to bol vtedy,keby nájdeš peňaženku s dokladmi.Ked sú doklady v peňaženke,tak vieš nájsť aj majiteľa, vtedy by som vrátila isto.Ale len tak samotné peniaze na zemi,to by som si nechala.
navzdory vsetkemu co tu bolo pisane ( necha si ich predavacka, necha si ich niekto iny, atd atd), ano je to trestne
Robím SBS v Tesco na kamerách. O tých stratených a nájdených veciach by som vedela rozprávať... Zabudnuté v bankomate , nie je problém vypátrať a postúpiť polícii. To sa potom pán podnikateľ čuduje, keď mu policajti zaklopu na dvere... A napr.pan, ktorému vrátite celú tašku s dokladmi a peniazmi, Vás potlapka po pleci a že dobre, ani ďakujem, ani... Ale taká pani, čo si zabudla balík toaletného papiera donesie čokoládu a oriešky... Ako sa hovorí, príležitosť robí zlodeja😆